skip to Main Content

Start Here

 • Οι Oasis εξελίχθησαν από ένα παλαιότερο συγκρότημα ονομαζόμενο The Rain, στο οποίο συμμετείχαν ο Paul McGuigan (μπάσο), ο Paul «Bonehead» Arthurs (κιθάρα), o Tony McCarroll (ντραμς) και ο Chris Hutton (φωνητικά). Μην έχοντας μείνει ικανοποιημένος με τον Hutton, ο Arthurs έφερε τον Liam Gallagher ως αντικατάσταση. Ο Liam πρότεινε την αλλαγή του ονόματος του συγκροτήματος σε Oasis.
 • Οι Oasis έπαιξαν ζωντανά τις τρεις πρώτες φορές τον Αύγουστο του 1991, στο Boardwalk club στο Manchester.
 • Ο Noel Gallagher, που συνόδευε τους Inspiral Carpets σε τουρνέ τους, πήγε να δει το συγκρότημα του μικρότερου αδερφού του. Αν και ο Noel Gallagher και οι φίλοι του πίστευαν ότι το συγκρότημα δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, εν τούτοις άρχισε να περιεργάζεται την ιδέα ότι οι Oasis θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τραγουδήσουν μια σειρά τραγουδιών που ο Noel είχε γράψει επί σειρά ετών. Για αυτόν το λόγο και πρότεινε στο συγκρότημα να γίνει μέλος τους με την προϋπόθεση ότι θα είναι εκείνος που θα τους γράφει τραγούδια, όπως και αρχηγός τους, αλλά και ότι θα εργαζόντουσαν σκληρά με στόχο την εμπορική επιτυχία.
 • Μετά το πέρας ενός χρόνου ζωντανών εμφανίσεων, άρχισαν προετοιμασίες και ηχογραφήσεις για αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Live Demonstration. Τον Μάιο του 1993, οι Oasis κέντρισαν το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη της Creative Records Alan McGee. Οι Oasis θα παρευρεθούν στο King Tut’s Wah Wah Hut στη Γλασκόβη, για μια ζωντανή ερμηνεία. Όταν καταφθάνουν στο κέντρο, έχοντας βρει το βαν και τα λεφτά για το 6ωρο ταξίδι για την Σκοτσέζικη πόλη, δεν θα τους αφήσουν να μπουν, αφού δεν ήταν καταγεγραμμένη στη λίστα με τους καλλιτέχνες που θα εμφανίζονταν την ίδια βραδιά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα, το συγκρότημα θα κάνει την είσοδο του στο κέντρο δια της βίας (αν και ο McGee και το ίδιο το συγκρότημα θα δώσουν διαφορετικές εξηγήσεις για το πως κατάφεραν να μπουν). Οι Oasis θα είναι οι πρώτοι που θα τραγουδήσουν, και καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν τον McGee, που ήταν εκεί για να δει τους 18 Wheeler, ένα από τα δικά του συγκροτήματα. Το συγκρότημα υπέγραψε συμβόλαιο με την Creation 4 μέρες αργότερα. Λόγο των προβλημάτων που υπήρχαν για την εξασφάλιση ενός συμβολαίου με εταιρία στην Αμερική, οι Oasis υπέγραψαν παγκόσμιο συμβόλαιο με την Sony.
 • Οι Oasis έβγαλαν το demo του τραγουδιού τους “Columbia“, και αμέσως μετά, τον Απρίλιο του 1994, έβγαλαν το 1ο τους single, το “Supersonic“. το οποίο έφτασε την θέση 31 στα charts. Η κυκλοφορία του “Shakemaker” έγινε αμέσως μετά, και θα γινόταν αντικείμενο αγωγής λόγο λογοκλοπής, με αποτέλεσμα οι Oasis να πληρώσουν $500.000 σε ζημία. Το 3ο τους single, “Live Forever“, ήταν και εκείνο που για πρώτη φορά έκανε την εμφάνιση του στα κορυφαία 10 τραγούδια των μουσικών charts στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Κυκλοφόρησαν το 1ο τους album, “Definitely Maybe”, το 1994, το οποίο έγινε αμέσως το Νο.1 στα charts, και παράλληλα το μέχρι τότε το album με τις γρηγορότερες πωλήσεις στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.
