skip to Main Content

Discography & ID : Enya

Ύψος

Gallery

ID

Καλλιτεχνικό Όνομα: Enya

Πραγματικό Όνομα: Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin (στα αγγλικά: Enya Patricia Brennan)

Γεννήθηκε: 17 Μαΐου 1961 στo Gweedore, County Donegal της Ιρλανδίας

Επάγγελμα: τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, μουσικός, παραγωγός

Οικογενειακή Κατάσταση: single

Γονείς: Leo Brennan (αρχηγός του συγκροτήματος Slieve Foy Band) και Máire Brennan Duggan (μουσικός)

Αδέρφια: είναι η 5η από συνολικά εννέα αδέρφια

Ενεργή στη μουσική: 1976-σήμερα

Βραβεία: Η Enya έχει αποσπάσει πάνω από 30 μουσικά βραβεία:

4 Grammy Awards, 5 Billboard Music Awards, 5 Japan Gold Disc Awards, 7 World Music Awards κ.α.

Για να δείτε την λίστα με όλα τα βραβεία και τις υποψηφιότητες που έχει αποσπάσει η Enya κάντε κλικ εδώ.

Official Website: enya.com

πηγές: en.wikipedia.org, google

Discography

Start Here (Bio)
Start Here (Bio)
1985 – The Frog Prince (O.S.T.)
1985 – The Frog Prince (O.S.T.)
1987 – Enya
1987 – Enya
1988 – Watermark
1988 – Watermark
1989 – 6 Tracks (E.P.)
1989 – 6 Tracks (E.P.)
1990 – Orinoco Flow (E.P.)
1990 – Orinoco Flow (E.P.)
1991 – Shepherd Moons
1991 – Shepherd Moons
1994 – The Christmas EP
1994 – The Christmas EP
1995 – The Memory of Trees
1995 – The Memory of Trees
1997 – Paint the Sky with Stars (Compilation)
1997 – Paint the Sky with Stars (Compilation)
2000 – A Day Without Rain
2000 – A Day Without Rain
2001 – Themes from Calmi Cuori Appassionati (O.S.T.)
2001 – Themes from Calmi Cuori Appassionati (O.S.T.)
2005 – Amarantine
2005 – Amarantine
2006 – Sounds of the Season: The Enya Collection (E.P.)
2006 – Sounds of the Season: The Enya Collection (E.P.)
2008 – And Winter Came…
2008 – And Winter Came…
2009 – The Very Best of Enya (Compilation)
2009 – The Very Best of Enya (Compilation)
2015 – Dark Sky Island
2015 – Dark Sky Island

Start Here (Bio)

