skip to Main Content
Menu

Discography & ID : Yma Sumac

Discography & ID : Yma Sumac

Ύψος

Gallery

Yma Sumac & Moises Vivanco

Περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ: (Τεύχος 85. 17-23/06/1957).

Η Yma Sumac στην Ακρόπολη
πηγή: www.taathinaika.gr

Η Yma Sumac στην Ακρόπολη
πηγή: www.taathinaika.gr

Η Yma Sumac στην Ακρόπολη
πηγή: www.taathinaika.gr

ID

Όνομα: Yma Sumac

Πραγματικό όνομα: Zoila Augusta Emperatriz Chávarri del Castillo

Ημερομηνία Γέννησης: 10 Σεπτεμβρίου 1923

Τόπος Γέννησης: Ichocán, Cajamarca, Περού

Απεβίωσε: 1 Νοεμβρίου 2008 (ηλικία: 85) στο Los Angeles, California, Η.Π.Α.

Αιτία Θανάτου: καρκίνος εντέρου

Επάγγελμα: τραγουδίστρια, συνθέτης, στιχουργός, ηθοποιός

Οικογενειακή Κατάσταση: Moisés Vivanco (νύμφ. 1942-1957, 1957–1965)

Τέκνα: Carlos Vivanco (1949)

Γονείς: Sixto Chávarri και Emilia del Castillo

Αδέρφια: Είναι η μικρότερη από 6 αδέρφια

Ενεργή στη μουσική: 1942-2006

Βραβεία: H Yma Sumac έχει αποσπάσει :

μετάλλιο Orden del Sol (από τον πρόεδρο του Περού Alejandro Toledo) και μετάλλιο Gaspar Jorge (από το Universidad Nacional Mayor του Σαν Μάρκος.)

Official Website: yma-sumac.com

πηγές: en.wikipedia.org, google, taathinaika.gr, 

Discography

Start Here
Start Here
1950 – Voice of the Xtabay
1950 – Voice of the Xtabay
1952 – Legend of the Sun Virgin
1952 – Legend of the Sun Virgin
1953 – Inca Taqui
1953 – Inca Taqui
1954 – Mambo!
1954 – Mambo!
1957 – Legend of the Jivaro
1957 – Legend of the Jivaro
1959 – Fuego Del Ande
1959 – Fuego Del Ande
1961 – Recital
1961 – Recital
1972 – Miracles
1972 – Miracles
1987 – The Spell of Yma Sumac
1987 – The Spell of Yma Sumac
1994 – Amor Indio
1994 – Amor Indio
1997 – Shou Condor
1997 – Shou Condor
2000 – The Ultimate Yma Sumac Collection
2000 – The Ultimate Yma Sumac Collection
2002 – Virgin Of The Sun God
2002 – Virgin Of The Sun God
2002 – The Exotic Sounds Of Yma Sumac
2002 – The Exotic Sounds Of Yma Sumac
2005 – Queen Of Exotica
2005 – Queen Of Exotica

