skip to Main Content
Menu
Start Here

Start Here

 • O Keith Lionel Urban, γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1967, στο Whangarei, North Island, Νέα Ζηλανδία. Είναι γιος του Bob (πωλητής λιανικής) και της Marienne Urban.
 • Άρχισε να παίζει κιθάρα σε ηλικία έξι ετών. Από την ηλικία των οκτώ ετών ξεκίνησε να κερδίζει σε διάφορους διαγωνισμούς και talent shows, και σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα στην Αυστραλία το 1988. Μετακόμισε στο Nashville, TN, το 1992 και σχημάτισε το συγκρότημα των The Ranch το 1995. Με το συγκρότημα, υπέγραψε το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με την Capitol Nashville και το album τους κυκλοφόρησε το 1997. Το πρώτο solo album του κυκλοφόρησε με τίτλο το όνομά του το 2000 και το 2002 επανήλθε με το “Golden Road”. Το album κυκλοφόρησε δύο singles τα: “Somebody Like You” και “Who Would not Want To Me” κι ο δίσκος πιστοποιήθηκε με τριπλή πλατίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2005.

 • Ο Αυστραλός Keith Urban κατάφερε να γίνει γνωστός ως τραγουδιστής εκτός συνόρων Αυστραλίας, πριν ακόμα μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να δοκιμάσει την τύχη του στο Nashville, Tennessee. Μετά από σύντομη συνεργασία με το συγκρότημά των The Ranch, ο Urban βρήκε την επιτυχία ως σόλο καλλιτέχνης της country στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και ήταν έτοιμος να γίνει διεθνής super-star στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα πρώτα τρία solo albums του πούλησαν σχεδόν έξι εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε έξι χρόνια.

 • Όταν ο Urban ήταν δύο ετών, μετακόμισε στην Αυστραλία με την οικογένειά του και τον μεγαλύτερο αδελφό του Shane. Εγκαταστάθηκαν αρχικά στο Caboolture, Brisbane, της Αυστραλίας όπου οι γονείς του Urban άνοιξαν ένα φούρνο. Η μουσική και ο αμερικανικός πολιτισμός ήταν μέρος της οικογενειακής ζωής τους. Από την πλευρά του πατέρα του Urban υπήρχαν αρκετοί μουσικοί. Ο πατέρας του έπαιζε drums, ενώ ο παππούς του ήταν δάσκαλος πιάνου. Και οι δύο γονείς του ήταν οπαδοί της country μουσικής, μαθαίνοντας στον νεαρό τότε Keith, καλλιτέχνες όπως η Dolly Parton, ο Jim Reeves, ο Glen Campbell και ο Ricky Skaggs. Όταν ο Urban ήταν τεσσάρων ετών, οι γονείς του έδωσαν ένα ukulele. Πέρασε περίπου δύο χρόνια μαθαίνοντας χορδές και παρακολουθώντας άλλους ανθρώπους για να μάθει όσο περισσότερα μπορούσε. Ο Urban αποφοίτησε στην κιθάρα σε ηλικία έξι ετών, παίρνοντας μαθήματα μουσικής από έναν δάσκαλο στην περιοχή που έμενε. Μέσα σε ένα χρόνο, ο νέος Urban ήθελε να γίνει μουσικός της country στο Nashville. Στην ηλικία των επτά ετών ξεκίνησε να παίζει με τους Westfield Super Juniors, μια ομάδα που δημιουργήθηκε για να αναδείξει ταλαντούχους νέους. Η country music ήταν το μόνο πραγματικό ενδιαφέρον του ως παιδί.

