skip to Main Content
Menu

Discography & ID : Yanni

Discography & ID : Yanni

Ύψος

ID

Καλλιτεχνικό Όνομα: Yanni

Πραγματικό Όνομα: Γιάννης Χρυσομάλλης

Ημερομηνία Γέννησης: 14 Νοεμβρίου 1954

Τόπος γέννησης: Καλαμάτα, Μεσσηνίας, Ελλάδα

Επάγγελμα:  Συνθέτης, πιανίστας, μουσικός παραγωγός.

Είδος μουσικής: Contemporary instrumental, instrumental, crossover, world, new-age.

Σύζυγοι (πρώην και νυν): Δεν έχει παντρευτεί ποτέ μέχρι σήμερα. Η πιο γνωστή του σχέση είναι με την ηθοποιό Linda Evans με την οποία έμειναν μαζί από το 1989 έως το 1998. Η γέννηση της κόρης του προηγείται της σχέσης του με την Evans, αλλά ο Yanni δεν αποκάλυψε ποτέ την ταυτότητα της μητέρας της.

ΤέκναΚρυσταλλία (Krystal Ann) Χρυσομάλλη (εργάζεται στο marketing team του πατέρα της).

Γονείς: Σωτήρης και Φιλίτσα Χρυσομάλλη.

Ενεργός στη μουσική: 1977–2012

Συμμετοχές σε άλλα μουσικά σχήματα: Chameleon (1977-1984)

Βραβεία: Ο Yanni δεν έχει κερδίσει κερδίσει κάποιο βραβείο μέχρι σήμερα αλλά έχει κερδίσει 2 υποψηφιότητες για βραβείο Grammy και άλλες 2 για βραβείο Emmy.

Websiteyanni.com

Discography

Start Here
Start Here
1984 – Optimystique
1984 – Optimystique
1986 – Keys to Imagination
1986 – Keys to Imagination
1987 – Out of Silence
1987 – Out of Silence
1988 – Chameleon Days
1988 – Chameleon Days
1988 – Heart of Midnight (O.S.T.)
1988 – Heart of Midnight (O.S.T.)
1989 – Niki Nana
1989 – Niki Nana
1990 – Reflections of Passion (Collection)
1990 – Reflections of Passion (Collection)
1991 – In Celebration of Life
1991 – In Celebration of Life
1992 – Dare to Dream
1992 – Dare to Dream
1993 – In my time
1993 – In my time
1994 – A Collection of Romantic Themes
1994 – A Collection of Romantic Themes
1994 – Live At The Acropolis
1994 – Live At The Acropolis
1995 – I Love You Perfect (O.S.T.)
1995 – I Love You Perfect (O.S.T.)
1997 – Port of Mystery (Collection)
1997 – Port of Mystery (Collection)
1997 – Devotion: The Best of Yanni (Collection)
1997 – Devotion: The Best of Yanni (Collection)
1997 – Nightbird (Collection)
1997 – Nightbird (Collection)
1997 – Tribute (Live)
1997 – Tribute (Live)
1998 – Forbidden Dreams (Collection)
1998 – Forbidden Dreams (Collection)
1999 – Love Songs (Collection)
1999 – Love Songs (Collection)