Start Here

  • Η Yma Sumac ήταν διάσημη κολορατούρα σοπράνο από το Περού. Στη δεκαετία του 1950 αποτέλεσε μία από τις κυριότερες ερμηνεύτριες εξωτικής μουσικής (είδος τζαζ με στοιχεία λατινοαμερικάνικης και πολυνησιακής μουσικής). Σημείωσε παγκόσμια επιτυχία, κυρίως λόγω του ακραίου φωνητικού εύρους της, που ξεπερνούσε τις τέσσερις οκτάβες (Σι 2 – Ντο# 7), καλύπτοντας μια έκταση από το φωνητικό φάσμα ενός βαρύτονου έως και αρκετά πάνω απ’ αυτό μιας συνηθισμένης σοπράνο.
  • Το πραγματικό της όνομα ήταν Zoila Augusta Emperatriz Chávarri del Castillo και γεννήθηκε στο χωριό Ιτσοκάν του Περού. Πριν φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1940 υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Yma Sumac, που σύμφωνα με την ίδια σημαίνει «όμορφη κοπέλα».
  • Πρωτοεμφανίστηκε στο ραδιόφωνο το 1942, ενώ στις 6 Ιουνίου του ιδίου χρόνου παντρεύτηκε τον συνθέτη και διευθυντή μουσικού σχήματος Moisés Vivanco. Τον επόμενο χρόνο μαζί με τον σύζυγό της και το μουσικό σχήμα του Compañía Peruana de Arte, ηχογράφησαν παραδοσιακά περουβιανά τραγούδια στην Αργεντινή, για την δισκογραφική εταιρεία Odeon. Το 1946 βρίσκονται και οι δύο στην Νέα Υόρκη, όπου μαζί και με τον εξάδελφό της Τσολίτα Ριβέρο (Cholita Rivero) αποτελούν το μουσικό σχήμα Inka Taky Trio. Ο γιος της, Carlos, γεννιέται το 1949 και τον επόμενο χρόνο υπογράφει συμβόλαιο με την Capitol Records, οπόταν και εδραιώνεται με το όνομα Yma Sumac.
  • Στη δεκαετία του 1950 συνεργάστηκε με τους Λες Μπάξτερ και Μπίλυ Μέη· έκαναν πολλές ηχογραφήσεις, πολλές από τις οποίες θεωρούνται πλέον θρυλικές. Το υβριδικό ύφος της μουσικής τους, ημι-χολυγουντιανό ημι-παραδοσιακό, σε συνδυασμό με την εξαιρετική της φωνή και εξωτική παρουσία, κέρδισε αμέσως τους Αμερικανούς ακροατές. Το 1951 μάλιστα, έπαιξε τον ρόλο της ξένης πριγκίπισσας στο μιούζικαλ Flahooley που ανέβηκε στο θέατρο Μπρόντγουεϊ. Το έργο γράφτηκε από τον Σάμυ Φέιν και τον Έντγκαρ Χάρμπουργκ, αλλά τα τρία κομμάτια που τραγουδούσε η Σουμάκ ήταν του συζύγου της, Βιβάνκο. Παράλληλα με το τραγούδι, η Σουμάκ εμφανίστηκε και στις ταινίες «Secret of the Incas» (1954) και «Omar Khayyam» (1957). Στις 22 Ιουνίου 1955 παίρνει την αμερικανική υπηκοότητα, ενώ το 1957 παίρνει διαζύγιο από τον Βιβάνκο. Τον ίδιο χρόνο τον ξαναπαντρεύεται και τον χωρίζει ξανά οριστικά το 1965.
  • Λόγω οικονομικών δυσκολιών, το 1961, η Sumacκαι το Inka Taky Trio κάνουν μια πενταετή παγκόσμια περιοδεία, παίζοντας σε 40 πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης, και σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ηχογράφηση από τη συναυλία στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας αποτέλεσε και το μοναδικό της «live» δίσκο, με τίτλο «Recital», ενώ το υπόλοιπο της δεκαετίας του 1960 εμφανίζεται μόνο σποραδικά.
  • Το 1971 κάνει έναν δίσκο με ροκ μουσική, το «Miracles» («θαύματα») και επιστρέφει μόνιμα στο Περού. Οι εμφανίσεις της τη δεκαετία του 1970 είναι περιορισμένες, κυρίως στο Περού και την Νέα Υόρκη. Εντούτοις την επόμενη δεκαετία επιστρέφει στο προσκήνιο, με ατζέντη τον Άλαν Άισλερ· δίνει αρκετές συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες (Hollywood, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο) και το εξωτερικό. Το 1987 χαρίζει τη φωνή της στο τραγούδι «I Wonder» για την ταινία της Ντίσνεϋ «Ωραία Κοιμωμένη» και ακόμη ηχογραφεί έναν δίσκο με γερμανική τέκνο μουσική, με τίτλο «Mambo ConFusion». Οι εμφανίσεις της συνεχίζονται τόσο στην Αμερική όσο και την Ευρώπη, ενώ το 1990 παίζει την Χάϊντι στο θεατρικό έργο του Στέφεν Σόντχάιμ «Follies» («τρέλες»).
  • Στα τέλη του 1990, με το ενδιαφέρον για την lounge μουσική να αναθερμαίνεται, η Σουμάκ αναδεικνύεται και πάλι στο προσκήνιο, μέσα από το τραγούδι «Ataypura» που ακούγεται στην ταινία των Αδελφών Cohen «Big Lebowski». Ένα άλλο τραγούδι, το «Bo Mambo», ακούγεται σε τηλεοπτικές διαφημίσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ πολλά άλλα της τραγούδια εντάσσονται στην μουσική επένδυση αρκετών κινηματογραφικών ταινιών.
  • Στις 6 Μαΐου, στη Λίμα, ο πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο της απονέμει το μετάλλιο του Τάγματος του Ηλίου. Επιπλέον, το μετάλλιο Χόρχε Μπασάδρε της απονέμεται από το Universidad Nacional Mayor του Σαν Μάρκος.
  • Η Ίμα Σουμάκ πεθαίνει την 1η Νοεμβρίου του 2008, στα 86 της χρόνια στο Λος Άντζελες· εννέα μήνες πριν, της είχε διαγνωστεί καρκίνος του παχέος εντέρου. Ο τάφος της βρίσκεται στο κοιμητήριο Hollywood Forever της Καλιφόρνια.