  • Η Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin (γεννημένη στις 17 Μαΐου του 1961), γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Enya, είναι Ιρλανδή τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, παραγωγός δίσκων και μουσικός. Γεννημένη σε μουσική οικογένεια και μεγαλωμένη στην ιρλανδόφωνη περιοχή του Gweedore στο County Donegal, η Enya ξεκίνησε τη μουσική της καριέρα όταν συμμετείχε στο κέλτικο συγκρότημα της οικογένειάς της, Clannad, το 1980 στα πλήκτρα και τις δεύτερες φωνές. Αποχώρησε στο 1982 με τον manager τους και τον παραγωγό Nicky Ryan για να διαπραγματευτεί μία solo καριέρα, με την σύζυγο του Ryan, Roma Ryan, ως τη στιχουργό της. Η Enya ανέπτυξε τον ήχο της μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια με πλήκτρα γεμάτα από στοιχεία της νέας εποχής, κέλτικη, κλασσική, εκκλησιαστική και folk μουσική. Τραγούδησε σε τέσσερις γλώσσες.
  • Τα πρώτα projects της Enya ως solo καλλιτέχνης περιλαμβάνουν το soundtrack του “The Frog Prince” (1984) και τη σειρά ντοκιμαντέρ του 1987, “The Celts” και κυκλοφόρησε ως το ντεμπούτο της album, “Enya” (1987). Υπέγραψε με την Warner Music UK που της εξασφάλισε την καλλιτεχνική της ελευθερία και ελάχιστη παρεμβολή από την εταιρεία. Η εμπορική και κριτική επιτυχία του “Watermark” (1988) την ώθησε σε μία παγκόσμια δόξα, υποβοηθούμενη από το international top-10 hit single της “Orinoco Flow”. Αυτό ακολουθήθηκε από τα πολυ-πλατινένια βάσει πωλήσεων albums της “Shepherd Moons” (1991), “The Memory of Trees” (1995) και “A Day Without Rain” (2000). Οι πωλήσεις του τελευταίου και του lead single “Only Time” αυξήθηκαν στις Η.Π.Α. με τη χρήση του στα ΜΜΕ για την κάλυψη των επιθέσεων την 11η Σεπτεμβρίου. Ακολουθώντας το “Amarantine” (2005) και το “And Winter Came…” (2008), η Enya έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα από τη μουσική. Επέστρεψε το 2012 και κυκλοφόρησε το “Dark Sky Island” (2015).
  • Η Enya είναι η πιο εμπορικά επιτυχημένη solo καλλιτέχνης στην Ιρλανδία και η δεύτερη σε πωλήσεις καλλιτέχνης έπειτα από τους U2, με μία δισκογραφία που έχει πουλήσει περισσότερα από 26,5 εκατ., πιστοποιημένα albums στις Η.Π.Α. και υπολογίζεται πως έχει φτάσει τα 75 εκατ. σε δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας την μία από τις καλύτερες σε πωλήσεις μουσική καλλιτέχνη όλων των εποχών. Το “A Day Without Rain” (2000) παραμένει το καλύτερο σε πωλήσεις album της νέας εποχής, με τις εκτιμώμενες πωλήσεις σε αντίτυπα να φτάνουν τα 16 εκατ. Η Enya έχει κερδίσει βραβεία που περιλαμβάνουν επτά World Music Awards, τέσσερα Grammy Awards στην κατηγορία “Best New Age Album” κι ένα Ivor Novello Award. Έχει τεθεί σε υποψηφιότητα για ένα Academy Award και ένα Golden Globe Award για το “May It Be”, που γράφτηκε για το “The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring” το 2001.
  • Η φωνή της Enya συγκαταλέγεται στους mezzo-soprano. Έχει τοποθετήσει το μουσικό της υπόβαθρο στους κλασσικούς, την εκκλησιαστική μουσική και τα Ιρλανδικά ηχοχρώματα με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον Sergei Rachmaninoff, έναν από τους αγαπημένους τους συνθέτες. Έχει μία υπογεγραμμένη φωτογραφία του στο σπίτι της. Από το 1982, ηχογραφεί τη μουσική της με τον Nicky Ryan ως παραγωγό κι ενορχηστρωτή και τη σύζυγό του Roma Ryan ως στιχουργό. Ενώ βρισκόταν στο Clannad, η Enya επέλεξε να δουλεύει με τον Nicky μιας και οι δύο τους μοιράστηκαν ένα ενδιαφέρον για τη φωνητική αρμονία και ο Ryan, που επηρεάστηκε από τους The Beach Boys και την τεχνική του “Wall of Sound” που ανέλαβε ο Phil Spector, ήθελε να εξερευνήσει την ιδέα των “πολυφωνητικών” για τα οποία η μουσική της έγινε γνωστή.

Πηγή: wikipedia.org

1985 – The Frog Prince (O.S.T.)

  • Κυκλοφόρησε: 1985
  • Εταιρεία: Island Visual Arts
  • Μορφή: CD, Cassette
  • Παραγωγή: Enya, Nicky Ryan, Richard Myhill

Tracklist:

1. “The Train to Paris” – 2:14

2. “The First Day” – 1:32

3. “Mack the Knife” – 2:16

4. “Let It Be Me” – 3:15

5. “With Jean-Phillippe” – 2:16

6. “Jenny” – 1:07

7. “Reflections” – 1:08

8. “The Frog Prince” – 3:15

9. “Dreams” – 3:38

10. “The Kiss” – 1:56

11. “Sweet Georgia Brown” – 2:11

12. “Georgia on My Mind” – 3:56

13. “A Kiss by the Fountain” – 1:52

14. “Jenny & Roz” – 1:22

15. “Les Flon-Flons du Bal” – 2:20

16. “Epilogue” – 0:57

1987 – Enya

  • Κυκλοφόρησε: 4 Μαρτίου 1987
  • Εταιρεία: WEA
  • Μορφή: CD, LP, Cassette
  • Πιστοποιήσεις: AUS: 2× Platinum, GER: Gold, NZ: Gold, UK: Platinum, US: Platinum
  • Παραγωγή: Nicky Ryan
  • Singles από το “Enya”:
  1. “I Want Tomorrow” Κυκλοφόρησε: Μάρτιος 1987
  2. “The Celts” Κυκλοφόρησε: Νοέμβριος 1987

Tracklist:

1. “The Celts” – 2:56

2. “Aldebaran” – 3:05

3. “I Want Tomorrow” – 4:00

4. “March of the Celts” – 3:15

5. “Deireadh an Tuath – 1:42

6. “The Sun in the Stream” – 2:54

7. “To Go Beyond (I)” – 1:19

8. “Fairytale” – 3:02

9. “Epona” – 1:35

10. “Triad” – 4:23

a. “St. Patrick”

b. “Cú Chulainn”

c. “Oisin”

11. “Portrait” – 1:23

12. “Boadicea” – 3:30

13. “Bard Dance” – 1:23

14. “Dan y Dŵr” – 1:41

15. “To Go Beyond (II)” – 2:58

1988 – Watermark

  • Κυκλοφόρησε: 19 Σεπτεμβρίου 1988
  • Εταιρεία: WEA
  • Μορφή: CD, LP, Cassette
  • Πιστοποιήσεις: AUS: 6× Platinum, CAN: 3× Platinum, GER: Platinum, NLD: Platinum, NZ: Platinum, SWI: Platinum, UK: 4× Platinum, US: 4× Platinum
  • Παραγωγή: Nicky Ryan, Ross Cullum, Enya
  • Singles από το “Watermark”:
  1. “Orinoco Flow” Κυκλοφόρησε: 15 Οκτωβρίου 1988
  2. “Evening Falls…” Κυκλοφόρησε: 1988
  3. “Storms in Africa” Κυκλοφόρησε: 1989
  4. “Exile” Κυκλοφόρησε: 1991

Tracklist:

1. “Watermark” – 2:24

2. “Cursum Perficio” – 4:06

3. “On Your Shore” – 3:59

4. “Storms in Africa” – 4:03

5. “Exile” – 4:20

6. “Miss Clare Remembers” – 1:59

7. “Orinoco Flow” – 4:25

8. “Evening Falls…” – 3:46

9. “River” – 3:10

10. “The Longships” – 3:36

11. “Na Laetha Geal M’óige” – 3:54

1989 – 6 Tracks (E.P.)

  • Κυκλοφόρησε: 1989
  • Εταιρεία: WEA
  • Μορφή: CD, cassette

Tracklist:

1. “Orinoco Flow” – 4:29

2. “Evening Falls” – 3:49

3. “Out Of The Blue” – 3:13

4. “Morning Glory” – 2:31

5. “Smaoitím…” – 6:09

6. “Oiche Chiun” – 3:46

1990 – Orinoco Flow (E.P.)

  • Κυκλοφόρησε: 1990
  • Εταιρεία: WEA
  • Μορφή: CD, Cassette

Tracklist:

1. “Orinoco Flow (7″ Version)” – 3:41

2. “Evening Falls” – 3:49

3. “Storms In Africa (Single Version)” – 3:01

1991 – Shepherd Moons

  • Κυκλοφόρησε: 4 Νοεμβρίου 1991
  • Εταιρεία: WEA
  • Μορφή: CD, LP, Cassette
  • Πιστοποιήσεις: IRE: Platinum, AUS: 3× Platinum, CAN: 3× Platinum, GER: Gold, NLD: 2× Platinum, NZ: Platinum, SWI: Gold, UK: 4× Platinum, US: 5× Platinum
  • Παραγωγή: Nicky Ryan
  • Singles από το “Shepherd Moons”:
  1. “Caribbean Blue” Κυκλοφόρησε: Οκτώβριος 1991
  2. “How Can I Keep from Singing?” Κυκλοφόρησε: 1991
  3. “Book of Days” Κυκλοφόρησε: 1992
  4. “Marble Halls” Κυκλοφόρησε: 1994

