skip to Main Content

Start Here

  • Ο Steven Patrick Morrissey (γεννημένος στις 22 Μαΐου του 1959), γνωστός ως Morrissey, είναι Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας. Η φήμη του δημιουργήθηκε ως ο βασικός τραγουδιστής του indie rock συγκροτήματος Smiths, που ήταν ενεργό από το 1982 ως το 1987. Από τότε, ο Morrissey ακολούθησε solo καριέρα φτάνοντας στο Top 10 των βρετανικών Singles Chart δέκα φορές.
  • Γεννημένος στο Davyhulme, Lancashire, από μία οικογένεια εργατικής τάξεως από την Ιρλανδία, ο Morrissey μεγάλωσε στο Manchester. Σαν παιδί ανέπτυξε την αγάπη του για την λογοτεχνία, αλλά και την pop μουσική. Έγινε μέρος της punk rock σκηνής του Manchester στα τέλη της δεκαετίας του 1970, έγινε βασικός τραγουδιστής των Nosebleeds, αλλά με μικρή επιτυχία. Ξεκινώντας την καριέρα του ως δημοσιογράφος, έγραψε αρκετά βιβλία για την μουσική και τις ταινίες την δεκαετία του 80. Με τον Johnny Marr ίδρυσαν τους The Smiths το 1982 και σύντομα έλαβαν τοπική αναγνωρισιμότητα με το ομώνυμο album τους. Ως front-man του συγκροτήματος, ο Morrissey τραβούσε την προσοχή για την εξυπνάδα του, το πνεύμα του, αλλά και τους στίχους και την εμφάνισή του. Αξιοσημείωτη ήταν η ασυνήθιστη, βαριά φωνή του. Οι The Smiths κυκλοφόρησαν πέντε δίσκους – συμπεριλαμβανομένων των «Meat is Murder» και “The Queen is Dead” – και είχαν μία σειρά από hit singles. Οι προσωπικές διαφωνίες μεταξύ του Morrissey και του Marr είχαν σαν αποτέλεσμα την διάλυση του συγκροτήματος το 1987.
  • Το 1988, ο Morrissey ξεκίνησε την solo καριέρα του με το album “Viva Hate”. Αυτό και τα αμέσως επόμενα albums –“Bona Drag”, “Kill Uncle”, “Your Arsenal” και “Vauxhall and I”– πήγαν πολύ καλά στα βρετανικά Albums Chart. Έχοντας φύγει από την Βρετανία και μετακομίζοντας στο Los Angeles, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η εικόνα του Morrissey άρχισε να μετατοπίζεται σε μια πιο ακανθώδη φιγούρα, η οποία έμοιαζε πατριωτική και με μια αρρενωπότητα της εργατικής τάξης. Οι συζητήσεις του για τη βρετανική εθνική ταυτότητα οδήγησαν σε κατηγορίες ρατσισμού, τις οποίες αρνήθηκε. Από τα μέσα της δεκαετίας του 90, τα albums του, “Southpaw Grammar” και “Maladjusted”, είχαν μικρότερη απήχηση συγκριτικά με τα προηγούμενα. Έπειτα από μία παύση από το 1998 ως το 2003, ο Morrissey κυκλοφόρησε ένα επιτυχημένο comeback album, «You Are the Quarry», το 2004. Μετακομίζοντας στην Italy, ακολούθησε η κυκλοφορία των δίσκων “Ringleader of the Tormentors”, “Years of Refusal” και “World Peace Is None of Your Business”. Το 2013, ο Morrissey κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του και το 2015 ακολούθησε το πρώτο του μυθιστόρημα.
  • Με μεγάλη επιρροή, ο Morrissey αναγνωρίζεται ευρέως ως μία σημαντική προσωπικότητα στην indie rock και Britpop μουσική. Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους στιχουργούς της βρετανικής ιστορίας, με τους στίχους του να έχουν γίνει αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης. Έχει καταστεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα βάσει των απόψεών του -υποστηρίζοντας τη χορτοφαγία και τα δικαιώματα των ζώων, καταδικάζοντας τα δικαιώματα και τους εξέχοντες πολιτικούς και αμφισβητώντας ζητήματα της βρετανικής εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας. Σε δημοσκόπηση του 2006 που έλαβε χώρα στο BBC’s Culture Show, ο Morrissey ψηφίστηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη βρετανικό είδωλο.
  • Το 1998, το Uncut ανέφερε ότι ο Morrissey δεν είχε πλέον συμβόλαιο. Το 1999 ξεκίνησε μια περιοδεία με τίτλο “Oye Esteban” και ήταν ένας από τους headliners του Φεστιβάλ Coachella στην Καλιφόρνια. Η περιοδεία επεκτάθηκε στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική.
    Το 2002, ο Morrissey επέστρεψε με μια παγκόσμια περιοδεία, κορυφώνοντας σε δύο sold-out νύχτες στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια του οποίου έπαιξε τραγούδια που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει. Εκτός από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες στην Αυστραλία και την Ιαπωνία. Την εποχή εκείνη το Channel 4 κινηματογραφούσε το The Importance of Being Morrissey”, ενός ντοκιμαντέρ που τελικά προβλήθηκε το 2003. Τον Ιούνιο του 2003, αναφέρθηκε ότι η Attack Records, μια “νεκρή” εταιρία reggae, μεταφέρθηκε στο Morrissey από τη Sanctuary Records, με σκοπό να καταγράψει νέο υλικό και να υπογράψει νέους καλλιτέχνες.
  • Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Morrissey έχει διατηρήσει μια έντονα ιδιωτική προσωπική ζωή. Μακρόχρονος κάτοικος του Λος Άντζελες κατά το τελευταίο μέρος της σόλο καριέρας του, πλέον διατηρεί μια σειρά από σπίτια στο Λος Άντζελες, τη Ρώμη, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Stringer χαρακτήρισε τον Morrissey ως άνθρωπο με διάφορα αντιφατικά χαρακτηριστικά, ως «έναν απλό, αντι-αστέρα της εργατικής τάξης, ο οποίος παρ ‘όλα αυτά αγαπάει τα φώτα της δημοσιότητας, έναν ωραίο άνθρωπο που λέει τα πιο οδυνηρά πράγματα για άλλους ανθρώπους, έναν ντροπαλό άνθρωπο που είναι επίσης ένας εξωφρενικός ναρκισσιστή». Επιπλέον, υπαινισσόταν ότι μέρος της έκκλησης του Morrissey ήταν ότι παρουσίαζε την εικόνα ενός “καλλιεργημένου Άγγλου τζέντλεμαν (και ως τυπικός Άγγλος “ευγενής” σε κάθε ίντσα του είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικός της αυτού του τύπου απέχθειας για την μαγκιά και την υποκρισία και της εύθραυστης ομοφυλοφιλίας). Ομοίως, ο βιογράφος του Morrissey, David Bret, χαρακτήρισε τον τραγουδιστή ως “συμπτωματικά Άγγλο”, ενώ ο Simpson τον ονόμαζε Little Englander.
  • Ένας συνήγορος για θέματα καλής διαβίωσης των ζώων και δικαιωμάτων των ζώων, ο Morrissey είναι χορτοφάγος από την ηλικία των 11. Έχει εξηγήσει τη χορτοφαγία του λέγοντας ότι “αν αγαπάτε τα ζώα, προφανώς δεν έχει νόημα να τα βλάψετε”. Σύμφωνα με μια συνέντευξη του 2015 με τον Larry King, ο Morrissey είναι τώρα ένας vegan.

Πηγή: en.wikipedia.org

Back To Top