skip to Main Content
Menu
Start Here

Start Here

 • Ο James Blunt (πραγματικό όνομα: James Hillier Blount) γεννήθηκε στο Tidworth του Wiltshire της Αγγλίας, στις 22 Φεβρουαρίου 1974 και είναι τραγουδιστής και μουσικός. Το είδος της μουσικής του περιγράφεται ως μείγμα jazz, rock και soul. Οι γονείς του είναι οι Colonel Charles Blount και Jane Ann Farran Blount (το γένος Amos).
 • Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του ιππικού στους 13ο/18ο Βασιλικούς Ουσάρους και στη συνέχεια πιλότος ελικοπτέρου και ο συνταγματάρχης της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η οικογένεια Blount έχει μια μακρά ιστορία στις στρατιωτικές θητείες, που χρονολογείται από το βασιλιά Gorm της Δανίας όταν οι Δανοί πρόγονοί τους μετανάστευσαν στην Αγγλία τον 10ο αιώνα.
 • Ο James Blunt μεγάλωσε κυρίως στο St.Mary Bourne στο Hampshire, αλλά κάθε δύο χρόνια έπρεπε να μετακομίζει εντός και εκτός Αγγλίας, ανάλογα με τις στρατιωτικές αποσπάσεις του πατέρα του σε μέρη όπως: Middle Wallop, Κύπρο, Soest (Γερμανία), York και Netheravon. Πέρασε επίσης ένα χρόνο στο βρετανικό χωριό Cley next the Sea όπου ο πατέρας του απέκτησε τον δικό του Cley Ανεμόμυλο.
 • Πήγε σχολείο στο Elstree School in Woolhampton στο Berkshire και στο Harrow School, κερδίζοντας υψηλούς βαθμούς στη Φυσική, στη Χημεία και στα Οικονομικά. Αργότερα σπούδασε Aerospace Manufacturing Engineering και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ απ’όπου αποφοίτησε με BSc (Hons) στην Κοινωνιολογία το 1996.
 • Όπως και ο πατέρας του, ο Blunt είναι πιλότος, κερδίζοντας την ιδιωτική άδεια χειριστή αεροσκάφους σε ηλικία μόλις 16 ετών ενώ ακόμα και σήμερα έχει έντονο ενδιαφέρον για τις μοτοσικλέτες.
 • Γιος στρατιωτικού, υπηρέτησε ο ίδιος στο Κόσοβο με τις δυνάμεις του NATO, επί 4 έτη . Τον Ιούνιο του 1999, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Blunt, ήταν διοικητής λόχου κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου και είχε λάβει εντολή από το ΝΑΤΟ να αποκτήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Πρίστινας. Οι ρωσικές δυνάμεις ωστόσο είχαν φτάσει εκεί νωρίτερα, έτσι ο Blunt ζήτησε οδηγίες από τους ανωτέρους του. Ο Αμερικανός στρατηγός Wesley Clark του έδωσε ρητή εντολή να επιτεθεί στους Ρώσους και να καταλάβει το αεροδρόμιο, ωστόσο ο Blunt δεν υπάκουσε στην εντολή θεωρώντας πως τυχόν επίθεση στις ρωσικές δυνάμεις θα οδηγούσε σε έναν “Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”.
 • Στη συνέχεια πήγε στην Ελβετία. Μερικές ιστοσελίδες αναφέρουν ως χρονολογία γεννήσεώς του το 1978. Ωστόσο, μερικές tabloid εφημερίδες αναφέρουν το 1974, ισχυριζόμενες ότι είναι η αναγραφόμενη χρονολογία γεννήσεως στο διαβατήριό του.
 • Ο Blunt έκανε μαθήματα πιάνου και βιολιού ως παιδί, αλλά εισήχθη με την ηλεκτρική κιθάρα σε ηλικία 14 ετών στο Harrow από έναν συμφοιτητή. Η διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ είχε ως θέμα “Την εμπορευματοποίηση της εικόνας – Παραγωγή ενός Pop Idol”. Μία από τις πηγές του ήταν ο Simon Frith, κοινωνιολόγος, κριτικός της rock, και πρόεδρος της επιτροπής των κριτών για τα Mercury Music Prize από το 1992, ο οποίος αργότερα έκανε μια περιοδεία διαλέξεων με τίτλο “Οι μη δημοφιλής και δυσάρεστες σκέψεις εμπνευσμένες από το έργο του James Blunt”. Ενώ ακόμα βρισκόταν στο στρατό, ο Blunt έγραφε τραγούδια κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου το. Ένας τραγουδιστής φωνητικών και τραγουδοποιός του πρότεινε να επικοινωνήσει με τον manager του Elton John, Todd Interland, με τον οποίο ήταν συγκάτοικοι. Ο Interland δήλωσε αργότερα στο HitQuarters πως όταν άκουσε το demo του Blunt, ενώ οδηγούσε για να πάει σπίτι του και, άκουσε το τραγούδι “Goodbye My Lover”, σταμάτησε στην άκρη του δρόμου και κάλεσε τον αριθμό του κινητού που ήταν γραμμένο στο CD για να κανονίσει μια συνάντηση μαζί του.