Tracklist:

1. “Shepherd Moons” – 3:42

2. “Caribbean Blue” – 3:58

3. “How Can I Keep from Singing?” – 4:23

4. “Ebudæ” – 1:54

5. “Angeles” – 3:57

6. “No Holly for Miss Quinn” – 2:40

7. “Book of Days” – 2:32

8. “Evacuee” – 3:50

9. “Lothlórien” – 2:08

10. “Marble Halls” – 3:53

11. “Afer Ventus” – 4:05

12. “Smaointe…” – 6:07

1994 – The Christmas EP

  • Κυκλοφόρησε: 4 Νοεμβρίου 1994
  • Εταιρεία: WEA
  • Μορφή: CD, Cassette

Tracklist:

1. “Oíche Chiún (Silent Night)” – 3:45

2. “As Baile” – 4:05

3. “’S Fágaim Mo Bhaile” – 3:57

4. “Ebudæ” – 1:54

5. “The Celts” – 2:55

1995 – The Memory of Trees

  • Κυκλοφόρησε: 5 Δεκεμβρίου 1995
  • Εταιρεία: WEA
  • Μορφή: CD, LP, Cassette
  • Πιστοποιήσεις: AUS: 4× Platinum, AUT: Platinum, CAN: Platinum, GER: Gold, NLD: Platinum, NZ: Platinum, SWE: Platinum, UK: 2× Platinum, US: 3× Platinum
  • Παραγωγή: Nicky Ryan
  • Singles από το “The Memory of Trees”:
  1. “Anywhere Is” Κυκλοφόρησε: 20 Νοεμβρίου 1995
  2. “On My Way Home” Κυκλοφόρησε: 22 Νοεμβρίου 1996

Tracklist:

1. “The Memory of Trees” – 4:18

2. “Anywhere Is” – 3:58

3. “Pax Deorum” – 4:58

4. “Athair Ar Neamh” – 3:39

5. “From Where I Am” – 2:20

6. “China Roses” – 4:47

7. “Hope Has a Place” – 4:44

8. “Tea-House Moon” – 2:41

9. “Once You Had Gold” – 3:16

10. “La Soñadora” – 3:35

11. “On My Way Home” – 5:08

1997 – Paint the Sky with Stars (Compilation)

  • Κυκλοφόρησε: 11 Νοεμβρίου 1997
  • Εταιρεία: WEA
  • Μορφή: CD, Cassette
  • Πιστοποιήσεις: AUS: 3× Platinum, AUT: Platinum, GER: Platinum, NLD: Gold, NZ: Platinum, SWE: 2× Platinum, SWI: Platinum, UK: 2× Platinum, US: 4× Platinum
  • Παραγωγή: Nicky Ryan
  • Singles από το “Paint the Sky with Stars”:
  1. “Only If…” Κυκλοφόρησε: 3 Νοεμβρίου 1997

Tracklist:

