skip to Main Content
Menu
Start Here

Start Here

  • Οι Orishas είναι μια hip-hop μπάντα από την Αβάνα της Κούβας, που ιδρύθηκε το 1999. Αρχικά το συγκρότημα είχε το όνομα «Amenaza» («απειλή»), και απευθυνόταν στην “διψασμένη” για afro-funk, rap και hip-hop, νεολαία της χώρας. Το 1998 τα μέλη των Amenaza ταξίδεψαν στο Παρίσι για να υπογράψουν το πρώτο τους δισκογραφικό συμβόλαιο με μια ευρωπαϊκή εταιρεία. Η μετάβαση στην Ευρώπη ήταν καθοριστικής σημασίας για τη μουσική σταδιοδρομία τους, καθώς πολλές rap μπάντες από την Κούβα δεν είχαν πόρους για επαγγελματικές ηχογραφήσεις. Στην πραγματικότητα, από τους εκατοντάδες rapper της Κούβας, οι Orishas είναι η μόνη ομάδα που έχει επιτύχει διεθνή αναγνώριση. Το πρώτο τους album, “A Lo Cubano”, κυκλοφόρησε στην Ισπανία το Μάιο του 1999 υπό την ονομασία Orishas. Το καλοκαίρι του 1999, οι Orishas ξεκίνησαν μια διετή περιοδεία σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία τους έφερε διεθνή αναγνώριση. Τον Δεκέμβριο του 2000, οι Orishas επέστρεψαν στην Κούβα για να πραγματοποιήσουν δύο συναυλίες, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες Κουβανούς.
  • Το συγκρότημα εδρεύει στη Γαλλία όπου συναντήθηκε με μια δισκογραφική εταιρεία, αν και επισκέπτονται συχνά την Κούβα. Το 1999 ο Φιντέλ Κάστρο, έκανε ένα πάρτι για αυτούς όπου συναντήθηκε αυτοπροσώπως με όλους τους μουσικούς. Ήταν η πρώτη φορά που η κουβανική κυβέρνηση έδειχνε να υποστηρίζει τη μουσική hip hop. Η μπάντα ήταν και εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στην Ευρώπη (κυρίως στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία) αλλά και στη Λατινική Αμερική.
  • Οι Yotuel Romero και Ruzzo Medina, οι οποίοι μετακόμισαν από την Αβάνα στο Παρίσι στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος σπουδών, ενώθηκαν με το Roldán González και το Flaco-Pro για να σχηματίσουν το συγκρότημα το 1999. Το έργο τους επηρεάζεται από το κίνημα του hip hop. Από τον Οκτώβριο του 2009 , έχουν κυκλοφορήσει συνολικά τέσσερα studio albums. Το 2009 συμμετείχαν στη συναυλία “Paz Sin Fronteras ΙΙ” στην Plaza de la Revolución, στην Αβάνα. Οι Orishas επανενώθηκαν με σκοπό να ηχογραφήσουν νέο υλικό το 2016.
  • Το όνομα “Orishas” αναφέρεται στη σειρά θεοτήτων που λατρεύονταν σε θρησκείες της Αφρική, αλλά και στην Αμερικάνικη ήπειρο σε μέρη όπως Santería στην Κούβα και Candomblé στη Βραζιλία, που προέκυψαν από τη μετεγκατάσταση των σκλάβων της Γιορούμπα. Αντιπροσωπεύουν το καθένα ένα φυσικό στοιχείο (όπως ο ωκεανός ή τα φύλλα) και παρουσιάζουν ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό (όπως μητρότητα ή αγάπη).  Η επιλογή αυτού του ονόματος από το συγκρότημα είναι ένας τρόπος δημιουργίας μιας άμεσης σύνδεσης μεταξύ των ίδιων και της αφρικανικής διασποράς. Αυτός ο σύνδεσμος είναι εμφανής στους στίχους της μπάντας, για παράδειγμα σε τραγούδια όπως “Nací Orichas” και του “Canto Para Elewa Y Changó”.
  • Από τον Οκτώβριο του 2009 , η μπάντα αποτελείται από τρία μέλη, τους: Yotuel, Ruzzo και Roldán. Ο Flaco-Pro έφυγε από το συγκρότημα το 2002 πριν από την κυκλοφορία του δεύτερου studio album τους “Emigrante”.  Τα μέλη της μπάντας ζουν σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Ευρώπη (ο Roldán στο Παρίσι, ο Ruzzo στο Μιλάνο και ο Yotuel στη Μαδρίτη). Συνολικά, μετά την παραγωγή τριών albums, οι Orishas έχουν πουλήσει περισσότερα από 750.000 αντίγραφα των δίσκων τους στην Ευρώπη και έχουν αποσπάσει δύο βραβεία Grammy. Το 2007 συνεργάστηκαν με το Πορτορικανό συγκρότημα, Calle 13, για το τραγούδι “Pa’l Norte” (από το album, “Residente o Visitante”). Το τραγούδι κέρδισε ένα Latin Grammy για το Καλύτερο Urban Τραγούδι.
  • Ως μία από τις κορυφαίες rap μπάντες της Κούβας, οι Orishas απέκτησαν φήμη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το 2006, τα μέλη τους έκαναν λόγο για το τραγούδι “14Me” που ηχογραφήθηκε στην Κούβα από τον παραγωγό των Black Eyed Peas, Poet Name Life. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τελικά με το album «The Revolution Presents Revolution», ( Studio K7! & Rapster Records).
  • Η ενσωμάτωση παραδοσιακών κουβανέζικων ρυθμών, όπως η salsa και η rumba, σε συνδυασμό με το rap τους είναι ένα είδος μουσικής που επαναφέρει στην προσοχή του κοινού παλαιότερους Κουβανούς καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα οδηγεί μερικούς επίδοξους Κουβανούς rappers να «κοιτάξουν με τόσο δέος και απογοήτευση» για να «ξεπεράσουν τις εμπορικές πιέσεις της Κουβανικής νοσταλγίας”. Ο ίδιος ο Roldan έχει μια τάση προς την παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική και σκοπίμως απομακρύνει τη μουσική του από κάποια στερεότυπα και χαρακτηριστικά του hip-hop, όπως η εξευτελιστική μεταχείριση των γυναικών και “όλα όσα συμβάλλουν στο αμερικανικό hip hop show”.

πηγή: en.wikipedia.org