Eurovision 2025 Α’ Ημιτελικός | Αυτές είναι οι χώρες που περνούν στον μεγάλο τελικό

Η 69η διοργάνωση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ξεκινά απόψε!
Eurovision 2025 – Πρώτος Ημιτελικός: Η Ελβετία μάς καλωσορίζει ξανά στο σπίτι της Eurovision
Μετά από 36 ολόκληρα χρόνια, η Ελβετία επιστρέφει στον ρόλο της οικοδέσποινας και ανοίγει την αυλαία της Eurovision 2025 με έναν πρώτο ημιτελικό γεμάτο χρώμα, συναισθήματα και… άρωμα από Άλπεις. Το σόου ξεκίνησε στις 13 Μαΐου, με τη φράση “Welcome Home” να δίνει τον τόνο: μια οπτική γιορτή της ελβετικής φύσης, με βουνά, λίμνες και λουλούδια, αλλά και ένα μήνυμα συνδεσιμότητας και φιλοξενίας που αντικατοπτριζόταν τόσο στο σκηνικό όσο και στην ατμόσφαιρα της βραδιάς.
Το καλλιτεχνικό μέρος άνοιξε με σύγχρονες χορογραφίες που σταδιακά εμπλουτίστηκαν με ελβετικά πολιτιστικά στοιχεία – από παραδοσιακές φορεσιές και yodeling μέχρι το χαρακτηριστικό alphorn. Όλα κορυφώθηκαν σε ένα δυνατό αφιέρωμα στο περσινό νικητήριο τραγούδι, “The Code” του Nemo.
Οι παρουσιαστές Hazel Brugger και Sandra Studer ανέβηκαν στη σκηνή με χιούμορ και ενέργεια, καλωσορίζοντας τους θεατές «πίσω στο σπίτι», εκεί όπου γεννήθηκε ο διαγωνισμός το 1956, στην ίδια χώρα. Μετά από μερικά γαλλο-αγγλικά αστεία και την καθιερωμένη εξήγηση των κανόνων, ήρθε η στιγμή για την πρώτη διαγωνιζόμενη χώρα: η Ισλανδία.
Τα “postcards”: η Ελβετία μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών
Πριν από κάθε μία από τις 15 εμφανίσεις, προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο–postcard, στο οποίο οι καλλιτέχνες εξερευνούσαν την Ελβετία: από παρασκευή σοκολάτας και γευσιγνωσία κρασιού, μέχρι το ελβετικό παραδοσιακό άθλημα Schwingen. Το κοινό είδε τη χώρα μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες των ίδιων των συμμετεχόντων.
Διάλειμμα με… ελβετική γεύση
Κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων, όσοι δεν είχαν διαφημίσεις απόλαυσαν ευχάριστες παρεμβάσεις: μια μίνι ιστορική αναδρομή στην ελβετική ποπ μουσική με DJ Bobo, Yello και τον «χορό του κοτόπουλου», ενώ αργότερα παρουσιάστηκαν αξέχαστα σκηνικά αντικείμενα της Eurovision, όπως το κεφάλι αλόγου (Αζερμπαϊτζάν 2017) και ο τροχός-χαμστεράκι (Ουκρανία 2014).
Interval act: “Made in Switzerland”
Μετά το τέλος των εμφανίσεων και την έναρξη της ψηφοφορίας, η παράσταση “Made in Switzerland” πήρε τη σκυτάλη. Οι παρουσιάστριες μάς θύμισαν την ιστορική πρώτη Eurovision και την Lys Assia, ενώ το σόου σατίρισε με αγάπη ελβετικά στερεότυπα και εφευρέσεις, με αποκορύφωμα την εμφάνιση της Petra Mede ως… Ελβετού Ρομπέν των Δασών, William Tell. Η εορταστική διάθεση κορυφώθηκε με την υπενθύμιση πως η ίδια η Eurovision αποτελεί ελβετική «εφεύρεση».
Στιγμές συγκίνησης και Eurovision trivia
Στο δεύτερο μέρος του interval, έγινε αναφορά σε μοναδικά ρεκόρ του διαγωνισμού, όπως ο γηραιότερος συμμετέχων (μέλος των Takasa, 95 ετών), αλλά και σε δημοφιλή κομμάτια όπως τα “Fuego”, “SHUM”, “Queen of Kings” και “Snap”. Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η εμφάνιση της Céline Dion μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, όπου θυμήθηκε τη νίκη της το 1988 για την Ελβετία και έστειλε αγάπη στο παγκόσμιο κοινό.
Αμέσως μετά, τέσσερις καλλιτέχνες του 2024 – η Μαρίνα Σάττι (Ελλάδα), η Jerry Heil (Ουκρανία), η Iolanda (Πορτογαλία) και ο Silvester Belt (Λιθουανία) – απέδωσαν με σεβασμό και συγκίνηση το “Ne partez pas sans moi”, προς τιμήν της Céline.
Τα αποτελέσματα και ένα διαφορετικό φινάλε
Οι παρουσιαστές γύρισαν στο green room, μοίρασαν… σοκολάτες και παντόφλες, και παρουσίασαν ένα preview του δεύτερου ημιτελικού. Η αγωνία κορυφώθηκε με την ανακοίνωση των 10 χωρών που προκρίθηκαν στον τελικό, η οποία φέτος έγινε με νέο τρόπο: split screen με τριπλές υποψήφιες σε κάθε γύρο, κρατώντας την αγωνία στα ύψη. Το δέκατο όνομα ανακοινώθηκε με τον παραδοσιακό τρόπο, ολοκληρώνοντας τη βραδιά με ένταση.
Τέλος, την αυλαία έκλεισε ο Jørgen Olsen, τραγουδώντας μια νέα εκδοχή του “Fly on the Wings of Love” με τίτλο “United by Music”, εμπνευσμένη από το μόνιμο σύνθημα του διαγωνισμού.
Η Ελβετία, μέσα από ένα εξαιρετικά προσεγμένο και συναισθηματικό πρώτο ημιτελικό, απέδειξε πως όχι μόνο τιμά την ιστορία της Eurovision, αλλά την οδηγεί και με σιγουριά στο μέλλον.
https://www.youtube.com/watch?v=rQDJnKpEasA