 • Το συγκρότημα επηρεάστηκε από το έντονο πρόγραμμα ηχογραφήσεων, ζωντανών εμφανίσεων και του ηδονικού τρόπου ζωής των μελών των Oasis. Αυτή η συμπεριφορά έφτασε στο αποκορύφωμα της τον Σεπτέμβριο του 1994, σε μια συναυλία στο Los Angeles, όπου ο Liam ήταν υπό την επιρροή ναρκωτικών. Αυτό οδήγησε σε πολύ κακή παρουσία, επικριτικά σχόλια προς το Αμερικανικό κοινό, και επίθεση στον Noel με ένα ντέφι. Ο Noel, τρομερά ταραγμένος από το γεγονός, θα αποχωρήσει από το συγκρότημα αμέσως μετά και θα πετάξει για το San Fransisco (από το γεγονός προήλθε και το τραγούδι “Talk Tonight”). Ο Tim Abbot από την Creation θα τον εντοπίσει, και μαζί θα κάνουν ένα ταξίδι στο Las Vegas, όπου ο Liam Gallagher εν τέλει θα συμφωνήσει να συνεχίσει με το συγκρότημα. Οι σχέση ανάμεσα στα δύο αδέρφια θα αναπτερωθεί, και η τουρνέ θα συνεχίσει στην Mineapolis. Ακολούθησε το 4ο single από το “Definitely Maybe“, “Cigarettes & Alcohol“, με το Χριστουγεννιάτικο single EP “Whatever“, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στα Βρετανικά charts στο No.3.
 • Τον επόμενο χρόνο, το συγκρότημα ηχογράφησε το “(What’s the Story) Morning Glory?” με τον καινούριο του drummer, Alan White που προηγουμένως έπαιζε με τους Starclub και είναι ο νεότερος αδερφός του διάσημου μουσικού κρουστών Steve White, τον οποίο ο Paul Weller συνέστησε στον Noel. Το album κυκλοφόρησε εν μέσο μιας αντιζηλίας με τους Blur, ενώ οι αδερφοί Gallagher πρωταγωνιστούσαν συχνά στα πρωτοσέλιδα του τύπου, λόγω των αντιπαραθέσεων και του υπερβολικού τρόπου ζωής τους.
 • Ο μπασίστας Paul McGuigan εγκατέλειψε προσωρινά το συγκρότημα τον Σεπτέμβριο του 1995, για να αντικατασταθεί με τον Scott McLeod, ο οποίος υπήρξε μέλος τον The Ya-Yas, και ο οποίος πήρε μέρος σε κάποιες από τις συναυλίες των Oasis, όπως και στο video clip του “Wonderwall” πριν φύγει ξαφνικά, ενώ συνεχιζόταν η τουρνέ στις ΗΠΑ. Ο McLeod αργότερα ήρθε σε επαφή με τον Noel Gallagher, λέγοντας ότι είχε κάνει την λάθος επιλογή. Ο Noel είπε: «Και εγώ αυτό πιστεύω. Ελπίζω να βρεις κάποιον για να υπογράψεις», αναφερόμενος στο επίδομα ανεργίας στην Αγγλία. Για την συνέχεια της τουρνέ, ο McGuigan πείσθηκε να συνεχίσει με το συγκρότημα.
 • Ενώ η καριέρα τους έφτανε το ζενίθ, οι Oasis πραγματοποίησαν συνεχόμενες εμφανίσεις στο Knebworth στις 10 και 11 Αυγούστου. Τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα και εξαντλήθηκαν μέσα σε λεπτά, με 2,5 εκατομμύρια άτομα να κάνουν αίτηση για εισιτήριο, και μόλις 350.000 να γίνονται διαθέσιμα, εκείνη την εποχή ρεκόρ για ανοικτή συναυλία στο ΗΒ, και μέχρι σήμερα για ζήτηση εισιτηρίων στα ιστορικά της Βρετανίας.
