skip to Main Content

2010 | Γιώργος Αλκαίος & Friends – ΏΠΑ!

  • Χώρος Διεξαγωγής: SC Olimpiyskiy, Μόσχα, Ρωσία
  • Νικητήριο Τραγούδι: Lena – Satellite (Νορβηγία/246 βαθμοί)
  • Μουσική ελληνικής συμμετοχής: Γιώργος Αλκαίος, Γιάννης Αντωνίου, Friends (Δημήτρης Χορταριάς, Μάνος Χορταριάς, Διονύσης Σχοινάς, Τόλης Σχοινάς, Κασσιανή Καραγιουλέ, Σταύρος Αποστόλου)
  • Στίχοι ελληνικής συμμετοχής: Γιάννης Αντωνίου & Friends
  • Παραγωγός: Γιώργος Αλκαίος

Interesting Tips

  • Ο Αλκαίος είχε αρχικά γράψει τη μουσική στο τραγούδι περίπου δύο χρόνια πριν, χωρίς την πρόθεσή του να το υποβάλει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision εκείνη την εποχή. Αφού ο στιχουργός Γιάννης Αντωνίου άκουσε τη μουσική ένα χρόνο αργότερα, ζήτησε από τον Αλκαίο να γράψει στίχους για αυτό. Στη διαδικασία, άλλοι μουσικοί και υπάλληλοι από το Friends Music Factory, συμπεριλαμβανομένων των Διονύση Σχοινά, Κασσιανή Καραγκιουλέ, Δημήτρη Χορταριά, Σταύρο Αποστόλου, Τόλη Σχοινά και Μάνο Χορταριά, μεταξύ άλλων, έγραψαν και συνέβαλαν στους μισούς στίχους για το τραγούδι. Με την ολοκλήρωση, ο καλός φίλος και μουσικός Διονύσης Σχοινάς μαζί με τον Γιάννη Αντωνίου προέτρεψαν τον Αλκαίο να υποβάλει το τραγούδι στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ για να συμμετάσχει στον εθνικό τελικό. Αρχικά σκοπεύοντας να είναι μόνο ο συνθέτης του τραγουδιού, ο Αλκαίος συμφώνησε να υποβάλει το τραγούδι και ο Σχοινάς το παρέδωσε στα γραφεία της ΕΡΤ. Αργότερα, αποφασίστηκε ότι ο Αλκαίος θα ερμήνευσε το τραγούδι στη σκηνή μαζί με τους “φίλους”, τους “Friends”.
  • Η συμμετοχή αυτή ήταν η πρώτη από το 1998 που τραγουδήθηκε εξ ολοκλήρου στα ελληνικά.
  • Λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η εθνική ελληνική τηλεόραση (ΕΡΤ), ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ήταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσει την εθνική τελική παράσταση μόνο ως το επίσημο μουσικό βίντεο για το τραγούδι που κυκλοφόρησε στις 19 Μαρτίου 2010. Παρόλο που η ΕΡΤ κυκλοφόρησε ένα music video για το τραγούδι από τη ζωντανή παράσταση, ο Αλκαίος χρηματοδότησε την παραγωγή ενός άλλου μουσικού βίντεο που σκηνοθετήθηκε από τον Sherif Francis. Το clip γυρίστηκε στη Μήλο.
  • Το τραγούδι παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό από τον Αλκαίο μαζί με τους “Friends”, που αποτελούσαν οι μουσικοί Ιάκωβος Γκόγκουα, Ευγένιος Μπούλι, Πέτρος Ζλάτκος και Αναστάσιος Καναρίδης που ενήργησαν ως υποστηρικτές τραγουδιστές και υποστηρικτές χορευτές, μαζί με τον Λάζο Ιωαννίδη που παίζει τη λύρα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του τραγουδιού.
  • Μετά την Eurovision, το “ΏΠΑ” υιοθετήθηκε επίσημα από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ύμνος επιτόπιων έργων στο πρόγραμμα ανασκαφής κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου 2010.
  • Ο Ισραηλινός τραγουδιστής Mizrahi Omer Adam κυκλοφόρησε μια έκδοση αυτού του τραγουδιού στην εβραϊκή γλώσσα τον Οκτώβριο του 2010 με την ονομασία “Hopa”. Το τραγούδι είναι επίσης ένα κομμάτι από το ντεμπούτο album του, “Names Mimeh”.

Απόδοση σε τελικούς

Απ. τελικού: 7η                                                                                                                                                                                  Βαθ. τελικού: 120

Oficial Music Video:

Live Performance ESC:

Άλλα γνωστά τραγούδια που ήταν υποψήφια στον εθνικό τελικό αλλά δεν προκρίθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Διαγωνισμό της Eurovision: 

Μάνος Πυροβολάκης feat. Ελένη Φουρέιρα – Κιβωτός του Νώε

Γιώργος Καραδήμος – Πολεμάω

Melisses – Ο Κινέζος

Σάννυ Μπαλτζή & Second Skin – Game of Life

Émigré – Touch me Deep Inside

Χρήστος Χατζηνάσιος – Illusion

Back To Top