1. “Orinoco Flow” – 4:26

2. “Caribbean Blue” – 3:58

3. “Book of Days” – 2:56

4. “Anywhere Is” – 3:46

5. “Only If…” – 3:19

6. “The Celts” – 2:57

7. “China Roses” – 4:40

8. “Shepherd Moons” – 3:40

9. “Ebudæ” – 1:52

10. “Storms in Africa” – 4:11

11. “Watermark” – 2:26

12. “Paint the Sky with Stars” – 4:15

13. “Marble Halls” – 3:55

14. “On My Way Home” – 3:38

15. “The Memory of Trees” – 4:19

16. “Boadicea” – 3:28

2000 – A Day Without Rain

  • Κυκλοφόρησε: 20 Νοεμβρίου 2000
  • Εταιρεία: WEA
  • Μορφή: CD, LP, Cassette
  • Πιστοποιήσεις: AUS: 2× Platinum, AUT: Platinum, CAN: 8× Platinum, GER: 3× Platinum, NLD: 3× Platinum, NZ: Platinum, SWE: Platinum, SWI: 2× Platinum, UK: 2× Platinum, US: 7× Platinum
  • Παραγωγή: Nicky Ryan
  • Singles από το “A Day Without Rain”:
  1. “Only Time” Κυκλοφόρησε: 20 Νοεμβρίου 2000
  2. “Wild Child” Κυκλοφόρησε: 4 Δεκεμβρίου 2001

Tracklist:

1. “A Day Without Rain” – 2:38

2. “Wild Child” – 3:47

3. “Only Time” – 3:38

4. “Tempus Vernum” – 2:24

5. “Deora Ar Mo Chroí” – 2:48

6. “Flora’s Secret” – 4:07

7. “Fallen Embers” – 2:31

8. “Silver Inches” – 1:37

9. “Pilgrim” – 3:12

10. “One by One” – 3:56

11. “The First of Autumn” – 3:10

12. “Lazy Days” – 3:42

2001 – Themes from Calmi Cuori Appassionati (O.S.T.)

  • Κυκλοφόρησε: 30 Οκτωβρίου 2001
  • Εταιρεία: WEA
  • Μορφή: CD, cassette
  • Πιστοποιήσεις: JPN: Million
  • Παραγωγή: Nicky Ryan

Tracklist:

1. “Wild Child” – 3:49

2. “Caribbean Blue” – 3:59

3. “Book of Days” – 2:56

4. “Afer Ventus” – 4:06

5. “Watermark” – 2:26

6. “Orinoco Flow” – 4:26

7. “The Celts” – 2:57

8. “Once You Had Gold” – 3:18

9. “Triad – 4:25

a. “St. Patrick”

b. “Cú Chulainn”

c. “Oisin”

10. “Anywhere Is” – 3:46

11. “Fairytale” – 3:04

12. “Evening Falls…” – 3:49

13. “Song of the Sandman (Lullaby)” – 3:42

14. “The Promise” – 2:29

2005 – Amarantine

  • Κυκλοφόρησε: 21 Νοεμβρίου 2005
  • Εταιρεία: Warner Bros.
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release
  • Πιστοποιήσεις: IRE: Platinum, AUS: Platinum, GER: 2× Platinum, NLD: Platinum, NZ: Platinum, SWE: Gold, SWI: 2× Platinum, UK: Platinum, US: Platinum
  • Παραγωγή: Nicky Ryan
  • Singles από το “Amarantine”:
  1. “Amarantine” Κυκλοφόρησε: 2 Δεκεμβρίου 2005
  2. “It’s in the Rain” Κυκλοφόρησε: 2 Δεκεμβρίου 2006

Tracklist:

1. “Less Than a Pearl” – 3:44

2. “Amarantine” – 3:13

3. “It’s in the Rain” – 4:08

4. “If I Could Be Where You Are” – 4:01

5. “The River Sings” – 2:49

6. “Long Long Journey” – 3:17

7. “Sumiregusa (Wild Violet)” – 4:42

8. “Someone Said Goodbye” – 4:02

9. “A Moment Lost” – 3:08

10. “Drifting” – 4:12

11. “Amid the Falling Snow” – 3:38

12. “Water Shows the Hidden Heart” – 4:39

2006 – Sounds of the Season: The Enya Collection (E.P.)

