skip to Main Content

Flashback | Percy Sledge – When a Man Loves a Woman

“Moondance” του Van Morrison

Song ID

Τίτλος τραγουδιού: “When a Man Loves a Woman”

Πρώτη Εκτέλεση: Percy Sledge

Μουσική/Στίχοι: Calvin Lewis, Andrew Wright

Από το LP: “When a Man Loves a Woman”

B-side: “Love Me Like You Mean It”

Ημ/νία κυκλοφορίας single: Μάρτιος 1966 (single)

Εταιρεία: Atlantic Records

Μουσικοί: Spooner Oldham (όργανο Farfisa), Marlin Greene (κιθάρα), Albert “Junior” Lowe (ηλεκτρικό μπάσο), Roger Hawkins (drums).

Moondance

Το “When a Man Loves a Woman” είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τους Calvin Lewis και Andrew Wright και ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Percy Sledge το 1966 στο Norala Sound Studio στο Σέφιλντ της Αλαμπάμα. Έφτασε στο Νο.1 και στα δύο charts του Billboard Hot 100 και του R&B.

Το τραγούδι αρχικά ηχογραφήθηκε από τον Percy Sledge στο FAME Studios του Rick Hall, πριν από την τελική ηχογράφηση του στο κοντινό Norala Studios του Quin Ivy. Οι μουσικοί που συμμετείχαν ήταν οι: Spooner Oldham (όργανο Farfisa), Marlin Greene (κιθάρα), Albert “Junior” Lowe (ηλεκτρικό μπάσο) και Roger Hawkins (drums). Ο Andrew Wright και ο Calvin Lewis δεν έπαιξαν στο δίσκο. Ο Rick Hall διοργάνωσε μια συμφωνία διανομής του τραγουδιού με την Atlantic Records, αλλά ο Jerry Wexler ζήτησε να ηχογραφηθεί ξανά το τραγούδι επειδή τα χάλκινα ήταν ασυντόνιστα.

Σύμφωνα με τον μουσικό David Hood, “Επέστρεψαν στο στούντιο και άλλαξαν τα χάλκινα, βρήκαν διαφορετικούς μουσικούς για να παίξουν σε αυτό. Αλλά τότε οι ταινίες μπερδεύτηκαν και η Atlantic κυκλοφόρησε την αρχική του εκδοχή. Άρα αυτό είναι η επιτυχία”.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε από την Atlantic Records τον Απρίλιο του 1966, η ηχογράφηση του Sledge έφτασε στο Νο.1 στα charts του Billboard Hot 100 και του R&B και έγινε το πρώτο Νο. 1 hit που ηχογραφήθηκε στο Muscle Shoals. Είναι επίσης μία από τις επτά επιτυχίες που έφτασαν στο Νο. 1 έχοντας κάνει το ντεμπούτο τους στη θέση #100 του Billboard Hot 100. Το single ήταν επίσης μια Top10 επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο Νο.4 με την αρχική του κυκλοφορία και τελικά κορυφώθηκε στο Νο.2 το 1987 στο UK Singles Chart αφού εμφανίστηκε σε μια διαφήμιση της Levi’s Jeans. Το 1987, επανακυκλοφόρησε στις ΗΠΑ για την προώθηση του soundtrack της ταινίας του Oliver Stone, “Platoon”.

Ο Calvin Lewis και ο Andrew Wright ήταν μέλη των Esquires, ενός συγκροτήματος από το Σέφιλντ της Αλαμπάμα με  τραγουδιστή τον Percy Sledge. Σύμφωνα με τον Wright, «Ήμασταν έτοιμοι να παίξουμε σε ένα χορό ένα βράδυ Παρασκευής, και κάναμε πρόβες… Έπαιζα με το όργανο όταν βγήκε αυτό το riff από το πουθενά. Δεν υπήρχε κανένας στο club εκτός από εμάς. Είπα στον Calvin να πάει σπίτι και να γράψει μερικούς στίχους”. Το επόμενο βράδυ, πρόβαραν το αναδυόμενο τραγούδι με τον Sledge, το άλλαξαν και λίγο αργότερα έδωσαν για μια ακρόαση το τραγούδι στον τοπικό επιχειρηματία και ραδιοφωνικό DJ, Quin Ivy. Του άρεσε το τραγούδι, αλλά πρότεινε να αλλάξουν ορισμένες από τις λέξεις για να δώσουν ένα πιο θετικό μήνυμα. Ο Wright είπε: “Κρατήσαμε μερικές από τις φράσεις, δουλέψαμε για αρκετές εβδομάδες και περάσαμε αρκετό χρόνο στο στούντιο”.