 • Οι Oasis πέρασαν το δεύτερο μισό του 1996 και το πρώτο τέταρτο του 1997 στο Abbey Road Studios του Λονδίνου και στο Ridge Farm Studios του Surrey ηχογραφώντας το 3ο τους album. Διαμάχες ανάμεσα στα αδέρφια και έντονη χρήση ναρκωτικών (κυρίως κοκαΐνης), έκαναν το επιχείρημα δύσκολο. Το “Be Here Now” κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1997. Έχοντας προηγηθεί το single “D’You Know What I Mean?”, που έγινε Νο.1 στα charts του ΗΒ. Tο “Be Here Now” υπήρξε η πιο πολύ-αναμενόμενη δουλειά του συγκροτήματος, και ως εκ τούτου έγινε επίκεντρο ενδιαφέροντος για τα ΜΜΕ. Με το τέλος της πρώτης μέρας της κυκλοφορίας, το album είχε ήδη πουλήσει πάνω από 350.000 αντίτυπα, και μέχρι το τέλος της εργασίας το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας, τα 696.000 αντίτυπα, κάνοντάς το το πιο γρήγορα πωλούμενο album στην ιστορία της Βρετανίας. Το album έκανε την εμφάνιση στο No.2 του Αμερικάνικου Billboard, αλλά οι εβδομαδιαίες πωλήσεις των 152.000 – κάτω από το αναμενόμενο των 400.000 αντιτύπων- αντιμετωπίστηκαν ως μια αποτυχία. Αν και οι αρχικές κριτικές για το album ήταν θετικές, όταν καταλάγιασε ο ντόρος κατακρίθηκε για την ομοιότητά του με άλλες δουλειές, με τους κριτικούς να επικεντρώνονται στο μέγεθος πολλών εκ των κομματιών, τον βαρύτερο ήχο, και την υπέρ-του-δέοντος παραγωγή.
 • Tον Αύγουστο του 1999, ο Paul “Bonehead” Arthurs, με ξαφνική του απόφαση έφυγε από τους Oasis. Δύο εβδομάδες αργότερα, ανακοινώθηκε η αποχώρηση και του μπασίστα, Paul McGuigan.
 • Οι τριμελείς πια Oasis επέλεξαν να συνεχίσουν με την ηχογράφηση του επόμενου album τους (“Standing on the Shoulder of Giants“), με τον Noel Gallagher να ξανά-ηχογραφεί τα κομμάτια τα οποία έπαιξαν οι Arthurs και McGuigan. Μετά τις ηχογραφήσεις, το συγκρότημα άρχισε την αναζήτηση για την αντικατάσταση των μελών τους. Το πρώτο καινούριο μέλος των Oasis έγινε ο Colin “Gem” Archer, προηγούμενος μέλος των Heavy Stereo. Το συγκρότημα έκανε πρόβες με τον David Potts, μα εκείνος σύντομα θα παραιτηθεί, και θα έρθει στη θέση του ο Andy Bell, προηγουμένως κιθαρίστας των Ride και των Hurricane#1, ο οποίος και θα γίνει ο καινούριος μπασίστας των Oasis.
 • Το καλοκαίρι του 2002, ενώ οι Oasis ήταν ακόμα στις ΗΠΑ, ο Noel, ο Bell και ο πιανίστας της τουρνέ Jay Darlington ενεπλάκησαν σε ένα τροχαίο δυστύχημα στην Indianapolis. Αν και κανένα μέλος του συγκροτήματος δεν υπέστη σημαντικά τραύματα, κάποιες συναυλίες ακυρώθηκαν. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, το δεύτερο μέρος της περιοδείας στην Γερμανία ακυρώθηκε, όταν ο Liam Gallagher, ο Alan White και τρία άλλα μέλη της συνοδείας του συγκροτήματος συνελήφθησαν σε ένα club του Μονάχου, όταν συμμετείχαν σε φιλονικίες. Το συγκρότημα έκανε μεγάλη χρήση αλκοόλ, και ο Liam ήταν θετικός σε χρήση κοκαΐνης σε σχετικό τεστ. Ο Liam έχασε δύο από τα μπροστινά του δόντια, και κλότσησε έναν αστυνομικό στα πλευρά, ενώ ο Alan έφερε μικροτραυματισμούς στο κεφάλι όταν τραυματίστηκε από σταχτοδοχείο. Δύο χρόνια αργότερα ο Liam θα πληρώσει πρόστιμο 40.000 λιρών.