πηγή: se-skepseis.gr

1950 – Voice of the Xtabay

  • Κυκλοφόρησε: 1950
  • Εταιρεία: Capitol Records‎
  • Παραγωγή: Alan Livingston
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release

Tracklist:

1. “Virgin of the Sun God (Taita Inty)” 3:06

2. “Lure of the Unknown Love (Xtabay)” 3:18

3. “High Andes! (Ataypura!)” 3:04

4. “Monkeys (Monos)” 2:40

5. “Chant of the Chosen Maidens (Accla Taqui)” 2:43

6. “Dance of the Winds (Wayra)” 3:02

7. “Earthquake (Tumpa!)” 3:20

8. “Dance of the Moon Festival (Choladas)” 2:33

1952 – Legend of the Sun Virgin

  • Κυκλοφόρησε: 1952
  • Εταιρεία: Capitol Records‎
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release

Tracklist:

1 Karibe Taki 3:04

2 Witallia! (Fire In The Andes) 2:22

3 Lament 3:17

4 Kon Tiki 3:08

5 Montana 3:40

6 Zana 2:02

7 No Es Vida 2:20

8 Kuyaway (Inca Love Song) 2:44

9 Suray Surita 3:18

10 Mamallay! 2:59

11 Panarima 3:26

12 Cori Canastitay 2:20

1953 – Inca Taqui

  • Κυκλοφόρησε: 1953
  • Εταιρεία: Capitol Records‎
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release

Tracklist:

1 K’Arawi (Planting Song) 3:20

2 Cumbe-Maita 3:09

3 Wak’al (Cry) 2:32

4 Incacho 3:11

5 Chuncho 3:41

6 Llulla Mak’Ta 2:28

7 Malaya! (My Destiny) 3:28

8 Ripui (Farewell) 3:00

1954 – Mambo!

  • Κυκλοφόρησε: 1954
  • Εταιρεία: Capitol Records‎
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release

Tracklist:

1. “Bo Mambo” 3:17

2. “Taki Rari” 1:47

3. “Gopher” 2:14

4. “Chicken Talk” 3:03

5. “Goomba Boomba” 4:12

6. “Malambo No. 1” 2:53

7. “Five Bottles of Mambo” 2:49

8. “Indian Carnival” 2:04

9. “Cha Cha Gitano” 3:48

10. “Jungla” 2:25

11. “Carnavalito Boliviano” 2:05

1957 – Legend of the Jivaro

  • Κυκλοφόρησε: 1 Φεβρουαρίου 1957
  • Εταιρεία: Capitol Records‎
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release

Tracklist:

1 Jivaro 2:56

2 Sejollo (Whip dance) 1:39

3 Yawar (Blood Festival) 2:33

4 Shou C Ndor (Giant Condor) 2:28

5 Sauma (Magic) 3:45

6 Nina (Fire Arrow dance) 2:14

7 Sansa (Victory Song) 2:51

8 Hampi (Medicine) 3:09

9 Sumac Sorateña (Beautiful Jungle Girl) 1:44

10 Aullay (Lullaby) 3:44

11 Batanga-Hailli (Festival) 1:35

12 Wanka (The Seven Winds) 3:03

1959 – Fuego Del Ande

  • Κυκλοφόρησε: 1959
  • Εταιρεία: Capitol Records‎
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release

Tracklist:

1 La Molina 3:27

2 La Flor De La Canela 3:21

3 Gallito Caliente 1:56

4 La Pampa Y La Puna 3:08

5 Dale Que Dale! 3:10

6 Llora Corazon 2:58

7 A La Huacachina 3:26

8 La Perla De Chira 3:43

9 Mi Palomita 3:16

10 Virgenes Del Sol 2:51

11 Gallito Ciego 2:15

12 Clamor 2:54

1961 – Recital

  • Κυκλοφόρησε: 1961
  • Εταιρεία: Electrecord ‎
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release

Tracklist:

1. Fuego Sobre Los Andes 07:33

2. Ataypura 03:21

3. Montana Mama 04:03

4. Amor Indio 03:02

5. Serenata India 02:18

6. Supay Taki 03:26

7. Goomba Boomba 03:48

8. Llama Caravana 02:18

9. Cueca Chilena 03:25

10. Ccori Canastitay 02:38

11. Wambra 03:12

12. Taita Inti 05:51

13. Marinera 03:14

14. Chuncho 06:46

1972 – Miracles

  • Κυκλοφόρησε: 1972
  • Εταιρεία: London Records
  • Μορφή: CD, LP, Digital Release

Tracklist:

1 Remember 4:03

2 Medicine Man 3:00

3 Let Me Hear You 2:24

4 Tree of Life 2:50

5 Flame Tree 2:41

6 Zebra 2:40

7 Azure Sands 2:33

8 Look Around 2:09

9 Magenta Mountain 2:55

10 El Condor Pasa 4:36

1987 – The Spell of Yma Sumac

  • Κυκλοφόρησε: 9 Ιουνίου 1994
  • Εταιρεία: Saludos Amigos
  • Μορφή: CD, Digital Release

Tracklist:

1 Xtabay (Lure Of The Unknown) 3:20

2 Malaya! (My Destiny) 3:29

3 Jivaro 2:59

4 Indian Carnival 2:06

5 Taita Inty (Virgin Of The Sun God) 3:07

6 Sejollo (Whip Dance) 1:44

7 Nina (Fire Arrow Dance) 2:14

8 Llora Corazon 3:00

9 Bo Mambo 3:21

10 Virgenes Del Sol 2:53

11 Accla Taqui (Chant Of The Chosen Maidens) 2:46

12 Cumbe-Maita (Calls Of The Andes) 3:09

13 Kuyaway (Inca Love Song) 2:47

14 Sumac Soretena (Beautiful Jungle Girl) 1:44

15 K’Arawi (Planting Song) 3:20

16 Witallia! (Fire In The Andes) 2:21

1994 – Amor Indio

  • Κυκλοφόρησε: 9 Ιουνίου 1994
  • Εταιρεία: Saludos Amigos
  • Μορφή: CD, Digital Release

Tracklist:

1 Batanga-Hailli (Festival) 1:33

2. Shou Condor (Giant Condor) 2:28

3. Indian Carnival 2:04

4. Cha Cha Gitano 3:51

5. Jivaro 2:56

6. Carnavalito Boliviano 2:06

7. Jungla 2:22

8. Sejollo (Whip Dance) 1:37

9. Nina (Fire Arrow Dance) 2:13

10. Yawar (Blood Festival) 2:34

11. Sauma (Magic) 3:44

12. Sumac Soratena (Beautiful Jungle Girl) 1:42

13. Sansa (Victory Song) 2:50

14. Aullay (Lullaby) 3:44

15. Hampi (Medicine) 3:09

16. Wanka (The Seven Winds) 3:05

17. Cueca Chilena 3:19

18. Amor Indio 2:59

1997 – Shou Condor

  • Κυκλοφόρησε: 1997
  • Εταιρεία: Promo Sound AG
  • Μορφή: CD, Digital Release

Tracklist:

1 Jivaro 2:55

2 Shou Condor (Giant Condor) 2:27

3 Cha Cha Gitano 3:51

4 Wayra (Dance Of The Winds) 3:01

5 Choladas (Dance Of The Moon Festival) 2:33

6 Taita Inty (Hymn To The Sun) 3:05

7 Ataypura (High Andes!) 3:02

8 Indian Carnival 2:03

9 Jungla 2:21

10 Carnavalito Boliviano 2:05

11 Sauma 3:44

12 Aullay (Lullaby) 3:43

13 Goomba Boomba 4:12

14 Bo Mambo 3:19

15 Tumpa (Earthquake) 3:19

16 Chicken Talk 3:03

17 Hampi (Medicine) 3:07

18 Five Bottles Mambo 2:45

19 Accle Taqui (Chant Of The Chosen Maidens) 2:43

20 Xtabay (Lure Of The Unknown Love) 3:17

21 Malambo No. 1 2:53

2000 – The Ultimate Yma Sumac Collection

  • Κυκλοφόρησε: 11 Ιανουαρίου 2000
  • Εταιρεία: Capitol Records
  • Μορφή: CD, Digital Release

Tracklist:

1 Taita Inty (Virgin Of The Sun God) 3:06

2 Najala’s Lament 3:04

3 Ataypura (High Andes) 2:44

4 Bo Mambo 3:19

5 Kuyaway (Inca Love Song) 2:34

6 Tumpa (Earthquake) 3:02

7 Taki Rari 2:40

8 Chuncho (The Forest Creatures) 3:18

9 Monos (Monkeys) 3:20

10 Suray Surita 3:09

11 Wanka (The Seven Winds) 2:32

12 Negrito Filomino 3:11

13 Huayno 3:41

14 Inca Waltz 2:27

15 Babalu 3:28

16 Wimoweh 3:00

17 Xtabay (Lure Of The Unknown Love) 2:49

18 La Molina 2:23

19 Llora Corazon 3:15

20 La Pampa Y La Puna 3:02

21 Virgenes Del Sol 3:25

2002 – Virgin Of The Sun God

  • Κυκλοφόρησε: 26 Φεβρουαρίου 2002
  • Εταιρεία: Creativa
  • Μορφή: CD, Digital Release

Tracklist:

1 Najala’s Lament 3:05

2 Birds 3:01

3 Najala’s Song For A Joy 1:22

4 Inca Waltz 3:08

5 Taita Inty (Virgin Of The Sun God) 3:05

6 Ataypura (High Andes) 3:00

7 Tumpa (Earthquake) 3:17

8 Xtabay (Lure Of The Unknow Love) 3:17

9 Accla Taqui (Chant Of The Chosen Maidens) 2:43

10 K’Arawi (Planting Song) 3:19

11 Wayra (Dance Of The WInds) 3:00

12 Choladas (Dance Of The Moon Festival) 2:32

13 Virgenes De Sol (The Sun Maidens) 3:23

14 Que Lindos Ojos (Beatiful Eyes) 2:19

15 Cholitas Puenas 2:19

16 Monos (Monkeys) 2:38

17 Amor Indio (Indian Love) 2:16

18 La Benita 2:47

2002 – The Exotic Sounds Of Yma Sumac

  • Κυκλοφόρησε: 26 Φεβρουαρίου 2002
  • Εταιρεία: Sounds Of The World
  • Μορφή: CD, Digital Release

Tracklist:

1 Virgenes Del Sol 3:23

2 Que Lindos Ojos 2:19

3 Cholitas Punenas 2:19

4 El Picaflor 2:20

5 Un Amor 1:42

6 Amot Indio 2:16

7 La Benita 2:47

8 A Ti Solita Te Quiero 2:21

9 Taita Inty 3:07

10 Ataypura 3:04

11 Accla Taqui 2:45

12 Tumpa 3:20

13 Choladas 2:35

14 Wayra 3:03

15 Monos 2:41

16 Xtabay 3:19

17 Birds 3:01

18 Najala’s Lament 3:17

19 Najala’s Song Of Joy 1:22

2005 – Queen Of Exotica

  • Κυκλοφόρησε: 16 Μαΐου 2005
  • Εταιρεία: Blue Orchid
  • Μορφή: CD, Digital Release

Tracklist:

CD1

1 Taita Inty (Virgin Of The Sun God) 3:06

2 Ataypura (High Andes) 3:04

3 Accla Taqui (Chant Of The Chosen Maidens) 2:44

4 Tumpa (Earthquake) 3:19

5 Choladas (Dance Of The Moon Festival) 2:34

6 Wayra (Dance Of Teh Winds) 3:02

7 Monos (Monkeys) 2:40

8 Xtabay (Lure Of The Unknown) 3:18

9 K’Arawi (Planting Song) 3:20

10 Cumbe-Maita (Calls Of The Andes) 3:09

11 Wak’Ai (Cry) 2:32

12 Incacho (Royal Anthem) 3:11

13 Chuncho (The Forrest Creatures) 3:41

14 Llulla Mak’Ta (Andean Don Juan) 2:27

15 Malaya! (My Destiny) 3:28

16 Ripui (Farewell) 3:00

CD2

1 Karibe Taki 2:49

2 Witallia! (Fire In The Andes) 2:23

3 Lament 3:15

4 Kon Tiki 3:02

5 Montana 3:25

6 Zana 1:59

7 No Es Vida 2:17

8 Kuyaway (Inca Love Song) 2:25

9 Suray Surita 3:15

10 Mamallay! 2:53

11 Panarima 3:21

12 Ccori Canastitay 2:17

13 Bo Mambo 3:17

14 Taki Rari 1:47

15 Gopher 2:14

16 Chicken Talk 3:03

17 Goomba Boomba 4:12

18 Malambo No.1 2:53

19 Five Bottles Mambo 2:49

Yma Sumac Top Hits by SounDarts.gr