Start Here

  • Ήταν μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας κολύμβησης εφήβων και σε ηλικία μόλις 14 ετών, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ κολύμβησης, στα 50 μέτρα ελεύθερο.
  • Όταν ενηλικιώθηκε (1972) πήγε στην Μινεσότα για να φοιτήσει στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ενώ παράλληλα έπλενε πιάτα στην φοιτητική εστία για να εξοικονομεί χρήματα για τις σπουδές του. Εκτός από την απόκτηση ενός Β.Α. πτυχίου στην ψυχολογία το 1976 από το Πανεπιστήμιο Twin Cities της Μινεσότα, ο Yanni έλαβε μια τιμητική διάκριση ως «Διδάκτωρ των Ανθρωπιστικών Γραμμάτων» από το ίδιο ίδρυμα στις 6 Μάη του 2004.
  • Το 1977 ξεκίνησε να παίζει πιάνο για τους Chameleon, γνωστή μπάντα Rock & Roll μαζί με τον drummer, Charlie Adams ο οποίος είναι σταθερό μέλος της ορχήστρας του μέχρι και σήμερα.
  • Κατά την διάρκεια που ζούσε στην Μινεσότα, ο Yanni συνεργάστηκε με την χορογράφο Loyce Houlton, γράφοντας μουσική για τις χορογραφίες της που ήταν παραγωγές του Minnesota Dance Theatre.
  • Το 1984 μετακόμισε στο Los Angeles αναζητώντας μια καινούρια καριέρα ως συνθέτης για κινηματογραφικά soundtracks πράγμα το οποίο κατόρθωσε. Έχει γράψει την μουσική για πολλές ταινίες όπως:  «Steal the Sky» (1988), «Heart of Midnight» (1988), «I Love You Perfect» (1989), «She’ll Take Romance» (1990), «When You Remember Me» (1990), «Children of the Bride» (1990), «Hua qi Shao Lin» (1994) κ.α.
  • Από το 1989 μέχρι το 1998 διατηρούσε σχέση με την διάσημη ηθοποιό του Hollywood, Linda Evans με την οποία έκαναν κοινές εμφανίσεις στα Μ.Μ.Ε. («People magazine», «The Oprah Winfrey Show» κ.α.) πράγμα που τον έκανε γρήγορα γνωστό στο ευρύ κοινό. Το ζευγάρι δεν παντρεύτηκε ποτέ.
  • Το πρώτο του album κυκλοφόρησε το 1984 με τίτλο “Optimystique”, τα albums «Dare To Dream» και «My Time» προτάθηκαν για Βραβείο Grammy στην κατηγορία «Καλύτερου New Age Album«, ενώ το album «Reflections Of Passion» έγινε πολλές φορές πλατινένιος.
  • Το 1989 η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways χρησιμοποίησε την σύνθεση «Aria» του Yanni για τη διαφημιστική της καμπάνια.
  • Παρά το γεγονός ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 πούλησε πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα, η καριέρα του εκτινάχθηκε ακόμα περισσότερο τον Μάρτιο του 1994 όταν και κυκλοφόρησε σε δίσκο αλλά και βίντεο η συναυλία-σταθμός που έδωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 25 Σεπτεμβρίου του 1993 με τον τίτλο «Yanni in Concert: Live Acropolis» παρουσία 2.000 θεατών.
  • H αυτοβιογραφία του Yanni με τίτλο «Yanni in Words«, που έγραψε μαζί με τον συγγραφέα David Rensin, εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2003, σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του album του «Ethnicity«. Το βιβλίο έγινε best-seller από την New York Times στην κατηγορία «πεζού κειμένου» στις 2 Μαρτίου 2003.
  • Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κίνα τον Οκτώβριο του 2011, ο Yanni έγινε ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης που κλήθηκε να υιοθετήσει ένα γιγάντιο πάντα από το Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, ένα «προνόμιο που έχουν… συνήθως χώρες και όχι προσωπικότητες». Οι υπάλληλοι από την ερευνητική βάση κάλεσαν τον μουσικό να υιοθετήσει το ζώο, λέγοντας πως πήραν αυτήν την απόφασή από την έμπνευση και την αρμονία που προέρχεται από τη μουσική του».  Ο Yanni ονόμασε το Panda «Σαντορίνη«.
  • Εκτός από μεγάλες συναυλίες σε πασίγνωστους χώρους μουσικής όπως το Royal Albert Hall (Λονδίνο, 1995 & 2014), στον Yanni επιτράπηκε να διοργανώσει διάφορες άλλες συναυλίες σε αξιοθέατα παγκόσμιας κληρονομιάς όπως: στην Ακρόπολη της Αθήνας (Ελλάδα, 1993), στο Taj Mahal (Ινδία, 1997), στην Απαγορευμένη Πόλη (Πεκίνο, Κίνα 1997), στο Burj Khalifa (Dubai, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 2011), στο Κρεμλίνο (Μόσχα, Ρωσία, 2011), στο Castillo San Felipe del Morro («El Morro» Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο, 2011), στην αρχαία πόλη της Βύβλου (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, Λίβανος, 2013), στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Καρθαγένης (Τυνησία, 2014), στο Laxmi Vilas Palace (Vadodara, Ινδία, 2015) και στις Αιγυπτιακές πυραμίδες και στην Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας (Αίγυπτος, 2015).