 • O Alan White, ο οποίος είχε παίξει ντραμς για τα περισσότερα τραγούδια των Oasis, αποφάσισε να αποχωρήσει από το συγκρότημα τον Ιανουάριο του 2004. Θα αντικατασταθεί από τον Zak Starkey, ντράμερ των The Who και γιο του Ringo Starr, των The Beatles. Αν και ο Starkey συμμετείχε στις ηχογραφήσει και τις συναυλίες των Oasis, δεν θεωρήθηκε επίσημο μέλος τους, με το συγκρότημα να είναι τετραμελές για πρώτη φορά στην καριέρα του.
 • Τον Μάιο του 2008, ο Zak Starkey έφυγε από το συγκρότημα μετά την ηχογράφηση και του 7ου album των Oasis. Αντικαταστάθηκε από τον Chris Sharrock, που προηγουμένως είχε δουλέψει για τον Robbie Williams, και όπως ο Zak, ο Chris δεν θα γινόταν επίσημο μέλος των Oasis, οι οποίοι παρέμειναν τετραμελείς.
 • Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2008, και ενώ το συγκρότημα εμφανιζόταν ζωντανά στο Virgin Festival του Τορόντο, κάποιος από το κοινό επιτέθηκε στον Noel Gallagher, ανεβαίνοντας στην σκηνή. Με τον Noel να έχει τρία σπασμένα και εξαρθρωμένα πλευρά, οι Oasis έπρεπε να ακυρώσουν αρκετές συναυλίες ενώ εκείνος ανάρρωνε.
 • Στις 28 Αυγούστου του 2009, μετά από μια διαμάχη ανάμεσα στα αδέρφια Gallagher στα παρασκήνια, κατά την οποία λέγεται ότι ο Liam έσπασε την κιθάρα του Noel, ο manager του συγκροτήματος ακύρωσε την συναυλία τους στο Rock en Seine κοντά στο Παρίσι λίγα μόλις λεπτά πριν αυτή αρχίσει, ακυρώνοντας και όλη την Ευρωπαϊκή περιοδεία των Oasis, λέγοντας ότι το συγκρότημα «δεν υπάρχει πια». Δύο ώρες αργότερα, ο Noel θα εμφανιστεί στην ηλεκτρονική σελίδα του συγκροτήματος, γράφοντας ότι «με κάποια λύπη και πολύ ανακούφιση… Σήμερα αποχωρώ από τους Oasis. Κάποιοι θα πουν και θα γράψουν ότι θέλουν, μα απλώς δεν μπορούσα να συνεχίσω να δουλεύω με τον Liam ούτε μία μέρα παραπάνω».
 • Οι διαμάχη μεταξύ των αδερφών Gallagher συνεχίζονται ακόμα και σήμερα μέσα από τον τύπο, διαμηνύοντας αμφότεροι, πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για επικείμενη επανασύνδεση των Oasis.
 • Το 2009 ο Liam παρουσίασε για πρώτη φορά το συγκρότημα των Beady Eye το οποίο δημιουργήθηκε με την συμμετοχή των πρώην μελών των Oasis Gem Archer: Chris Sharrock και Andy Bell και τον πρώην κιθαρίστα των KasabianJay Mehler. Κυκλοφόρησαν μαζί 2 studio albums και διαλύθηκαν το 2014.
 • Ο Noel Gallagher, δημιούργησε τους “Noel Gallagher’s High Flying Birds” το 2010 με τους: Chris Sharrock (πρώην μέλος των Oasis και Beady Eye), Mike Rowe, Tim Smith και Russell Pritchard (πρώην μέλος των The Zutons). Έχουν κερδίσει ήδη αρκετά και σημαντικά μουσικά βραβεία και συνεχίζουν μαζί μέχρι σήμερα.
 • Έχουν δώσει συναυλία στην Ελλάδα, στις 12 Ιουλίου 2000, στο Περιβαλλοντικό πάρκο Τρίτση, στα πλαίσια του Rockwave Festival. Την ίδια μέρα μοιράστηκαν την σκηνή με τους: Moby, The Flaming Lips, Muse και τους δικούς μας, Closer.
Back To Top