 • Blunt έφυγε από το βρετανικό στρατό το 2002, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη μουσική του σταδιοδρομία. Ξεκίνησε χρησιμοποιώντας το επίθετο “Blunt” για να καταστεί ευκολότερο για τους άλλους να προφέρουν και να γράφουν το όνομά του σωστά μιας και προφέρεται με τον ίδιο τρόπο με το “Blount”  και παραμένει νομικά το ίδιο του το επώνυμο. Λίγο μετά την αποχώρηση από το στρατό υπέγραψε με την EMI και με την εταιρεία Twenty-First Artists management. Ένα δισκογραφικό συμβόλαιο παρέμεινε αόριστο, με τα στελέχη της δισκογραφικής εταιρείας να επισημαίνουν πως η σικ ομιλία του και η διάλεκτος του ήταν εμπόδια για να κερδίσει όλα τα μέρη της Βρετανίας. Η Linda Perry, Η οποία είχε μόλις ξεκινήσει τη δική της εταιρεία με το όνομα Custard Records της στις αρχές του 2003, άκουσε διαφημιστική κασέτα του Blunt, όταν επισκέφτηκε το Λονδίνο, και αμέσως μετά τον άκουσε να ερμηνεύει ζωντανά στο South by Southwest Music Festival. Έκανε μια προσφορά σ ‘αυτόν το ίδιο βράδυ, και μέσα σε λίγες μέρες υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο μαζί της. Ένα μήνα αργότερα, ταξίδεψε στο Los Angeles για να συναντήσει τον παραγωγό του Tom Rothrock.
 • Το πρώτο του album, “Back To Bedlam”, σημείωσε μεγάλη επιτυχία το 2005. Το πρώτο τραγούδι του Blunt, με τίτλο “High” έκανε μεγάλη επιτυχία στη χώρα του. Ακολούθησε το “Wisemen” αλλά με το τραγούδι “You’re Beautiful”, κατάφερε να φτάσει στο #1 και απογειώθηκε όχι μόνο στη χώρα του αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε το τραγούδι “Goodbye My Lover”. 
 • Κατάφερε πολύ γρήγορα να γίνει ορόσημο της βρετανικής σκηνής, αφού με τις μελωδίες του, αναδείχθηκε σε Νο. 1 πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη, αποσπώντας 4 διεθνή βραβεία και 5 υποψηφιότητες για Grammy. Το album έγινε αγαπητό σε όλον τον κόσμο, πούλησε πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα και έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων καθιστώντας το εμπορικότερο album του 21ου αιώνα στην Αγγλική αγορά αλλά και το εμπορικότερο album για το 2006 παγκοσμίως.
 • Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλα επιτυχημένα albums όπως τα: “All the Lost Souls” (2007), “Some Kind of Trouble” (2010), “Moon Landing” (2013), “The Afterlove” (2017) που παρόλο που σημείωσαν αρκετά υψηλά κέρδη, κανένα δεν κατάφερε να ξεπεράσει την εισπρακτική επιτυχία του  “Back To Bedlam”.
 • Ο Blunt γνωρίζει να παίζει τα εξής μουσικά όργανα: Κιθάρα, πλήκτρα, marimba, ακουστική κιθάρα, κλασική κιθάρα, δωδεκάχορδη κιθάρα, rhodes piano, εκκλησιαστικό όργανο, piano r, wurlitzer, pump organ, grand piano και mellotron.
 • Το Σάββατο 7 Μαρτίου του 2009, ο James Blunt έδωσε μια συναυλία στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do) στην Αθήνα. Την συναυλία “άνοιξε” ο Δήμος Αναστασιάδης.