1984 – Optimystique

  • Κυκλοφόρησε: 2 Μαρτίου 1984
  • Εταιρεία: Atlantic Records (1984), Private Music (1989)

 

Tracklist:

1. «The Sphynx» 4:10

2. «Butterfly Dance» 6:24

3. «Strings» 3:47

4. «Twilight» 7:32

5. «The Chase» 5:08

6. «Farewell» 2:44

7. «Turn of the Tide» 3:54

8. «The Magus» 4:45

1986 – Keys to Imagination

  • Κυκλοφόρησε: 27 Φεβρουαρίου 1986
  • Εταιρεία: Private Music

 

Tracklist:

1. «The North Shore of Matsushima» 5:08

2. «Looking Glass» 6:35

3. «Nostalgia» 4:27

4. «Santorini» 4:34

5. «Port of Mystery» 4:49

6. «Keys to Imagination» 5:13

7. «Forgotten Yesterdays» 3:30

8. «Forbidden Dreams» 3:57

1987 – Out of Silence

Το album αυτό είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον Yanni στην πόλη του, την Καλαμάτα μετά το πλήγμα των σεισμών που σημειώθηκαν σε αυτή το Σεπτέμβριο του 1986. Εντός του booklet αναφέρει: «Αφιερωμένο στην πόλη της Καλαμάτας στην Ελλάδα, η οποία στάθηκε δυνατή και με περίμενε μια τελευταία φορά». 

  • Κυκλοφόρησε: 1 Μαρτίου 1987
  • Εταιρεία:  Private Music (1987), Valley Entertainment (2009 reissued)

 

Tracklist:

1. «Sand Dance» 5:10

2. «After the Sunrise» 4:40

3. «Standing in Motion» 5:20

4. «The Mermaid» 3:46

5. «Within Attraction» 4:12

6. «Street Level» 4:18

7. «Secret Vows» 3:55

8. «Point of Origin» 6:05

9. «Acroyali» 5:05

10. «Paths on Water» 3:51

1988 – Chameleon Days

  • Κυκλοφόρησε: 30 Αυγούστου 1988
  • Εταιρεία: Private Music

Tracklist:

1. «Swept Away» 4:41

2. «Marching Season» 5:34

3. «Chasing Shadows» 5:42

4. «The Rain Must Fall» 4:36

5. «Days of Summer» 4:22

6. «Reflections of Passion» 4:31

7. «Walkabout» 4:32

8. «Everglade Run» 5:03

9. «A Word in Private» 3:43

1988 – Heart of Midnight (O.S.T.)

  • Κυκλοφόρησε: 1988
  • Εταιρεία: Silva America

 

Tracklist:

1 Overture – Carol’s Theme 4:03

2 Welcome To «Midnight» 0:48

3 Carol Through The Rooms 3:15

4 «Oh,Daddy»/Carol Sees Fletcher/Rathead On Ice 2:35

5 Carol’s Theme – Soft Interlude 1:03

6 The Rape (Parts I And II) 3:59

7 Aftermath 1:15

8 Carol Talks To Maria 1:18

9 Sharpe #2 Dies – Carol’s Nightmare 2:10

10 Carol’s Theme – Sadness Of The Heart 1:31

11 The Library Of Porn 3:31

12 The Cabinet Falls/Carol Out In The Street/Attic/Dinner And Downstairs In The Club 4:55

13 The S & M Room 4:36

14 End Sequence: The Final Confrontation/Carol’s Theme/Sisters In Pain/Sonny’s Death 5:55

15 Finale – Carol’s Theme 2:30

1989 – Niki Nana

  • Κυκλοφόρησε: 24 Αυγούστου 1989
  • Εταιρεία: Private Music

 

Tracklist:

1. «Niki Nana (We’re One)» 5:19

2. «Dance with a Stranger» 4:59

3. «Running Time» 5:57

4. «Someday» 4:34

5. «Human Condition» 5:09

6. «First Touch» 2:58

7. «Nightbird» 6:00

8. «Quiet Man» 4:32

1990 – Reflections of Passion (Collection)