Αν και η συγγραφή του τραγουδιού πιστώνεται στους Lewis και Wright, ο Sledge αργότερα είπε ότι θα έπρεπε να είχε λάβει μια πίστωση συν-συγγραφής. Σε μια ιστορία, ο Sledge είπε ότι μια νύχτα ήταν στεναχωρημένος για μια σχέση που είχε τελειώσει και ζήτησε από τον Lewis και τον Wright να παίξουν ένα αργό blues πάνω στο οποίο θα αυτοσχεδίαζε κάποιους στίχους που περιγράφουν τα συναισθήματά του. Ο Quin Ivy ήταν στο show και ζήτησε από το συγκρότημα να τελειοποιήσει τους στίχους ώστε να μπορεί να ηχογραφηθεί. Ο Sledge είπε ότι επέτρεψε στον Lewis και τον Wright να πάρουν τις συγγραφικές του πιστώσεις επειδή του έδωσαν την ευκαιρία “να τραγουδήσει με την καρδιά του”.

Σε μια άλλη συνέντευξη, ο Sledge είπε: “Όταν έγραψα το τραγούδι στην αρχή, είχε τίτλο “Why Did You Leave Me Baby” και το άλλαξα σε “When a Man Loves a Woman”. Απλώς το αντέστρεψα. Ο Quin μου είπε ότι αν ήθελα να γράψω κάποιους στίχους γύρω από αυτή τη μελωδία και την έκφραση που έβαλα στο “Why Did You Leave Me Baby”, πίστευε ότι θα γινόταν ένας επιτυχημένος δίσκος. Ήταν ένας από τους κορυφαίους disc jockeys εκείνη την εποχή. Σίγουρα, με ρώτησε αν είχα στίχους για αυτό. Είπε, “Αυτό είναι! Γράψτε μια ιστορία γύρω από αυτόν τον τίτλο! Τι τραγούδι θα ήταν με αυτό το συναίσθημα που είχες!” Ήταν ένα τραγούδι που ήταν γραφτό να γίνει. Δεν ήταν μόνο αυτό που είχα κάνει εγώ. Ήταν οι μουσικοί, ο παραγωγός, οι υποστηρικτικοί τραγουδιστές, η κατάλληλη στιγμή”.

Το «When a Man Loves a Woman» που γράφτηκε για να λυτρώσει τον πόνο του, όταν η αγαπημένη του τον εγκατέλειψε παραμένει η κορωνίδα μιας σημαντικής διαδρομής. Η «κυρία» έφυγε για το Los Angeles ενώ ο Sledge είχε χάσει τη δουλειά του στον κατασκευαστικό τομέα. «Δεν είχα χρήματα για να την ακολουθήσω, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να την ξανακερδίσω», είχε δηλώσει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Το τραγούδι, βάφτισε την ομότιτλη ταινία του 1994, με πρωταγωνιστές τους Andy Garcia και Meg Ryan.

Το «When a Man Loves a Woman» συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών καταλαμβάνοντας την 53η θέση.

Art Cover:

Original Version: Percy Sledge - When a Man Loves a Woman (1966)

Διασκευές

Καλλιτέχνες που έχουν διασκευάσει το τραγούδι είναι: Michael Bolton, Esther Phillips, Bette Midler, John Wesley Ryles, Blackjack, Jack Grayson, Narvel Felts, Burton Cummings, Art Garfunkel, Spencer Davis Group, Gregg Allman, Aaron Neville, Johnny Rivers, Mikael Rickfors, Demis Roussos, Wes Montgomery, Natalie Cole, Jerry Lee Lewis, Leon Russell, Solomon Burke, Kenny Rogers, Seal, J. R. Richards, Manu Dibango, Russell Malone, Shirley Scott, John Schroeder and Orchestra, Hannah Huston, Odd René Andersen, Rod Stokes, Straight No Chaser, Joe Cocker, Marilyn McCoo & Billy Davis, Jr., The BB Band, Gregorian, Shirley Brown, Flash Cadillac, John Berry, The Capitols κ.α.

Στίχοι Τραγουδιού

When a man loves a woman
Can’t keep his mind on nothin’ else
He’d trade the world
For the good thing he’s found

If she is bad, he can’t see it
She can do no wrong
Turn his back on his best friend
If he puts her down

When a man loves a woman
Spend his very last dime
Trying to hold on
To what he needs

He’d give up all his comforts
Sleep out in the rain
If she said that’s the way
It oughtta be, hey

When a man loves a woman, hey
I give you everything I’ve got
Trying to hold on to your precious love
Baby, baby please don’t treat me bad

When a man loves a woman
Deep down in his soul
She can bring him
Such misery
If she is playing him for a fool
He’s the last one to know
Loving eyes
Can never see

Yes when a man loves a woman
I know exactly how he feels
Cause, baby, baby

When a man loves a woman, oh
When a man loves a woman, yeah
When a man loves a woman
When a man, when a man, when a man loves a woman
Ooh

πηγές: secondhandsongs.com, en.wikipedia.org, genius.com

Back To Top