  • Κυκλοφόρησε: 28 Νοεμβρίου 2006
  • Εταιρεία: Warner Bros.
  • Μορφή: CD, Digital Release
  • Πιστοποιήσεις: US: 214,626
  • Παραγωγή: Nicky Ryan

Tracklist:

Sounds of the Season: The Enya Collection

1. “Adeste Fidelis (O Come All Ye Faithful)”

2. “The Magic of The Night”

3. “We Wish You a Merry Christmas”

4. “Christmas Secrets”

5. “Amid the Falling Snow”

6. “Oíche Chiúin (Silent Night)”

Christmas Secrets

1. “Adeste Fidelis (O Come All Ye Faithful)”

2. “The Magic of the Night”

3. “We Wish You a Merry Christmas”

4. “Christmas Secrets”

2008 – And Winter Came…

  • Κυκλοφόρησε: 10 Νοεμβρίου 2008
  • Εταιρεία: Warner Bros.
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release
  • Πιστοποιήσεις: IRE: Platinum, AUS: Platinum, AUT: Gold, GER: 3× Gold, NLD: Platinum, NZ: Platinum, SWE: Gold, SWI: Platinum, UK: Gold, US: Gold
  • Παραγωγή: Nicky Ryan
  • Singles από το “And Winter Came…”:
  1. “Trains and Winter Rains” Κυκλοφόρησε: 10 Οκτωβρίου 2008

Tracklist:

1. “And Winter Came…” – 3:15

2. “Journey of the Angels” – 4:47

3. “White Is in the Winter Night” – 3:00

4. “O Come, O Come, Emmanuel” – 3:40

5. “Trains and Winter Rains” – 3:44

6. “Dreams Are More Precious” – 4:25

7. “Last Time by Moonlight” – 3:57

8. “One Toy Soldier” – 3:54

9. “Stars and Midnight Blue” – 3:08

10. “The Spirit of Christmas Past” – 4:18

11. “My! My! Time Flies!” – 3:02

12. “Oíche Chiúin (Chorale)” – 3:49

13. “Miraculum” – 3:53

2009 – The Very Best of Enya (Compilation)

  • Κυκλοφόρησε: 23 Νοεμβρίου 2009
  • Εταιρεία: Warner Bros. (Ευρώπη)
  • Reprise (Η.Π.Α.)
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release
  • Πιστοποιήσεις: IRE: Gold, AUS: Gold, GER: Gold, NZ: Platinum, UK: Gold
  • Παραγωγή: Nicky Ryan

Tracklist:

1. “Orinoco Flow” – 4:29

2. “Aníron (I Desire)” – 2:42

3. “Storms in Africa” – 4:04

4. “Caribbean Blue” – 3:58

5. “Book of Days” – 2:55

6. “The Celts” – 2:55

7. “Only Time” – 3:36

8. “Wild Child” – 3:46

9. “Water Shows the Hidden Heart” – 4:38

10. “Anywhere Is” – 3:57

11. “Cursum Perficio” – 4:07

12. “Amarantine” – 3:09

13. “Aldebaran” – 3:05

14. “Trains and Winter Rains” – 3:42

15. “Watermark” – 2:25

16. “Boadicea” – 3:31

17. “A Day Without Rain” – 2:35

18. “May It Be” – 3:31

2015 – Dark Sky Island

  • Κυκλοφόρησε: 20 Νοεμβρίου 2015
  • Εταιρεία: Warner Bros. (Ευρώπη), Reprise (Η.Π.Α.)
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release
  • Πιστοποιήσεις: AUS: Gold, CAN: Gold, GER: Gold, NZ: Gold, SWE: Gold, SWI: Gold, UK: Gold
  • Παραγωγή: Nicky Ryan
  • Singles από το “Dark Sky Island”:
  1. “Echoes in Rain” Κυκλοφόρησε: 9 Οκτωβρίου 2015

Tracklist:

1. “The Humming” – 3:42

2. “So I Could Find My Way” – 4:25

3. “Even in the Shadows” – 4:13

4. “The Forge of the Angels” – 5:12

5. “Echoes in Rain” – 3:33

6. “I Could Never Say Goodbye” – 3:28

7. “Dark Sky Island” – 4:56

8. “Sancta Maria” – 3:50

9. “Astra et Luna” – 3:20

10. “The Loxian Gate” – 3:33

11. “Diamonds on the Water” – 3:33

Deluxe Edition

12. “Solace” – 3:56

13. “Pale Grass Blue” – 3:33

14. “Remember Your Smile” – 2:57

Enya Top Hits by SounDarts.gr

Back To Top