  • Κυκλοφόρησε: 7 Απριλίου 1990
  • Εταιρεία: Private Music

 

Tracklist:

1. «After the Sunrise» 4:38

2. «The Mermaid» 3:47

3. «Quiet Man» 4:33

4. «Nostalgia» 4:29

5. «Almost a Whisper» 3:08

6. «The Rain Must Fall» 4:37

7. «Acroyali» 5:05

8. «Farewell» 2:46

9. «Swept Away» 5:09

10. «True Nature» 4:35

11. «Secret Vows» 3:58

12. «Flight of Fantasy» 5:41

13. «A Word in Private» 3:45

14. «First Touch» 3:00

15. «Reflections of Passion» 4:35

1991 – In Celebration of Life

  • Κυκλοφόρησε: 12 Νοεμβρίου 1991
  • Εταιρεία: Private Music

 

Tracklist:

1. «Santorini» 4:34

2. «Song for Antarctica» 4:23

3. «Marching Season» 5:34

4. «Walkabout» 4:32

5. «Keys to Imagination» 5:13

6. «Looking Glass» 6:35

7. «Someday» 4:34

8. «Within Attraction» 4:12

9. «Standing in Motion» 5:20

10. «Sand Dance» 5:10

1992 – Dare to Dream

Υποψήφιο για βραβείο Grammy (1993) στην κατηγορία «Καλύτερο New Age album».

  • Κυκλοφόρησε: 31 Μαρτίου 1992
  • Εταιρεία: Private Music

 

Tracklist:

1. «Once Upon a Time» 3:51

2. «A Love for Life» 5:07

3. «Nice to Meet You» 5:35

4. «So Long My Friend» 3:47

5. «You Only Live Once» 7:19

6. «To the One Who Knows» 5:37

7. «Face in the Photograph» 3:47

8. «Felitsa» 4:45

9. «Desire» 5:00

10. «Aria» 3:58

11. «A Night to Remember» 5:47

12. «In the Mirror» 4:07

1993 – In my time

Υποψήφιο για βραβείο Grammy (1994) στην κατηγορία «Καλύτερο New Age album».

  • Κυκλοφόρησε: 6 Απριλίου 1996
  • Εταιρεία: Private Music

 

Tracklist:

1. «In the Morning Light» 3:49

2. «One Man’s Dream» 2:43

3. «Before I Go» 4:30

4. «Enchantment» 3:51

5. «The End of August» 4:51

6. «To Take… To Hold» 4:01

7. «In the Mirror» 4:04

8. «Felitsa» 4:51

9. «Whispers in the Dark» 5:24

10. «Only a Memory» 4:15

11. «Until the Last Moment» 6:22

1994 – A Collection of Romantic Themes

  • Κυκλοφόρησε: 1994
  • Εταιρεία: Private Music

 

Tracklist:

1. «Face in the Photograph» 3:48

2. «To the One Who Knows» 5:39

3. «Enchantment» 3:54

4. «The End of August» 4:55

5. «Almost a Whisper» 3:11

6. «True Nature» 4:31

7. «One Man’s Dream» 3:25

1994 – Live At The Acropolis

  • Κυκλοφόρησε: 1 Μαρτίου 1994 
  • Εταιρεία: Private Music

 

Tracklist:

1. «Santorini» 6:57

2. «Keys to Imagination» 7:35

3. «Until the Last Moment» 6:37

4. «The Rain Must Fall» 7:24

5. «Acroyali/Standing in Motion (Medley)» 8:51

6. «One Man’s Dream» 3:36

7. «Within Attraction» 7:46

8. «Nostalgia» 5:46

9. «Swept Away» 9:22

10. «Reflections of Passion» 5:22

1995 – I Love You Perfect (O.S.T.)

