skip to Main Content

Did You Know? | 20 γεγονότα που ίσως δεν γνώριζες για το μουσικό διαγωνισμό της Eurovision (part.2)

20 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για το μουσικό διαγωνισμό της Eurovsion!

Με μια κληρονομιά που ξεπερνά τις έξι δεκαετίες, η οποία απέφερε εκατοντάδες ώρες ζωντανής τηλεόρασης και πάνω από 1.500 τραγούδια από περίπου 50 χώρες, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια εξαιρετική πηγή ιστορικών γεγονότων και εντυπωσιακών προσωπικοτήτων.

Το 2011 το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε στον Μεγάλο Τελικό με το τραγούδι “Running Scared” των Ell & Nikki, αλλά ήρθε δεύτερος στον ημιτελικό τους. Η Ελλάδα με το “Watch My Dance” από τους Λούκα Γιώρκα και Stereo Mike κέρδισε την 1η θέση στον ημιτελικό, αλλά ήρθε 7ο στον Μεγάλο Τελικό.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision ξεκινά πάντα με το “Prélude du Te Deum”, μια σύνθεση που έγραψε ο Marc-Antoine Charpentier, πιθανώς μεταξύ του 1688 και του 1698 και είναι πλέον το σήμα-κατατεθέν της Eurovision! Πιστεύεται ότι η σύνθεση αυτή γράφτηκε για να σηματοδοτήσει τους εορτασμούς της νίκης της Γαλλίας στη Μάχη του Steinkirk τον Αύγουστο του 1692.

Η Φινλανδία περίμενε 44 χρόνια από το ντεμπούτο της στο Διαγωνισμό το 1961 για να πετύχει την πρώτη της νίκη. Η χώρα είχε λάβει μόνο τρεις φορές, 12 πόντους στην ιστορία του διαγωνισμού μέχρι το 2006 που κέρδισε την 1η θέση με το “Hard Rock Hallelujah” των Lordi και κανένα από το 1977.

Το πρώτο σκάνδαλο στην ιστορία της Eurovision συνέβη το 1957 όπου οι Δανοί ερμηνευτές Birthe Wilke και Gustav Winckler φιλήθηκαν για 11 δευτερόλεπτα στο τέλος του τραγουδιού. Από αυτό το συμβάν προκλήθηκαν οργισμένες αντιδράσεις. (Φαντάσου τι θα γινόταν αν είχαν διαγωνιστεί τότε οι t.A.T.u.).

Το Λουξεμβούργο έχει κερδίσει 5 φορές αλλά κανένας από τους 5 νικητές δεν είχε καταγωγή από το Λουξεμβούργο. Τέσσερις ήταν Γάλλοι και μία, η Βίκυ Λεάνδρος, -σαφώς- Ελληνίδα! 

Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πάνω από έξι άτομα στη σκηνή κατά τη διάρκεια ημιτελικού ή τελικού του Διαγωνισμού (συμπεριλαμβανομένων τραγουδιστών για υποστηρικτικά φωνητικά και χορευτών). Μέχρι το 1971 το όριο ήταν τρία άτομα. 

Η Αυστρία είχε μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό του 1969, που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη, διότι εκείνη την εποχή την Ισπανία κυβερνούσε ο δικτάτορας Francisco Franco.

Υπήρξαν πέντε νικητές που ήταν ξυπόλητοι στην ιστορία της Eurovision: Sandie Shaw (1967), Sertab Erener (2003), Dima Bilan (2008), Loreen (2012) και Emmelie De Forest (2013).

H Κύπρος είναι η μόνη χώρα μέχρι τώρα που δεν έχει κερδίσει ποτέ στο Διαγωνισμό. Η πιο υψηλή θέση που έχει καταφέρει να φτάσει ήταν η 2η, το 2018 με το “Fuego” της Ελένης Φουρέιρα

Η Πορτογαλία κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων πόντων σε Μεγάλο Τελικό του Διαγωνισμού. Το 2017 ο Salvador Sobral κέρδισε με τον αριθμό-ρεκόρ των 758 πόντων με το τραγούδι “Amar Pelos Dois”.

Το Μαρόκο έχει συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision αλλά μόνο μία φορά. Ήταν το 1980 με το “Bitaqat Hub / بطاقة حب” της Samira Bensaïd, το οποίο τερμάτισε προτελευταίο. Το Μαρόκο έλαβε μόνο πόντους από την Ιταλία.

Το 1978 o εθνικός τηλεοπτικός σταθμός της Ιορδανίας, έδειξε μερικά… λουλούδια αντί της ισραηλινής συμμετοχής κατά τη διάρκεια της προβολής του Διαγωνισμού. Όταν το Ισραήλ κέρδισε, προσποιήθηκε ότι ήταν το Βέλγιο!

Από το 1978 έως το 1998, οι κανόνες ανέφεραν ότι το τραγούδι της κάθε χώρα έπρεπε να ερμηνεύεται σε μία από τις εθνικές τους γλώσσες.

Το ποσοστό τηλεθέασης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ήταν ανέκαθεν υψηλότερο στην Αυστραλία από ό,τι σε κάποιες από τις διαγωνιζόμενες χώρες.

Η Ρωσία απέσυρε τη συμμετοχή της από την Eurovision 2017 που έλαβε χώρα στο Κίεβο της Ουκρανίας επειδή είχε απαγορευτεί η είσοδος στην εκπρόσωπο της χώρας Yulia Samoylova. (ουδέν σχόλιο)! 

Από το 1956 έως το 1998 όλα τα τραγούδια συνοδεύονταν από ζωντανή ορχήστρα. Από το 1999 και μετά άλλαξε, κι έτσι οι χώρες  μπορούσαν να χρησιμοποιούν ηχογραφημένο backing track κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων τους.

Τέσσερις χώρες που έχουν κερδίσει τη Eurovision, έχουν αρνηθεί να τη φιλοξενήσουν στη χώρα τους δηλώνοντας πως είναι μια ιδιαίτερα ακριβή παραγωγή. Οι χώρες που έχουν εξαιρεθεί περιλαμβάνουν την Ολλανδία, τη Γαλλία, το Μονακό και το Λουξεμβούργο και η διοργάνωση ανατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις τέσσερις φορές.

Το 2009 η Γεωργία αποφάσισε να στείλει το τραγούδι “We Don’t Wanna Put In” στο διαγωνισμό στη Μόσχα, αλλά λόγω μιας διαμάχης σχετικά με τους στίχους στο τραγούδι, η EBU απαγόρευσε τη συμμετοχή του τραγουδιού, εάν οι στίχοι δεν άλλαζαν. Η Γεωργία αρνήθηκε να αλλάξει τους στίχους και έτσι αποχώρησε από το διαγωνισμό. (ουδέν σχόλιο επίσης)!

Η νεότερη ερμηνεύτρια που έλαβε μέρος στο Διαγωνισμό, ήταν η 11χρονη Nathalie Pâque από το Βέλγιο. Εκπροσώπησε τη Γαλλία στην Eurovision 1989 με το τραγούδι “J’ai Volé La Vie”. Ο γηραιότερος ήταν ο 95χρονος Emil Ramsauer από την ελβετική μπάντα Takasa το 2013.

Το 1983 η τουρκική συμμετοχή στη Eurovision, με τίτλο “Opera” αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από τη λέξη “Opera” που επαναλαμβανόταν ξανά και ξανά. Η ισπανική συμμετοχή με τίτλο, “La La La” του 1968 περιείχε στους στίχους του 138 φορές το “la”!

πηγή: eurovisionworld.com

Back To Top