skip to Main Content
Menu
Start Here

Start Here

 • Ο Christopher George Latore Wallace, (21 Μαΐου 1972 – 9 Μαρτίου 1997), περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Notorious B.I.G., ήταν Αμερικανός rapper από τη Νέα Υόρκη. Κατά τη μουσική καριέρα του κυκλοφόρησε δύο albums, ενώ ακολούθησαν τέσσερα ακόμη μετά το θάνατό του. Πέραν του Notorious B.I.G, ο Wallace είχε και τα εξής καλλιτεχνικά ψευδώνυμα Biggie Smalls, Big Poppa και Frank White.
 • Ο Notorious γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Μεγάλωσε στη φτωχή γειτονιά του Bedford-Stuyvesant και μαθήτευσε στα ίδια σχολεία με τους Jay-Z και Busta Rhymes. Αν και ήταν καλός μαθητής, ξεκίνησε να πειραματίζεται με την hip-hop μουσική ως rapper. Εξ αρχής, το ταλέντο του εντυπωσίασε τους συνομήλικούς του και έγινε ευρύτερα γνωστός για την ικανότητά του στο να κάνει freestyle, ένα είδος αυθόρμητου ρυθμικού μονολόγου μετά μουσικής. Αυτή η ευκολία στο ελεύθερο στυλ τον βοήθησε αργότερα στο να δημιουργήσει ολόκληρα τραγούδια χωρίς τη βοήθεια σημειώσεων.
 • Το 1994, ο Notorious κυκλοφόρησε το πρώτο του album με τίτλο “Ready to Die”. Οι ευνοϊκές κριτικές και οι συνολικά καλές εντυπώσεις του δίσκου τον έκαναν γνωστό καλλιτέχνη και μεταξύ άλλων εθεωρείτο από τα μεγαλύτερα hip-hop ονόματα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, την εποχή εκείνη. Την ίδια περίοδο, αναπτυσσόταν μια προσωπική κόντρα με τον Tupac Shakur, η οποία αποτυπώθηκε και μουσικά μέσω κάποιων τραγουδιών-επιθέσεων που αντάλλαξαν οι δύο rappers. Οι θάνατοι αυτών των αντρών ερμηνεύτηκαν ως η αποκορύφωση αυτής της αντιπαράθεσης, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τις δυο δολοφονίες.
 • Ήταν παντρεμένος με την τραγουδίστρια της R&B μουσικής Faith Evans από το 1994 και παρέμειναν μαζί μέχρι το θάνατό του.
 • Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Wallace είναι ένας συνδυασμός του BIG (Μεγάλος), του χαϊδευτικού ονόματος που του προσκόλλησαν οι συμμαθητές του στο σχολείο, και της αγγλικής λέξεως notorious (διαβόητος). Το “Biggie Smalls” ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε για το πρώτο του δοκιμαστικό άλμπουμ (demo). Το όνομα “Frank White” παραπέμπει στον πρωταγωνιστή της ταινίας “King of New York” (1990), ο οποίος ήταν μεγαλέμπορος ναρκωτικών.
 • Ο Notorious φημιζόταν για τις ικανότητες του στην αφήγηση και θεωρείται για πολλούς ως ο καλύτερος παραμυθάς (storyteller). Τα τραγούδια του χαρακτηρίζονται από γραφικές σκηνές βίας και την αυξημένη χρήση υβριστικών λέξεων. Παράλληλα όμως ο B.I.G ενσωμάτωνε και πολλές εικόνες και ιστορίες από τη ζωή και το περιβάλλον του. Ενδεικτικοί τίτλοι τραγουδιών που καταδεικνύουν το χάρισμα του είναι το “Juicy”, “Machine Gun Funk” και “10 Crack commandments“.
 • Στις 9 Μαρτίου το 1997 ο Wallace πυροβολήθηκε στο Los Angeles. Μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, αλλά απεβίωσε λίγη ώρα αργότερα. Ακολούθως, μετά τον θάνατό του, στις 25 Μαρτίου κυκλοφόρησε το δεύτερο διπλό album του “Life after Death”. Η δολοφονία του έγινε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που είχε δολοφονηθεί ο Tupac Shakur έξι μήνες νωρίτερα. Και οι δύο περιπτώσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες, εγείροντας έτσι πολλά ερωτηματικά.
 • Το 2009 κυκλοφόρησε η ταινία “Notorious” η οποία είναι βασισμένο στη ζωή του εκλιπόντος rapper.
 • Ο Notorious έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις καριέρες άλλων rappers, όπως των Lil’ Kim, Jay-Z, Puff Daddy, του συγκροτήματος Junior Mafia και της Charli Baltimore.

  πηγή: el.wikipedia.org