skip to Main Content

Flashback | Elton John – Your Song

Το”Your Song” του Elton John

Song ID

Τίτλος τραγουδιού: “Your Song”

Πρώτη Εκτέλεση: Elton John

Μουσική/Στίχοι: Elton John, Bernie Taupin

Από το LP: “Elton John”

B-side: “Take Me to the Pilot”

Ημ/νία κυκλοφορίας single: 26 Οκτωβρίου 1970

Εταιρεία: Uni Records, DJM Records

Μουσικοί: Elton John (φωνή, πιάνο), Frank Clark (ακουστική κιθάρα), Colin Green (κιθάρα), Clive Hicks (12χορδη κιθάρα), Barry Morgan (drums), Dave Richmond (μπάσο)

Art Cover:

Το “Your Song” είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαχρονικά τραγούδια του Elton John. Το άκρως ρομαντικό αυτό single, που ακούσαμε για πρώτη φορά μέσα από τον δίσκο του Βρετανού ερμηνευτή και μουσικού, “Elton John”, κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου του 1970 με τον John και τον χρόνιο συνεργάτη του Bernie Taupin να υπογράφουν τη μουσική και τους στίχους του. Η ηχογράφηση του single πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς στα Trident Studios στο Λονδίνο, ενώ το “Take Me to the Pilot” αποτέλεσε σε δεύτερο χρόνο το B-side του.

Δεν είναι τυχαίες οι κατατάξεις του “Your Song” στα charts, ούτε η επιλογή του από εκατομμύρια ακροατές, αλλά και πολλούς καλλιτέχνες, με τον καθένα να το θέλει για διαφορετική χρήση. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε πως το τραγούδι εντάχθηκε 28 χρόνια αργότερα στο Grammy Hall of Fame, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη δυναμική του στον χώρο της μουσικής, αλλά και στον χρόνο. Τελικά, το 2004 κατατάχθηκε από το Rolling Stone στη θέση Νο.137 της λίστας του “The 500 Greatest Songs of All Time”, ομοίως κι έξι χρόνια αργότερα.

Αξιοσημείωτες φυσικά είναι και οι διασκευές που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω σε αυτό, με τις πιο πρόσφατες να κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, η σχετικά νέα του φίλη κι άψογη συνεργάτης, Lady Gaga, διασκεύασε με περίσσια δυναμική το τραγούδι, με αφορμή την κυκλοφορία του αφιερωματικού δίσκου, “Revamp: Reimagining the Songs Of Elton John & Bernie Taupin” (2018). Οχτώ χρόνια νωρίτερα μάλιστα, ο Elton John και η Gaga βρέθηκαν μαζί στη σκηνή ερμηνεύοντας το ίδιο τραγούδι.

Στις 19 Δεκεμβρίου, λοιπόν, του 1970 το “Your Song” εντάχθηκε στο Billboard 100 και συγκεκριμένα στη θέση Νο.8. Τρεις μόλις μήνες φαίνεται πως ήταν αρκετοί για να κριθεί η συνεχόμενα ανοδική πορεία του. “Θυμάμαι να γράφω αυτό το τραγούδι όσο έπαιρνα το πρωινό μου – οι πρωτότυποι στίχοι είχαν σταγόνες τσαγιού πάνω τους,” ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο Bernie Taupin στο Songwriters On Songwriting. “Ο Elton το έγραψε την ίδια ημέρα. Πήγαμε σε ένα δωμάτιο, όπου υπήρχε πιάνο κι έτσι ξεκίνησε.”

Αξιοσημείωτες είναι μάλιστα και οι αναφορές του Elton John στο τραγούδι, 53 χρόνια μετά σε μία συνέντευξη που έδωσε στο Rolling Stone: “Θυμάμαι να το γράφω στο πατρικό μου στο Βόρειο Λονδίνο κι ο Bernie μου έδωσε τους στίχους. Έκατσα στο πιάνο και το κοίταξα. Βγήκε σε 20 λεπτά και όταν τελείωσα τον φώναξα… και οι δύο μας ξέραμε.”

Στίχοι Τραγουδιού

It’s a little bit funny, this feeling inside
I’m not one of those who can easily hide
I don’t have much money, but, boy, if I did
I’d buy a big house where we both could live
If I was a sculptor, heh, but then again, no
Or a man who makes potions in a traveling show
I know it’s not much, but it’s the best I can do
My gift is my song, and this one’s for you

And you can tell everybody this is your song
It may be quite simple, but now that it’s done
I hope you don’t mind, I hope you don’t mind
That I put down in words
How wonderful life is while you’re in the world

I sat on the roof and kicked off the moss
Well, a few of the verses, well, they’ve got me quite cross
But the sun’s been quite kind while I wrote this song
It’s for people like you that keep it turned on
So excuse me forgetting, but these things I do
You see, I’ve forgotten if they’re green or they’re blue
Anyway, the thing is, what I really mean
Yours are the sweetest eyes I’ve ever seen

And you can tell everybody this is your song
It may be quite simple, but now that it’s done
I hope you don’t mind, I hope you don’t mind
That I put down in words
How wonderful life is while you’re in the world

I hope you don’t mind, I hope you don’t mind
That I put down in words
How wonderful life is while you’re in the world

Original Version: Elton John - Your Song (1970)

Selected Covers

Καλλιτέχνες που έχουν διασκευάσει το τραγούδι είναι: Al Jarreau, Cissy Houston, Ellie Goulding, Lady Gaga, Ewan McGregor, Taron Egerton, Rod Stewart, Boyzone, Ronan Keating, The Streets, Tina Arena, Stereotypes, Donny Osmond, The Osmonds, Vince Hill, Roger Williams, Harry Connick, Jr., Casey Abrams κ.α.

πηγές: secondhandsongs.com, en.wikipedia.org, genius.com

Back To Top