skip to Main Content

News | Ο Joey DeMaio των Manowar αποχαιρέτησε τον Κώστα Καζάκο

Κώστας Καζάκος (Πύργος Ηλείας, 29 Μαΐου 1935 – Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2022)

Ο Kώστας Καζάκος, ο οποίος έφυγε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 από την ζωή, υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος σε όλη του την καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτική πορεία του. Πάντα έδινε βήμα στους νέους, ενώ πολλές συνεργασίες του προκάλεσαν έκπληξη. Όπως αυτή με το θρυλικό συγκρότημα των Manowar.

Ο Κώστας Καζάκος είχε συμμετάσχει στο τραγούδι «The Revenge of Odysseus» των Manowar. Μαζί με τον γιο του Κωνσταντίνο είχαν υποδυθεί τον Οδυσσέα και τον Τηλέμαχο, αντίστοιχα.

Στο τραγούδι, είχαν αφηγηθεί μία διασκευασμένη ιστορία που ουσιαστικά παρουσίαζε την προσωπική ματιά του Τηλέμαχου «πάνω» στην Οδύσσεια. Τη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά είχε κάνει ο Σάκης Τόλης (Rotting Christ).

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει το συγκρότημα με αφορμή την κυκλοφορία του τραγουδιού, ο επικεφαλής του, Joey DeMaio, αναφέρθηκε στην «εξαιρετική δουλειά» που έκαναν οι δύο Έλληνες ηθοποιοί και ανανέωσε το ραντεβού με το ελληνικό κοινό στη συναυλία του καλοκαιριού, «που θα είναι μία διαφορετική εμπειρία». Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το κείμενο με ανατρίχιασε. Και όχι μόνο εμένα”.

Το θρυλικό συγκρότημα της metal αποχαιρέτησε τον σπυδαίο Έλληνα ηθοποιό: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του θρυλικού Κώστα Καζάκου. Ήταν ένας γίγαντας που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει το μέγεθος αυτής της απώλειας για την οικογένειά του, τους φίλους του και τον κόσμο. Ήταν τιμή και προνόμιο να γνωρίσουμε τον Κώστα», συμπληρώνουν στην ανάρτηση που συνοδεύουν με φωτογραφία τους μαζί του και καταλήγουν: «Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του».

Ο Κώστας Καζάκος, εισήχθη στον Ευαγγελισμό στις 27 Ιουνίου με προβλήματα υγείας, ενώ στις 7 Αυγούστου εντοπίστηκε θετικός στον κορονοϊό. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις 14 του ίδιου μήνα βγήκε από την κλινική Covid αλλά παρέμεινε στο νοσοκομείο καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και πλευριτική συλλογή. Τελικά, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη, από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Στα 18 του έτη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγός, ωστόσο, η αριστερή κληρονομιά του πατέρα του έγινε λόγος αρνητικής αντιμετώπισής του από το πανεπιστήμιο. Του ζητούσαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων και επειδή δεν το είχε, δεν του επέτρεψαν την εγγραφή του στη σχολή. Έτσι, άλλαξε σταδιοδρομία και φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).

Το 1973 τιμήθηκε με το Α’ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την αρτιότερη παραγωγή, της μεταφοράς της Λυσιστράτης. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Άδειας Άσκησης επαγγέλματος του Ηθοποιού, συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου (μαζί με τον Λέοντα Τριβιζά) και ιδρυτής του ιδρύματος «Τζένη Καρέζη».

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Από το 1968 μέχρι το 1992 υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον γιο τους, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο (γενν. 1969). Από το 1997 έως σήμερα ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά: τον Αλέξανδρο (γενν. 1997), την Άρτεμι-Γεωργία (γενν. 1998), την Ηλέκτρα (γενν. 2002) και τη Μάγια (γενν. 2008). Η Άρτεμις-Γεωργία έχασε τη ζωή της στις 25 Ιουνίου 1999, σε ηλικία 8 μηνών και μία εβδομάδα μετά την βάπτισή της, πάσχοντας από μία σπάνια ασθένεια.

Back To Top