skip to Main Content
Menu
Start Here

Start Here

 • Οι Van Halen είναι αμερικανικό hard rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια το 1972. Γνώρισαν μεγάλη επιτυχία από τον πρώτο τους δίσκο το 1978, ενώ οι συνολικές πωλήσεις τους αγγίζουν τα εκατό εκατομμύρια παγκοσμίως.
 • Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, οι αδελφοί Eddie και Alex Van Halen συνεργάστηκαν, αρχικά, με τον μπασίστα Mark Stone και στη συνέχεια με τον Michael Anthony, σχηματίζοντας τους Mammoth. Το 1973, στο συγκρότημα εντάχθηκε ο τραγουδιστής David Lee Roth και οι Mammoth εμφανίζονταν ζωντανά σε κλαμπ του Λος Άντζελες παίζοντας διασκευές συγκροτημάτων, όπως οι ZZ Top, οι Aerosmith, οι Deep Purple και οι Led Zeppelin.
 • Το πρώτο demo του συγκροτήματος ηχογραφήθηκε με χρήματα του μπασίστα των Kiss, Gene Simmons και οι παραγωγοί Ted Templeman και Mo Ostin της Warner Bros υπέγραψαν συμβόλαιο με το συγκρότημα, το οποίο είχε πλέον αλλάξει το όνομα του σε Van Halen, στο Starwood Club του Λος Άντζελες το 1977. Το ομώνυμο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1978 και περιείχε τις μεγάλες επιτυχίες “Runnin’ with the Devil”, “Ain’t Talkin’ ’bout Love”, το solo κιθάρας “Eruption” και την διασκευή στο “You Really Got Me” των Kinks που σκαρφάλωσε στο Top40 της πατρίδας τους. Ο δίσκος έχει πουλήσει πάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει βραβευθεί ως διαμαντένιος.
 • Η πρώτη τους περιοδεία στη Βόρεια Αμερική έγινε λίγο πριν την κυκλοφορία του album μαζί με τους Journey και τους Montrose. Στη συνέχεια, περιόδευσαν στη Μεγάλη Βρετανία ανοίγοντας τις εμφανίσεις των Black Sabbath, οι οποίοι είχαν τότε κυκλοφορήσει το “Never Say Die”.
 • Το 1979, κυκλοφόρησε ο δεύτερος τους δίσκος με τίλο “Van Halen II”, ο οποίος περιείχε την Top20 επιτυχία “Dance the Night Away”. Ο ήχος των Van Halen έγινε πιο σκληρός στο “Women and Children First” του 1980, που σκαρφάλωσε στο no6 του αμερικανικού Billboard, συνοδευόμενο από το single “And the Cradle Will Rock…”. Ακολούθησε το album “Fair Warning” και το 1982 το “Diver Down”, το οποίο περιείχε τη διασκευή στο “(Oh) Pretty Woman” του Roy Orbison και το “Dancing in the Street” των Martha & the Vandellas που σκαρφάλωσε στο Top40.  Κατά την περιοδεία για την προώθηση του album, τις εμφανίσεις τους άνοιγαν οι G-Force του Gary Moore, ενώ τον Οκτώβριο οι Van Halen έπαιξαν ζωντανά μαζί με τους Rolling Stones.
 • Στις αρχές του 1983, περιόδευσαν στην Λατινική Αμερική και λίγους μήνες, ενώ αργότερα εμφανίστηκαν σαν πρώτο όνομα στο “US Festival” μαζί με τους Motley Crue, Ozzy Osbourne, Judas Priest και Scorpions μπροστά σε σχεδόν μισό εκατομμύριο θεατές. Τον Ιανουάριο του 1984, οι Van Halen κυκλοφόρησαν το album “1984” που ανέβηκε στο no2 των charts στην πατρίδα του και περιείχε την επιτυχία “Jump”, όπως και τα singles “Hot For Teacher”, “I’ll Wait” και “Panama”. Το album έχει βραβευθεί ως διαμαντένιο, ενώ το single “Jump” έγινε χρυσό. Το συγκρότημα περιόδευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Αύγουστο του 1984 εμφανίστηκαν σαν πρώτο όνομα στο φεστιβάλ “Monsters of Rock” του Ντόνινγκτον, μαζί με τους AC/DC, Motley Crue και Accept.
