skip to Main Content

List it up!: 20 τραγούδια για την Κούβα!

20 Οκτωβρίου – Ημέρα Κουβανέζικης Κουλτούρας

Το μεγαλύτερο από τα νησιά της Καραϊβικής, η Κούβα και ο πολιτισμός της δεν θα μπορούσαν να γίνουν, ποτέ, σαφή με λέξεις σε κάποιον που δεν είχε την τύχη να την επισκεφτεί. Είναι απλά μια εμπειρία που πρέπει να τη ζήσεις! Από την Αβάνα μέχρι το Guantanamo, από το Cienfuegos μέχρι το Pinar Del Rio και από το Trinidad που είναι και η παλιότερη πόλη του νησιού, μέχρι το Varadero που είναι η νεότερη, το νησί είναι γεμάτο από αντιθέσεις που μπορούν κυριολεκτικά να σε μαγέψουν!

Η ιστορία της ξετυλίγεται από άκρη σε άκρη με μπροστάρηδες τον Fidel, τον Che και τον Camilo αλλά και τον Ernest Hemingway, τον μεγάλο συγγραφέα του 20ου αιώνα που έκανε σήμα κατατεθέν της Αβάνας την περιβόητη “Floridita”. H έντονη μουσική της παράδοση μπορεί να σε οδηγήσει από το El Morro μέχρι το πασίγνωστο και “περήφανο” Hotel Naciοnal που ατενίζει τον ωκεανό από το βράχο του, και από την “Bodequita Del Medio” στο “Kopelia” για παγωτό. Ο Κουβανέζικος πολιτισμός δεν είναι μόνο το άφθονο ρούμι και η μυρωδιά του πούρου. Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να έχει την τιμητική του τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Έτσι όταν το ημερολόγιο δείξει 20 Οκτωβρίου, οι Κουβανοί ξέρουν πως είναι η μέρα που πρέπει να “φωτίσουν” με την κουλτούρα τους τον υπόλοιπο πλανήτη!

Κι αν αναρωτιέστε γιατί η Ημέρα Πολιτισμού της Κούβας (“Día de la Cultura Cubana”) γιορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου τότε θα μάθετε πως εκείνη την ημέρα, η Κούβα υπενθυμίζει στον κόσμο μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες της. Εκείνη την ημέρα, το 1868, ο ύμνος του Bayamo, δηλαδή ο εθνικός ύμνος της Κούβας, “ζωντάνεψε” για πρώτη φορά, γι ‘αυτό και η κοινότητά του γιορτάζει με μεγάλο ενθουσιασμό την ημέρα αυτή.

Πηγαίνοντας πίσω, χρόνια πριν, μετά τη συνθηκολόγηση των ισπανικών δυνάμεων με τις αντάρτικες δυνάμεις του Στρατού της Απελευθέρωσης με επικεφαλής τον Carlos Manuel de Céspedes, στο Bayamo, ο λαός, ζήτησε από τον Κουβανό πατριώτη Pedro Figueredo, (γνωστό κι ως «Perucho») να γράψει τους στίχους του ύμνου.

Κάθε στίχος αυτού του ύμνου είναι μια επίκληση στον αγώνα, μια κραυγή πολέμου, ένα τραγούδι στην ελευθερία και μια υποκίνηση στο κοινό συναίσθημα.

Μετά την ολοκλήρωση του ισπανικού-κουβανέζικου-αμερικάνικου πόλεμου, η «Bayamesa», όπως τιτλοφορείται αλλιώς, ο Εθνικός Ύμνος του νησιού, παρουσιάστηκε στο λαό του, εξαλείφοντας τις τελευταίες τέσσερις στροφές που είχε εξαρχής.

Δύο ημέρες μετά την συγγραφή των στίχων του ύμνου, στις 22 Αυγούστου του 1980, η Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου των Υπουργών της Κούβας συμφώνησε να ορίσει την 20η Οκτώβρη ως «Ημέρα του Κουβανέζικου Πολιτισμού» καθώς το «La Bayamesa» είναι “ένα τραγούδι απελευθέρωσης, εξέγερσης και κατάργησης της δουλείας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης της βαθιάς και μη αναστρέψιμης πράξης για τη διαμόρφωση της Κουβανέζικης συνείδησης και έκφρασης. Το μεγαλύτερο και πιο γνήσιο σύμβολο της εθνικής τους κουλτούρας», όπως αναφέρεται στο διάταγμα Nº74.

Orishas feat. Heather Headley - Represent Cuba

Camila Cabello feat. Young Thug - Havana

Gloria Estefan - Hotel Nacional

Benny Moré - Cienfuegos

Grupo Irakere - Rucu Rucu A Santa Clara

Jacob Forever - Hasta Que Se Seque el Malecón

Afrocuba de Matanzas - Saludo de Matanzas

Celia Cruz - Pinar del Rio

Isabel Bécquer - A Trinidad

Carlos Puebla - Varadero

Outlandish - Guantanamo

Buenavista Social Club - Cienfuegos Tiene Su Guaguancó

Omara Portuondo - Guantanamera

Nathalie Cardone - Hasta Siempre (Comandante Che Guevara)

Varios Artistas - Cabalgando con Fidel

Carlos Puebla - Canto a Camilo

Don Grusin & Friends - El Floridita

Septeto Puerto Principe - Havana Club Es Mi Bebida

Zucchero - Cuba Libre

Los niños de Cuba - Himno de Bayamo

Back To Top