skip to Main Content
Menu
Start Here

Start Here

  • Ο Richard Melville Hall (γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1965), ιδιαίτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Moby, είναι Αμερικανός μουσικός, DJ, δισκογραφικός παραγωγός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και φωτογράφος γνωστός για την ηλεκτρονική μουσική του, την χορτοφαγία και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ζώων. Έχει πουλήσει παραπάνω από 20 εκ. δίσκους παγκοσμίως και το AllMusic τον θεωρεί ως έναν από μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες της dance μουσικής των αρχών των ‘90s, βοηθώντας να φέρει τη μουσική σε ένα mainstream κοινό τόσο στην Μεγάλη Βρετανία, όσο και στην Αμερική.
  • Ο Moby τράβηξε τα βλέμματα στις αρχές της δεκαετίας των ‘90s με την πρώιμη δουλειά του, όπου πειραματιζόταν με τα techno και breakbeat hardcore ηχοχρώματα. Με το πέμπτο του studio album, το electronic-house “Play” (1999) γνώρισε διεθνή επιτυχία. Ο δίσκος πούλησε 6.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα και ξαναμπήκε στα charts στις αρχές του 2000 κι έγινε ένα απροσδόκητο hit, που παρήγαγε οχτώ singles και πούλησε 10 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως. Ο Moby προχώρησε με το album “18” το 2002, το οποίο ήταν επίσης επιτυχημένο, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 5 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως και που έλαβαν ως επί το πλείστον θετικές κριτικές.
  • Η επόμενη μεγαλύτερη κυκλοφορία του, το uptempo “Hotel” του 2005 ήταν μία στυλιστική κυκλοφορία, ενσωμάτωσε περισσότερα alternative rock στοιχεία από όσα είχε στα προηγούμενα albums του κι έλαβε ποικίλες κριτικές. Πούλησε περίπου 2 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως. Μετά το γεμάτο με dance επιρροές “Last Night” του 2008, επέστρεψε στην downtempo electronic μουσική του “Play” και του “18” με το “Wait for Me”, το οποίο δέχτηκε περισσότερες κριτικές και αποδοχή και μέτριες πωλήσεις, όπως το “Destroyed” το 2011. Ο Moby κυκλοφόρησε το “Innocents” την 1η Οκτωβρίου του 2013 με θετικές κριτικές. Έπειτα, ήρθαν τα “Long Ambients 1: Calm. Sleep.” στις 25 Φεβρουαρίου, το οποίο δινόταν δωρεάν μέσω του website του, και το “These Systems Are Failing” στις 14 Οκτωβρίου, με το βιβλίο του “Porcelain – A Memoir” να κυκλοφορεί στο ενδιάμεσο. Ο δίσκος έλαβε αρκετές θετικές κριτικές, μαζί με το “More Fast Songs About the Apocalypse”, που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Το επόμενο album του Moby, “Everything Was Beautiful, and Nothing Hurt”κυκλοφόρησε στις 2 Μαρτίου του 2018.
  • Ο Moby επίσης έχει συγγράψει, παράγει και κάνει remixes για μουσική των David Bowie, Daft Punk, Mylène Farmer, Brian Eno, Pet Shop Boys, Britney Spears, New Order, Public Enemy, Guns N’ Roses, Metallica, Soundgarden και άλλων.
  • Ο Moby συνέβαλε με δύο τραγούδια στο score της ταινίας “Heat” του Michael Mann. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για μία διασκευή του “New Dawn Fades” των Joy Division και για την πρωτότυπη σύνθεση “God Moving Over the Face of the Waters”. Οι συντελεστές του “The Bourne Identity” χρησιμοποίησαν το τραγούδι του Moby “Extreme Ways” να ακούγεται στα credits των ταινιών “Bourne”. Ο Moby εξήγησε σε μία συνέντευξή του το 2012, αφού ηχογράφησε ξανά το τραγούδι για την τέταρτη ταινία, ότι οι παραγωγοί του franchise αναζητούσαν μία διαφορετική μουσική δουλειά για την δεύτερη ταινία, αλλά “απλώς μας τελείωσε ο χρόνος”. Μετά από αυτό δέχτηκαν το “Extreme Ways” ως το “καταλάθος” θεματικό τραγούδι για όλες τις ταινίες.
  • Το 1997, ο Moby κυκλοφόρησε ένα δίσκο με μουσική που εμφανίστηκε στην ταινία “I Like To Score”. Η συλλογή περιλαμβάνει τραγούδια του Moby που έχουν ακουστεί σε ταινίες, όπως οι “Cool World” (1992), “Scream” (1996) και “Tomorrow Never Dies” (1997). Ο Moby συνέβαλε με τέσσερα τραγούδια στο soundtrack της ταινίας του 2010, “The Next Three Days”, συμπεριλαμβανομένου και του single “Mistake”.
  • Τον Μάρτιο του 2008, μετά τον θάνατο του Gary Gygax, ο Moby ήταν ένας από τους λίγους celebrities που αποκάλυψαν ότι ήταν πρώην παίκτες της “Dungeons & Dragons”. Διαμένει στο Λος Άντζελες.
  • Τον Ιούνιο του 2013, ο Moby και μερικοί ακόμα celebrities εμφανίστηκαν σε ένα video, όπου υποστήριζαν την Αμερικανίδα ακτιβίστρια, Chelsea Manning. Τον Ιανουάριο του 2018, δήλωσε πως προσεγγίστηκε από φίλους της CIA και ειπώθηκε να αναρτήσει και να διαδώσει περιεχόμενο σχετικό με τις αθέμιτες συνομωσίες του Trump με την Ρωσία μέσω των social media.

Πηγή: en.wikipedia.org