 • Παρά την πολύ μεγάλη επιτυχία, ο Roth αποφάσισε να αποχωρήσει για να ακολουθήσει προσωπική καριέρα, κυκλοφορώντας το album “Crazy From The Heat”,  το οποίο περιείχε την επιτυχία “California Girls”. Οι Van Halen τον αντικατέστησαν με τον Sammy Hagar.
 • Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος με τον Hagar στη σύνθεση ήταν το “5150”, τον Μάρτιο του 1986, το οποίο έγινε το πρώτο album των Van Halen που σκαρφάλωσε στην κορυφή των αμερικάνικων charts και βραβεύθηκε ως έξι φορές ως πλατινένιο, ενώ περιείχε την μεγάλη επιτυχία “Why Can’t This Be Love” που έφθασε στο no3, όπως και τα “Dreams” και “Love Walks In”. Την επόμενη χρονιά, ο Hagar κυκλοφόρησε το ομώνυμο album του, αφού δεσμευόταν στην Geffen σαν solo καλλιτέχνης για άλλον ένα δίσκο.
 • Το 1988, οι Van Halen επέστρεψαν με το “OU812”, που περιλάμβανε τα “When It’s Love” και “Finish What Ya Started”. Κατά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου το συγκρότημα ήταν πρώτο όνομα του αμερικανικού φεστιβάλ “Monsters of Rock”, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Scorpions, οι Dokken, οι Metallica και οι Kingdome Come. Το 1991, ο Ted Templeman επέστρεψε στη θέση του παραγωγού του συγκροτήματος, το οποίο ηχογράφησε τον τριπλά πλατινένιο δίσκο “For Unlawful Carnal Knowledge”. Ακολούθησε το πρώτο και ζωντανά ηχογραφημένο album του συγκροτήματος με τίτλο “Live: Right Here, Right Now” το 1993, με τους Van Halen να επιστρέφουν στην Ευρώπη μετά από εννέα χρόνια, για μία περιοδεία μαζί με τους Little Angels.
 • Στις αρχές του 1995, οι Van Halen κυκλοφόρησαν τον δίσκο “Balance”, ενώ μετά την επιστροφή του συγκροτήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Hagar. Την θέση του πήρε ο πρώην τραγουδιστής των Extreme, Gary Cherone και το συγκρότημα κυκλοφόρησε το “Van Halen III”. Στις αρχές του 2000 ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Cherone, ενώ λίγους μήνες αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Eddie Van Halen έπασχε από καρκίνο στη γλώσσα, αρρώστια η οποία εξαλείφθηκε μετά από σειρά επεμβάσεων. Στα τέλη του 2003 ανακοινώθηκε η επιστροφή του Sammy Hagar, ενώ τον Απρίλιο του 2005, οι Hagar και Anthony περιόδευσαν στο Μεξικό και λίγους μήνες αργότερα, ο μπασίστας αποχώρησε οριστικά από τους Van Halen. Ο αντικαταστάτης του ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2006 και ήταν ο 15χρονος γιος του Eddie Van Halen, Wolfgang Van HalenWolfgang Van Halen.
 • Τον Ιανουάριο του 2007, οι Van Halen εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ στο μικρόφωνο του συγκροτήματος επέστρεψε ο David Lee Roth.
 • Στις αρχές του 2011, επέστρεψαν στο στούντιο για την ηχογράφηση του πρώτου τους studio album μετά το 1998. Το album κυκλοφόρησε στις 7 Φεβρουαρίου 2012 με τίτλο “A Different Kind of Truth”. Το single του δίσκου, “Tattoo”, έγινε το πρώτο single των Van Halen που μπήκε στο Hot100 μετά το 1995.
 • Το 2015 κυκλοφόρησαν τον πρώτο, ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο τους με τον Roth στα φωνητικά, με τίτλο “Tokyo Dome Live in Concert”.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/, https://el.wikipedia.org/