skip to Main Content

Start Here

  • Ο Jack White (γεννημένος John Anthony Gillis; 9 Ιουλίου, 1975) είναι Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, δισκογραφικός παραγωγός και ηθοποιός. Είναι γνωστός ως ο βασικός τραγουδιστής και κιθαρίστας του μουσικού duo The White Stripes. Είχε επίσης επιτυχία και μέσα από άλλα συγκροτήματα ή και ως solo καλλιτέχνης. Στις 24 Απριλίου, 2012, ο White κυκλοφόρησε το debut solo album του, “Blunderbass”. Το δεύτερο studio album, “Lazaretto”, κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου, 2014. Και τα δύο έλαβαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, αλλά και θετικές κριτικές.
  • Έπειτα από την πειραματική περίοδό του σε διάφορες underground μπάντες του Detroit ως ντράμερ, ο White ίδρυσε τους White Stripes με την Meg White, το 1997. Το album του 2001, “White Blood Cells”, έφερε παγκόσμια φήμη με το hit single και video clip αυτου, “Fell in Love with a Girl”. Αυτή η αναγνώριση παρείχε στον White την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες, περιλαμβανομένων σε αυτούς την Loretta Lynn και τον Bob Dylan. Το 2006, ο White ίδρυσε τους The Raconteurs με τον Brendan Benson και το 2009 ίδρυσε τους The Dead Weather με την Alison Mosshart από τους The Kills.
  • Σε ηλικία 19 ετών, ο Jack ξεκίνησε την πρώτη του επαγγελματική  συναυλία ως ντράμερ των Goober & the Peas, και παρέμεινε σε αυτή τη θέση, ώσπου διαλύθηκαν το 1996. Ήταν μέλος αυτής της μπάντας, όταν έμαθε τι πάει να πει περιοδεία και να ερμηνεύεις επί σκηνής. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ξεκίνησε να δουλεύει ως ταπετσαριστής και τα βράδια σε τοπικές μπάντες, αλλά και κάνοντας solo shows. Ενώ εργαζόταν σε μπαρ, η Meg ξεκίνησε να μαθαίνει ντραμς το 1997. Το ζευγάρι έτσι έγινε συγκρότημα, αποκαλώντας τους εαυτούς τους The White Stripes και δύο μήνες μετά έκαναν το πρώτο τους show στο Gold Dollar στο Detroit.
  • Ενώ ήταν παντρεμένοι, ο Jack και η Meg παρίσταναν τα αδέρφια και διατηρούσαν ένα κοινό χρωματικό θέμα, ντυμένοι μόνο στα κόκκινα, άσπρα και μαύρα. Ξεκίνησαν την καριέρα τους ως μία underground garage rock μπάντα από το Μίσιγκαν. Έπαιζαν μαζί και “άνοιγαν” εδραιωμένες μπάντες της εποχής, όπως Bantam Rooster, the Dirtbombs, Two Star Tabernacle, Rocket 455 και the Hentchmen, ανάμεσα σε άλλους. Το 1998, οι White Stripes υπέγραψαν με την Italy Records—μία μικρή, ανεξάρτητη εταιρεία από το Detroit-βασισμένη στην garage punk —του Dave Buick. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε το ομώνυμο debut album τους, το 1999 κι ένα χρόνο μετά ακολούθησε το “De Stijl”. Το album αμέσως έφτασε στη θέση Νο.38 στη λίστα με τα Ανεξάρτητα Albums chart του Billboard.
  • Ο White λάμβανε συνεχή κριτική και διεθνή επιτυχία, ενώ έχει αναγνωριστεί ευρέως ως ένας από τους καλλιτέχνες-κλειδί στην αναγέννηση της garage rock στα 2000s. Έχει κερδίσει δώδεκα βραβεία Grammy, ενώ και τα δύο solo albums του έχουν φτάσει στο Νο.1 των charts του Billboard. Το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στην θέση Νο.70 στη λίστα του 2010  “The 100 Greatest Guitarists of All Time”. Η λίστα του David Fricke για το 2011, τον κατέταξε στην θέση Νο.17. Ο White έχει μία μεγάλη συλλογή από κιθάρες και άλλα όργανα, ενώ έχει μία προτίμηση στα vintage αντικείμενα που έχουν άμεση “σύνδεση” με διάσημους καλλιτέχνες της blues. Είναι φανερός υποστηρικτής της αναλογικής τεχνολογίας και των τεχνικών ηχογράφησης. Η White είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Διατήρησης Εγγραφής της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Η δισκογραφική του εταιρεία και το studio Third Man Records κυκλοφορούν βινύλια της προσωπικής του δουλειάς, αλλά και άλλων καλλιτεχνών και τοπικών παιδικών σχολείων.
  • Φήμες ξεκίνησαν να υπάρχουν γύρω στο 2003 ότι ο White συνεργάζεται με τους Electric Six για το τραγούδι τους “Danger! High Voltage”. Αυτός και οι Electric Six το αρνήθηκαν. Ο White συνεργάστηκε με την Loretta Lynn στο album της “Van Lear Rose” (2004), στο οποίο ερμήνευσε κι έκανε την παραγωγή. Το εν λόγω album είχε θετική ανταπόκριση κι έγινε εμπορική επιτυχία. Το 2008, ο White συνεργάστηκε με την Alicia Keys στο τραγούδι “Another Way to Die”, το theme song για την ταινία James Bond “Quantum of Solace”. Το 2009, ο Jack White συμμετείχε στην ταινία “It Might Get Loud”, όπου αυτός, ο Jimmy Page και ο The Edge βρέθηκαν για να συζητήσουν για την ηλεκτρική κιθάρα και ο κάθε καλλιτέχνης εξήγησε διαφορετικές μεθόδους παιξίματος. Το πρώτο solo single του White, “Fly Farm Blues”, γράφτηκε και ηχογραφήθηκε σε δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας εκείνο τον Αύγουστο. Ο White συνεργάστηκε με καλλιτέχνες, όπως οι Beck, the Rolling Stones, Jeff Beck και Bob Dylan.
  • Ο White διατηρεί κρυφή την προσωπική του ζωή και είναι γνωστός για τον αποπροσανατολισμό των μέσων σχετικά με αυτή. Αυτός και η Meg χώρισαν τι 2000. Τότε παντρεύτηκε με το μοντέλο και τραγουδίστρια Karen Elson από το 2005 ως το 2013; μαζί έχουν ένα γιο και μία κόρη. Πρόσφατα μετακόμισε στο Nashville, Tennessee και αγόρασε ένα σπίτι στο Kalamazoo, Michigan.

Πηγή: en.wikipedia.org

Back To Top