skip to Main Content

List it up!: 10 τραγούδια για την Ολυμπιακή Φλόγα!

Με αφορμή την Αφή της Ολυμπιακής φλόγας που λαμβάνει χώρα, σήμερα στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι της Γαλλίας, σας παρουσιάζουμε δέκα τραγούδια που γράφτηκαν με αφορμή… τη Λαμπαδηδρομία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα από τα σύμβολα του Ολυμπιακού Κινήματος με οικουμενική απήχηση και σημασία. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων καίει μέρα και νύκτα σε ειδικό βωμό μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης που τους φιλοξενεί.

Η παρουσία της σε περίοπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θυμίζει σε όλους τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα και της κλοπής της φωτιάς από τον Δία, με την οποία οι άνθρωποι, λαμβάνοντάς την ως δώρο και ύψιστη ευεργεσία, μπόρεσαν να ελέγξουν την Φύση και να δημιουργήσουν Πολιτισμό. Συν τοις άλλοις, η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραπέμποντας στην ιερή φλόγα της θεάς Εστίας που έκαιγε άσβεστη στο Πρυτανείο της Ολυμπίας, στον κοινό βωμό όλων των Ελλήνων.

Η Ολυμπιακή Φλόγα εμφανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, ενώ η τελετή αφής και η λαμπαδηδρομία εισήχθησαν κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας και αναγγέλλει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.Το λιτό και συμβολικό τελετουργικό πραγματοποιείται στο βωμό που υπάρχει στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον). Η Πρωθιέρεια, με επίκληση στο θεό Απόλλωνα ανάβει τη δάδα με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου. Για πρώτη φορά έγινε το 1936 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, το οποίο ανήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε κατασκευαστεί στη Γερμανία. Επιστημονικός υπεύθυνος αυτής της πρώτης αφής ήταν ο καθηγητής φυσικής Σαλτερής Περιστεράκης.

Σύμφωνα με το τελετουργικό που έχει καθιερωθεί την αφή κάνει η πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίου), που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την γνωστή επίκληση στο θεό.

Έπειτα, η πρωθιέρεια κατευθύνεται προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα σε πήλινο αγγείο και με τη συνοδεία των ιερειών. Η πομπή κάνει μία στάση στην ιερή Ελιά από την οποία ο«αμφιθαλής παις», δηλαδή ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, κόβει ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης που δίνονταν κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες στους νικητές. Στο Στάδιο, η πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά το ταξίδι της. Ακολουθεί λαμπαδηδρομία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πριν παραδοθεί η ιερή φλόγα στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας, ώστε να φτάσει στον τελικό της προορισμό, στο στάδιο της διοργανώτριας πόλης την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων. Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού, η πρωθιέρεια και οι ιέρειες είναι ντυμένες κατά τον αρχαϊκό τρόπο, ενώ ακολουθούν συγκεκριμένη κινησιολογία και χορογραφία.

(πηγή: el.wikipedia.org)

Δεν είναι λίγες οι φορές που το σύμβολο της Ολυμπιακής Φλόγας και η σημασία του, ενέπνευσαν μεγάλους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, να γράψουν τραγούδια για να μεταδώσουν το μήνυμα της ενότητας. Χωρίς να ακολουθεί κάποιο πρωτόκολλο όπως η παρουσίαση του τραγουδιού της εκάστοτε διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων, τα τραγούδια για τη Λαμπαδηδρομία είναι εξίσου αξιόλογα για το σκοπό που δημιουργούνται και γι’αυτό σας παρουσιάζουμε παρακάτω δέκα από αυτά.

Yiannis Kotsiras - Pass the Flame

Luiz Gonzaga - Vida de Viajante (Life of a Traveller) - 2016 Rio De Janeiro

Dionne Bromfield & Tinchy Stryder - Spinnin for London 2012

Wang Lee Hom, Jane Zhang, Stefanie Sun, Wang Feng - Light the Passion, Share the Dream (Beijing 2008)

LeAnn Rimes - Light the fire within (Salt Lake 2002)

Insooni - Let Everyone Shine (PyeongChang 2018)

Tina Arena - The Flame (Sydney 2000)

Elka & Anton Mishenin - U neba est my (We Are All Under The Sky) (Sochi 2014)

Lok Seva Sanchar Parishad - Freedom Run (The Torch Song) (Seoul 1988)

Nikki Yanofsky - I Believe (Vancouver 2010)

Πρώτη Δημοσίευση: 24 Οκτωβρίου 2017 ® Soundarts.gr ©

Back To Top