  • Κυκλοφόρησε: 1995
  • Εταιρεία: Silva America

 

Tracklist:

1. «Opening Credits/Theme» 4:19

2. «The Lover’s Quarrel» 0:55

3. «Allan Fired» 0:55

4. «Chair Shower & Court Room Montage» 1:35

5. «Setting the Horse Free» 3:21

6. «The Lovers Make Up» 0:54

7. «Clarinet Quintet K. 581 – Allegretto» 8:22

8. «Marry Me!» 2:10

9. «I’ll Be by Your Side» 2:12

10. «Temper Tantrum» 2:02

11. «But I Have Some Good Days» 0:45

12. «Hospital Montage» 1:50

13. «Christina Dies» 1:16

14. «I Love You Perfect (End Theme)» 0:40

1997 – Port of Mystery (Collection)

  • Κυκλοφόρησε: 29 Απριλίου 1997
  • Εταιρεία: Windham Hill

Tracklist:

1. «The Sphynx» 4:13

2. «You Only Live Once» 7:20

3. «Port of Mystery» 4:48

4. «Butterfly Dance» 6:25

5. «Farewell» 2:45

6. «Street Level» 4:19

7. «The Magus» 4:45

8. «Looking Glass» 6:39

1997 – Devotion: The Best of Yanni (Collection)

  • Κυκλοφόρησε: 26 Αυγούστου 1997
  • Εταιρεία: Private Music

 

Tracklist:

1. «Once Upon a Time» 3:49

2. «Within Attraction» 4:14

3. «Song for Antarctica» 4:25

4. «Aria» 4:01

5. «A Love for Life» 5:12

6. «Reflections of Passion» 4:37

7. «To Take… To Hold» 4:06

8. «Only a Memory» 4:18

9. «Flight of Fantasy» 5:44

10. «To the One Who Knows» 5:39

11. «The End of August» 3:48

12. «Marching Season» 2:42

13. «Santorini» 4:39

14. «Nice to Meet You (Special Radio Edit)» 3:25

15. «A Night to Remember» 5:46

1997 – Nightbird (Collection)

  • Κυκλοφόρησε: 28 Οκτωβρίου 1997
  • Εταιρεία: Unison

 

Tracklist:

1. «North Shore of Matsushima» 5:10

2. «Point of Origin» 5:58

3. «Within Attraction» 4:11

4. «Dance with a Stranger» 5:02

5. «Chasing Shadows» 5:38

6. «Days of Summer» 4:25

7. «Nightbird» 6:01

1997 – Tribute (Live)

Ηχογράφηση από τις εμφανίσεις του Yanni στο Taj Mahal (Ινδία) και στην Απαγορευμένη Πόλη (Κίνα).

  • Κυκλοφόρησε: 4 Νοεμβρίου 1997
  • Εταιρεία: Virgin Records

 

Tracklist:

1. «Deliverance» 8:33

2. «Adagio in C Minor» 3:50

3. «Renegade» 7:14

4. «Dance with a Stranger» 6:45

5. «Tribute» 6:40

6. «Prelude» 2:27

7. «Love Is All» (writers Pamela Lynn, McNeill, Yanni. Performed by Vann Johnson) 5:25

8. «Southern Exposure» 6:48

9. «Waltz in 7/8» 5:32

10. «Nightingale» 5:44

11. «Niki Nana (We’re One)» 8:15

1998 – Forbidden Dreams (Collection)

  • Κυκλοφόρησε: 21 Σεπτεμβρίου 1998
  • Εταιρεία: BMG Special Products

 

Tracklist:

1. «Forbidden Dreams» 3:56

2. «Aria» 3:58

3. «Santorini» 4:34

4. «Nostalgia» 4:29

5. «After the Sunrise» 4:38

6. «Keys to Imagination» 5:14

7. «Until the Last Moment» 6:22

1999 – Love Songs (Collection)

  • Κυκλοφόρησε: 13 Απριλίου 1999
  • Εταιρεία: Private Music

 

Tracklist:

1. «In the Morning Light» 3:50

2. «So Long My Friend» 3:50

3. «To the One Who Knows» 5:37

4. «Almost a Whisper» 3:10

5. «Before I Go» 4:31

6. «In the Mirror» 4:08

7. «First Touch» 3:02

8. «Enchantment» 3:54

9. «Felitsa» 4:54

10. «Secret Vows» 3:58

11. «Whispers in the Dark» 5:27

12. «To Take… To Hold» 3:58

Yanni Top Hits by Soundarts.gr