skip to Main Content

Start Here

 • Ήταν μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας κολύμβησης εφήβων και σε ηλικία μόλις 14 ετών, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ κολύμβησης, στα 50 μέτρα ελεύθερο.
 • Όταν ενηλικιώθηκε (1972) πήγε στην Μινεσότα για να φοιτήσει στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ενώ παράλληλα έπλενε πιάτα στην φοιτητική εστία για να εξοικονομεί χρήματα για τις σπουδές του. Εκτός από την απόκτηση ενός Β.Α. πτυχίου στην ψυχολογία το 1976 από το Πανεπιστήμιο Twin Cities της Μινεσότα, ο Yanni έλαβε μια τιμητική διάκριση ως “Διδάκτωρ των Ανθρωπιστικών Γραμμάτων” από το ίδιο ίδρυμα στις 6 Μάη του 2004.
 • Το 1977 ξεκίνησε να παίζει πιάνο για τους Chameleon, γνωστή μπάντα Rock & Roll μαζί με τον drummer, Charlie Adams ο οποίος είναι σταθερό μέλος της ορχήστρας του μέχρι και σήμερα.
 • Κατά την διάρκεια που ζούσε στην Μινεσότα, ο Yanni συνεργάστηκε με την χορογράφο Loyce Houlton, γράφοντας μουσική για τις χορογραφίες της που ήταν παραγωγές του Minnesota Dance Theatre.
 • Το 1984 μετακόμισε στο Los Angeles αναζητώντας μια καινούρια καριέρα ως συνθέτης για κινηματογραφικά soundtracks πράγμα το οποίο κατόρθωσε. Έχει γράψει την μουσική για πολλές ταινίες όπως:  “Steal the Sky” (1988), “Heart of Midnight(1988), “I Love You Perfect(1989), “She’ll Take Romance(1990), “When You Remember Me” (1990), “Children of the Bride” (1990), “Hua qi Shao Lin(1994) κ.α.
 • Από το 1989 μέχρι το 1998 διατηρούσε σχέση με την διάσημη ηθοποιό του Hollywood, Linda Evans με την οποία έκαναν κοινές εμφανίσεις στα Μ.Μ.Ε. (“People magazine”, “The Oprah Winfrey Show” κ.α.) πράγμα που τον έκανε γρήγορα γνωστό στο ευρύ κοινό. Το ζευγάρι δεν παντρεύτηκε ποτέ.
 • Το πρώτο του album κυκλοφόρησε το 1984 με τίτλο “Optimystique”, τα albums “Dare To Dream” και “My Time” προτάθηκαν για Βραβείο Grammy στην κατηγορία “Καλύτερου New Age Album“, ενώ το album “Reflections Of Passion” έγινε πολλές φορές πλατινένιος.
 • Το 1989 η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways χρησιμοποίησε την σύνθεση “Aria” του Yanni για τη διαφημιστική της καμπάνια.
 • Παρά το γεγονός ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 πούλησε πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα, η καριέρα του εκτινάχθηκε ακόμα περισσότερο τον Μάρτιο του 1994 όταν και κυκλοφόρησε σε δίσκο αλλά και βίντεο η συναυλία-σταθμός που έδωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 25 Σεπτεμβρίου του 1993 με τον τίτλο «Yanni in Concert: Live Acropolis» παρουσία 2.000 θεατών.
 • H αυτοβιογραφία του Yanni με τίτλο “Yanni in Words“, που έγραψε μαζί με τον συγγραφέα David Rensin, εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2003, σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του album του “Ethnicity“. Το βιβλίο έγινε best-seller από την New York Times στην κατηγορία “πεζού κειμένου” στις 2 Μαρτίου 2003.
 • Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κίνα τον Οκτώβριο του 2011, ο Yanni έγινε ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης που κλήθηκε να υιοθετήσει ένα γιγάντιο πάντα από το Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, ένα «προνόμιο που έχουν… συνήθως χώρες και όχι προσωπικότητες”. Οι υπάλληλοι από την ερευνητική βάση κάλεσαν τον μουσικό να υιοθετήσει το ζώο, λέγοντας πως πήραν αυτήν την απόφασή από την έμπνευση και την αρμονία που προέρχεται από τη μουσική του”.  Ο Yanni ονόμασε το Panda “Σαντορίνη“.
 • Εκτός από μεγάλες συναυλίες σε πασίγνωστους χώρους μουσικής όπως το Royal Albert Hall (Λονδίνο, 1995 & 2014), στον Yanni επιτράπηκε να διοργανώσει διάφορες άλλες συναυλίες σε αξιοθέατα παγκόσμιας κληρονομιάς όπως: στην Ακρόπολη της Αθήνας (Ελλάδα, 1993), στο Taj Mahal (Ινδία, 1997), στην Απαγορευμένη Πόλη (Πεκίνο, Κίνα 1997), στο Burj Khalifa (Dubai, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 2011), στο Κρεμλίνο (Μόσχα, Ρωσία, 2011), στο Castillo San Felipe del Morro (“El Morro” Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο, 2011), στην αρχαία πόλη της Βύβλου (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, Λίβανος, 2013), στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Καρθαγένης (Τυνησία, 2014), στο Laxmi Vilas Palace (Vadodara, Ινδία, 2015) και στις Αιγυπτιακές πυραμίδες και στην Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας (Αίγυπτος, 2015).
Back To Top