skip to Main Content

Νέο Album | The Tiger Lillies – Edgar Allan Poes Haunted Palace

  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Ιουνίου 2017
  • Εταιρεία: Misery Guts Music
  • Μορφή: CD, Digital Download

Μετά από το επιτυχημένο δίσκο τους “Cold Ninght In Soho” που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς, οι Tiger Lillies επιστρέφουν στις ευφάνταστες  σκηνικές τους εμφανίσεις παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το ολοκαίνουριο album τους, που είναι βασισμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Edgar Allan Poe.

Σε ένα σκοτεινό και φαινομενικά στοιχειωμένο παλάτι ένας ταραγμένος ποιητής αγωνίζεται με τις εσωτερικές του ανησυχίες και πώς να εκφράσει τις εικόνες που έχουν κυριεύσει το μυαλό του. Ξαφνικά, ακούγεται ένας χτύπος, και συναντά ένα κοράκι, με ιδιαίτερα μαύρο και διαβολικό χαρακτήρα, το οποίο δίνει στον ποιητή ένα συγκεκριμένο μελάνι που είναι σκοτεινότερο από οποιοδήποτε άλλο και εγγυάται τη διαρκή φήμη του. Ο ποιητής ξεκινά να γράφει και παραδόξως παράγει τον ένα στίχο μετά τον άλλο, μέχρι που τελειώσει το μελάνι. Απελπισμένος για περισσότερο, τρέχει ξυπόλητος στους διαδρόμους και τα δωμάτια του παλατιού. Σε κάθε στροφή συναντά ένα ποίημα, μια ιστορία ή ένα επεισόδιο από τη ζωή του Poe που διασκορπίζονται σαν τόσα πολλά απορριφθέντα ποιητικά σχέδια με παράξενες χλωμές και πεθαμένες κοπέλες…

Αυτές οι σκηνές και οι πίνακες μας μεταφέρουν στον οπτικό “εφιάλτη” της παράστασης, η οποία διακλαδίζεται με τραγούδια μέσα από μια νέα σουίτα που γράφτηκε από τον τραγουδιστή-τραγουδοποιό της μπάντας, Martyn Jacques, που για την περίσταση βασίστηκε για τη δημιουργία των τραγουδιών της, στην σύντομη και ταραγμένη ζωή του Poe και τις διαχρονικές γραφές του. Η τραγωδία και το μαύρο χιούμορ αναπόφευκτα καθοδηγούν τους στίχους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παρμένοι από τα ίδια τα έργα του Poe αλλά συνοδεύονται και από μια χούφτα πρωτότυπων τραγουδιών. Είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε πώς το γνωστό (αλλά απολύτως επιτυχημένο) αφελές στιλ του Poe γίνεται το “όχημα” για τη δημιουργία ων τραγουδιών του Martyn, με τους ξεχωριστούς γραμμικούς ρυθμούς και τικ, για την αναδιάταξη των ομιλιών.

Αυτό έρχεται, για παράδειγμα, με τον επικό και παλιρροϊκό ρυθμό του “Annabel Lee”, που αναφέρεται στη θάλασσα (που είναι και το θέμα του αρχικού ποιήματος) όπως θα αναφερόταν σε μια χαμένη αγάπη ή η πονηρή και ελαφρώς ζοφερή εκτέλεση του “Tell-Tale Heart”, με την καταπιεστική, καταληκτική μελωδία της. Περιέργως συναντάμε σε κάποια σημεία ένα rock groove -σχεδόν- που μοιάζει με αυτά από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, το οποίο ακούγεται σαν μια τακτοποιημένη ηχώ από τότε, μιας και αυτή ήταν η δεκαετία που υπήρχε ακόμα ενδιαφέρον για μουσικούς που έφεραν λογοτεχνικές ιδέες και απαγγελία πάνω στους στίχους τους.

Το album, που κυκλοφόρησε στις 6 Ιουνίου 2017, συγκεντρώνει τα τραγούδια που παρουσιάζονται στη σκηνική ερμηνεία του έργου, όπου η μπάντα συνοδεύεται από δυο επαγγελματίες ηθοποιούς. Τα οπτικά τμήματα είναι έργα του μακροχρόνιου συνεργάτη των Tiger Lillies, Mark Holthusen τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στο κοινό, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μπέργκεν.

Art Cover:

Tracklist:

1. Spirit 02:49

2. Imp of the Perverse 02:12

3. Red Room 04:33

4. Dream Within a Dream 02:24

5. Pride 04:04

6. Mother 02:52

7. Murder 03:27

8. Bridal Ballad 03:43

9. Annabel Lee 07:51

10. Love 02:51

11. Tell-Tale Heart 03:39

12. Fancy Me Dead 03:41

13. Huh! 03:05

14. Baltimore 02:43

15. Spirits of the Dead 04:42

16. Out of Space and out of Time 01:50

17. Nevermore 03:49

18. Isadore 01:31

Playlist:

Back To Top