 • Μέχρι τα 14 του, δούλευε σταθερά με μια μπάντα. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων, έπαιζε σε clubs κάθε Σαββατοκύριακο, με τους γονείς του να τον οδηγούν στις συναυλίες του. Ο Urban εγκατέλειψε το σχολείο μετά τη δέκατη τάξη και συνέχιζε να παίζει σε pubs σε όλο το Queensland. Όταν ήταν 17 ετών, εντάχθηκε στους Rusty and the Ayers Rockettes και έπαιξε μαζί τους για κάποιο χρονικό διάστημα.
 • Η country δεν ήταν η μόνη μουσική του επιρροή καθώς μεγάλωνε. Ενώ ακόμα ήταν στην εφηβεία, άκουσε τους Dire Straits για πρώτη φορά και απομνημόνευε κάθε νότα από κάθε τους δίσκο. Σύντομα, το rock επηρέασε τον ήχο του Urban, κυρίως στα solo με την κιθάρα του. Του άρεσαν επίσης συγκροτήματα όπως οι AC/DC και οι Fleetwood Mac, και τον συγκίνησε ιδιαίτερα το album “Lonesome Jubilee” του 1987 από τον John Mellencamp.
 • Ο Urban δημιούργησε το δικό του trio το 1988. Η mp;anta έπαιζε σε μπαρ στο Brisbane, πριν ξεκινήσουν για περιοδεία σε όλη την Αυστραλία. Ο Urban συχνά τραγούδησε διασκευές τραγουδιών από διάφορα είδη. Το 1990, κέρδισε το βραβείο Westpac Starmaker στο Tamworth Country Music Festival στην Αυστραλία, που οδήγησε στην υπογραφή του με την EMI. Το 1991 κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο στην Αυστραλία, με τίτλο το όνομά του. Το album παρήγαγε τέσσερα Νο.1 singles.
 • Καθώς η καριέρα του Urban αναπτυσσόταν στην Αυστραλία, άρχισε να προσανατολίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την επόμενη κίνηση του. Επισκέφτηκε για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1990 και έπειτα πραγματοποίησε ταξίδια με σκοπό τη μουσική συγγραφή το 1990, το 1991 και το 1992. Ο Urban ήθελε να μετακομίσει εκεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά χρειάστηκε δύο χρόνια για να βγάλει τις απαραίτητες visa του. Ο Urban άφησε το συγκρότημά του πίσω στην Αυστραλία και έκανε την κίνησή του επί αμερικάνικου εδάφους το 1992 παρόλο που ήξερε ότι η μετάβαση στο Nashville ήταν επικίνδυνη.
 • Για τα πρώτα χρόνια στο Nashville, ο Urban εργάστηκε στη δημιουργία τραγουδιών ενώ ταυτόχρονα έκανε ένα σωρό από περίεργες δουλειές. Δημιούργησε επίσης ένα νέο συγκρότημα, τους The Ranch, με τον Peter Clarke, έναν Αυστραλό drummer και τον Jerry Flowers, έναν Αμερικανό μπασίστα, το 1995.
 • Οι The Ranch έπαιξαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι συναρπαστικές ζωντανές εμφανίσεις τους σύντομα προσέλκυσαν την προσοχή των τοπικών εταιρειών στο Nashville. Το συγκρότημα υπέγραψε συμβόλαιο με την Capitol Nashville και κυκλοφόρησε ένα album το 1997. Αν και το album δεν έλαβε καμία υποστήριξη από την εταιρεία, οι κριτικοί το αγκάλιασαν. Ο Urban καλέστηκε σύντομα μετά από αυτό να αντιμετωπίσει μια σειρά προσωπικών ζητημάτων. Έχει αναπτύξει προβλήματα με τις φωνητικές του χορδές πράγμα που του απαγόρευσε να τραγουδάει για αρκετούς μήνες. Ο Urban αντιμετώπισε επίσης δυσκολίες με την τότε σχέση του και ανέπτυξε εθισμό στην κοκαΐνη το 1997 εξαιτίας της έλλειψης επιτυχίας και της μοναξιάς του. Αργότερα μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης για τον εθισμό του στα ναρκωτικά.
 • Όσο ο Urban προσπαθούσε να βρει το δρόμο του μέσα από αυτά τα προβλήματα, η country μουσική άλλαζε και ένιωθε ότι τα καινούρια του τραγούδια δεν ήταν κατάλληλα για τους Ranch. Οι The Ranch διαλύθηκαν σύντομα, αν και αργότερα ανασυντάχθηκαν και ηχογράφησαν ένα ακόμα album το 2004 που δεν σημείωσε καμία ιδιαίτερη επιτυχία. Μετά την κατάρρευση του συγκροτήματος, ο Urban δεν είχε προβλήματα στην εύρεση εργασίας. Ενώ δούλευε πάνω στη solo καριέρα του, εμφανίστηκε ως guest στα albums άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών της country, συμπεριλαμβανομένων των Dixie Chicks (στο δίσκο τους “Fly”) και Garth Brooks (στον διπλό live δίσκο του). Ο Urban αποφάσισε να προσεγγίσει το δικό του ήχο με διαφορετικό τρόπο, με την υποστήριξη της εταιρείας του, με επικεφαλής τον Mike Dungan, ο οποίος ώθησε τον Urban να είναι απλά ο εαυτός του.
 • Ο Urban είχε σύντομα τη δική του συμφωνία με την Capitol Nashville. Κυκλοφόρησε το πρώτο του αμερικανικό solo album το 1999. Αν και δεν έμοιαζε με παραδοσιακό καλλιτέχνη της country, ο Urban υποστηρίχτηκε πολύ από τους πιστούς του είδους.
 • Ο Urban έλαβε μεγαλύτερη προσοχή με την συμμετοχή του στην περιοδεία “Brooks & Dunn Neon Circus” στις αρχές του 2001. Γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση με την κυκλοφορία ενός ακόμα πιο επιτυχημένου album το 2002, με τίτλο “Golden Road”. Τα τραγούδια συνέχισαν να αντανακλούν μια θετική στάση. Ο Urban έγραψε ή συνέβαλε σε σχεδόν όλα τα τραγούδια στο album ενώ ταυτόχρονα ήταν και παραγωγός του.
 • Το πρώτο single από το album “Somebody Like You”, παρέμεινε στο Νο.1 για έξι εβδομάδες στα country charts. Το 2003, ένα άλλο τραγούδι από το δίσκο, το “Who Would not Want To Me Me”, έφτασε επίσης στο Νο.1. Το “Golden Road” έγινε πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πωλήσεις περισσότερες από ένα εκατομμύριο αντίτυπα το 2002 παραμένοντας ακόμα στο Top 20 των “Top Albums” του Billboard το 2004 και σημειώνοντας τριπλή πλατίνα μέχρι το 2005.
 • Μέχρι το 2004, οι μουσικοί κριτικοί πίστευαν ότι ο Urban ήταν στα πρόθυρα του superstardom, ως ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της country στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν όχι στον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε το “Be Here” στην Capitol. Το LP έκανε το ντεμπούτο του στον αριθμό τρία στα albums charts και πέρασε αρκετό χρόνο στο νούμερο ένα. To “Be Here” πιστοποιήθηκε τελικά με διπλή πλατίνα.
 • Ο Urban έφτασε στο ορόσημο της καριέρας του, όταν ονομάστηκε “Καλύτερος Τραγουδιστής της Χρονιάς” από την Ένωση της Country Μουσικής το 2004. Αυτή η τεράστια τιμή ήταν ένα από τα πολλά μεγάλα βραβεία που δόθηκαν στον Urban το 2004 και το 2005. Τα tabloids άρχισαν να ακολουθούν τον Urban σε αυτό το χρονικό διάστημα λόγω της σχέσης του με την ηθοποιό Nicole Kidman.Πηγή: notablebiographies.com