skip to Main Content

Start Here

 • Οι Green Day είναι αμερικανικό punk rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1987 στην Καλιφόρνια και αποτελείται από τους Billie Joe Armstrong (φωνητικά, κιθάρα) και Mike Dirnt (μπάσο, βοηθητικά φωνητικά). Πρώην μέλος της μπάντας ήταν ο John Kiffmeyer ή Al Sobrante (ντραμς, βοηθητικά φωνητικά), ο οποίος αποχώρησε πριν την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους, “Kerplunk”, και αντικαταστάθηκε με τον Tré Cool (ντραμς). Επίσημο μέλος του συγκροτήματος έγινε ο Jason White (κιθάρα) από το 2012 έως το 2016, καθώς συμμετείχε ως μέλος για τις συναυλίες από το 1999.
 • Οι Green Day ήταν αρχικά μέλος της punk rock σκηνής του club 924 Gilman Street στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Οι πρώιμες κυκλοφορίες τους έγιναν από την ανεξάρτητη εταιρεία Lookout! Records. Το 1994, το album “Dookie” (που κυκλοφόρησε από την Reprise Records) σημείωσε τεράστια επιτυχία και πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια κομμάτια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  Πολλές φορές έχουν δοθεί τα εύσημα στους Green Day, μαζί με τις άλλες καλιφορνέζικες μπάντες όπως οι Sublime, Bad Religion, The Offspring και Rancid, για τη διεύρυνση και την αναγέννηση της punk rock στο mainstream κοινό των Ηνωμένων Πολιτειών.
 • Τα τρία albums που ακολούθησαν , “Insomniac”, “Nimrod” και “Warning” δεν σημείωσαν την τεράστια επιτυχία του “Dookie”, ωστόσο ήταν επιτυχημένα, αφού τα “Insomniac” και “Nimrod” έγιναν διπλά πλατινένια, ενώ το “Warning” χρυσό. Η rock όπερα “American Idiot” (2004) κατάφερε να προσελκύσει πιο νέο κοινό και πούλησε 6 εκατομμύρια κομμάτια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το “21st Century Breakdown” (2009) κατάφερε να φέρει την καλύτερη θέση της μπάντας στα charts μέχρι εκείνη τη στιγμή.
 • Η μπάντα έχει πουλήσει πάνω από 85 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και έχει κερδίσει πέντε Βραβεία Grammy: “Καλύτερο Album Εναλλακτικής Μουσικής” για το “Dookie”, “Καλύτερο Rock Album” για το “American Idiot”, “Δίσκος της Χρονιάς” για το τραγούδι “Boulevard of Broken Dreams”, “Καλύτερο Rock Album” για δεύτερη φορά για το “21st Century Breakdown” και “Καλύτερη Μουσική Παράσταση” για το “American Idiot: The Original Broadway Cast Recording”.
 • Το 1986, οι παιδικοί φίλοι Billie Joe Armstrong και Mike Dirnt, και οι δύο σε ηλικία 14 ετών, έφτιαξαν ένα συγκρότημα δύο ατόμων ονόματι Sweet Children. Το 1987, έγινε η πρώτη τους συναυλία έγινε στο Rod’s Hickory Pit στο Βαλέχο της Καλιφόρνια, όπου εργαζόταν η μητέρα του Armstrong. Έκαναν λίγες ζωντανές εμφανίσεις, αλλά κατάφεραν να τραβήξουν το ενδιαφέρον της Skene! Records, μιας ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας από την Μινεάπολη των ΗΠΑ, για την οποία ηχογράφησαν κάποια τραγούδια που όμως δεν κυκλοφόρησαν ποτέ.
 • Το 1989, στο συγκρότημα εισήχθη ο John Kiffmeyer, γνωστός και ως Al Sobrante. Το όνομα της μπάντας Sweet Children άλλαξε, διότι υπήρχε το τοπικό συγκρότημα Sweet Baby και έγινε Green Day, συμβολίζοντας την συμπάθειά τους για την κάνναβη. Έπαιξαν για πρώτη φορά ως Green Day στο Contra Costa College, ένα κολέγιο διετούς φοίτησης στο Σαν Πάμπλο της Καλιφόρνια, στο οποίο παρακολουθούσε μαθήματα ο Sobrante.
 • Λίγο αργότερα, ο Larry Livermore, ιδιοκτήτης της ανεξάρτητης εταιρείας Lookout! Records, ήταν σε ένα από τα shows τους. Το συγκρότημα, όπως είπε, έπαιζε “Σαν τους Beatles στο Shea Stadium” και γι’ αυτό φρόντισε να υπογράψει μαζί τους συμβόλαιο. Στα τέλη του 1989, κυκλοφόρησε το πρώτο τους extended play υπό τον τίτλο “1,000 Hours” και γρήγορα ακολούθησε το πρώτο τους album, το “39/Smooth”, στις αρχές του 1990. Το βιβλιαράκι στίχων του δίσκου περιείχε ένα γράμμα, το οποίο έλεγε ότι η εταιρεία προσπάθησε να υπογράψει συμβόλαιο με το συγκρότημα. Περιείχε επίσης και το γράμμα-απάντηση του συγκροτήματος, το οποίο έλεγε ότι δεν δέχονταν και ότι θα έμεναν στην Lookout!Records, καθώς η I.R.S. Records ήταν “ξεπεσμένη”.
 • Αργότερα εκείνο τον χρόνο ηχογράφησαν ακόμα δύο EP, ονόματι “Slappy” και “Sweet Children”, τα οποία περιείχαν και κάποια τραγούδια που είχαν ηχογραφήσει παλιότερα με την Skene! Records. Το 1991, με την Lookout! κυκλοφόρησαν το “1,039/Smoothed Out Slappy Hours”, μια συλλογή των προηγούμενων EP και LP. Στα τέλη του 1990 και λίγο μετά την πρώτη τους περιοδεία, ο Sobrante αποφάσισε να πάει στο κολέγιο και αντικαταστάθηκε προσωρινά από τον Tré Cool, πράγμα που ο Sobrante δέχθηκε με ευγένεια. Όταν έγινε ξεκάθαρο ότι ο Sobrante δεν θα μπορούσε να είναι με το συγκρότημα συνεχώς, η παρουσία του Tré Cool έγινε μόνιμη.
 • Τον Φεβρουάριο του 2012, οι Green Day μπήκαν ξανά στο studio με σκοπό την ηχογράφηση της μουσικής τριλογίας τους, “¡Uno!”, ¡Dos!” και “¡Tré!”. Οι δίσκοι αυτοί κυκλοφόρησαν επισήμως στις 21 Σεπτεμβρίου, 9 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου 2012 αντίστοιχα.
 • Στις 18 Απριλίου 2015, οι Green Day εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame

Πηγή: en.wikipedia.org, el.wikipedia.org

Back To Top