skip to Main Content

Start Here

 • Ο Manu Chao τραγουδά στα γαλλικά, τα ισπανικά, τα αραβικά, τα γαλικιανά και τα αγγλικά.
 • Η μητέρα του Manu Chao ήταν Ισπανίδα από το Bilbao, στη χώρα των Βάσκων, στη Βόρεια Ισπανία. Ο πατέρας του, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ramon Chao, ήταν Γαλικιανός, από τη Vilalba. Μετακόμισαν στο Παρίσι εξαιτίας της δικτατορίας του Franco, η οποία διάρκεσε μέχρι τον θάνατο του δικτάτορα, το 1975. Σύντομα μετά τη γέννηση του Manu, η οικογένεια Chao μετακόμισε στα απομακρυσμένα προάστια του Παρισιού, και ο Manu πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής ηλικίας του στη Βουλώνη και τις Σέβρες.
 • Καθώς μεγάλωνε συναναστρεφόταν με καλλιτέχνες και διανοούμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γνωστοί του πατέρα του, με μια ευρεία πολυπολιτισμική ποικιλομορφία που επηρέασε την προσωπικότητά του σε μεγάλο βαθμό. Μεγάλωσε με τις ιδέες της κοινωνικής ισότητας και με μια δίψα για την ποικιλομορφία, που παρουσιάζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο μείγμα του ευδιάκριτου και χωρίς όρια εξωτικού ήχου στη μουσική του.
 • Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το ισπανο-αγγλόφωνο rockabilly συγκρότημα Hot Pants. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα demo με τον τίτλο “Mala Vida” το 1984, που κέρδισε λίγη προσοχή. Ώσπου να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους album το 1986, η εναλλακτική σκηνή του Παρισιού είχε ξεφτίσει, και ο Manu, ο αδελφός του, Antoine, και φίλοι του, έφτιαξαν τους Los Carayos, αλλάζοντας λίγο τον ήχο τους. Οι Los Carayos ήταν πάντα στα δεύτερα πλάνα του Manu Chao και κυκλοφόρησαν συνολικά 3 albums.
 • Το 1987, οι αδελφοί Chao και ο ξάδελφός τους, Santiago Casariego, ίδρυσαν τους Mano Negra. Με μια μικρή εταιρία αρχικά, το συγκρότημα κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του “Mala Vida”, που έγινε γρήγορα επιτυχία στη Γαλλία. Σύντομα μετακινήθηκαν προς τη Virgin, και το πρώτο τους album “Patchanka” κυκλοφόρησε το επόμενο έτος. Αν και το συγκρότημα δεν κέρδισε ποτέ μια βάση στην αγγλική αγορά, η αύξηση της δημοτικότητας του στον υπόλοιπο κόσμο ακολούθησε σύντομα, φτάνοντας στην 5η θέση σε Ολλανδία, Ιταλία και Γερμανία. Από το 1992, το συγκρότημα κέρδισε φήμη στη Νότια Αμερική, με την περιοδεία του “Cargo”.
 • Ρωγμές άρχισαν να αυξάνονται μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιοδείας και στα τέλη του 1994, πολλοί άφησαν το συγκρότημα. Την επόμενη χρονιά οι Mano Negra κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους album, “Casa Babylon”, ο Manu Chao μετακίνησε την έδρα του συγκροτήματος στη Μαδρίτη, αλλά οι νομικές διαμάχες με τα προηγούμενα μέλη οδήγησαν τον Chao στο να διαλύσει τους Mano Negra το 1995.
 • Αφού πήγε στη Μαδρίτη, ο Manu και άλλα μέλη από τους Mano Negra διαμόρφωσαν ένα νέο group, που το ονόμασαν Radio Bemba Sound System (από το σύστημα επικοινωνιών που χρησιμοποιήθηκε στην Sierra Maestra, από τον Fidel Castro και τον Che Guevara κατά την Κουβανική επανάσταση), που συμπεριλάμβανε καλλιτέχνες από το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Το αποτέλεσμα ήταν η μουσική να διαφέρει ουσιαστικά από αυτή των Mano Negra και να χρησιμοποιεί κυρίως ισπανικούς στίχους (και λιγότερο γαλλικούς).
 • Το 1998 ο Manu Chao κυκλοφόρησε το album “Clandestino” που περιείχε επιτυχίες όπως το ομότιτλο και το “Bongo Bong”, και το 1999 κέρδισε ένα βραβείο Victoires de la Musique.
 • Το 2001 κυκλοφόρησε το album “Próxima Estación: Esperanza” το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία με πιο αξιοσημείωτη αυτή του τραγουδιού “Me gustas tu”. Ένα ζωντανό album το Radio Bemba Sound System, κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Δύο χρόνια αργότερα, ο Chao επέστρεψε στις γαλλικές ρίζες του με το “Sibérie m’était contée”.
 • Το album του, “La Radiolina” κυκλοφόρησε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2007. Αυτή θα είναι η πρώτη διεθνής κυκλοφορία από το “Próxima Estación: Esperanza” του 2001. Το “Rainin in Paradise”, πρώτο single από το album, κάνει μια έντονη κριτική στην κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα μέρη του κόσμου σήμερα, καθώς και στην κυβέρνηση του George Bush σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.
 • Το 2009 ηχογράφησε ένα album στο οποίο συμμετέχουν ασθενείς της ψυχιατρικής κλινικής Jose Borda του Buenos Aires. Ο δίσκος, αυτός, με τίτλο, “Viva la Colifata!” περιέχει 20 διασκευές παλαιότερων επιτυχιών του αλλά και νέα τραγούδια που δημιούργησε σε συνεργασία με τους ασθενείς του Jose Borda. Τα τραγούδια έχουν ως θέμα «τη ζωή, το θάνατο, τις μητέρες, τη μοναξιά, την αγάπη, το tango, τον Πάπα, το τέλος του κόσμου, τον ήλιο και τις τρελές γιαγιάδες» όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, ενώ σκοπός του είναι «να γελάσουμε, να κλάψουμε και να συλλογιστούμε για τη ζωή».  Το αργεντίνικο ψυχιατρικό ίδρυμα Jose Borda είναι γνωστό για το ριζοσπαστικό του ραδιοφωνικό σταθμό “Radio La Colifata”, (“Colifata” στην ισπανική αργκό σημαίνει “τρελός”) που ξεκίνησε το 1991. Οι ασθενείς επιλέγουν μουσική, διαβάζουν ποίηση ή συζητούν μεταξύ τους ενώ περίπου 12.000.000 άτομα συντονίζονται στο σταθμό τους. Ο Manu Chao ανακάλυψε το Radio La Colifata προ δεκαετίας, από ένα άρθρο γαλλικής εφημερίδας. Συνέχισε να πηγαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς του με όλους όσους βρίσκονται εκεί. Έτσι, έγινε φίλος με τους ασθενείς, οργάνωσε εργαστήρια μουσικής και ανέπτυξε την ιδέα ενός δίσκου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που καλλιτέχνης ηχογραφεί σε ψυχιατρική κλινική. O Manu Chao λέει πως πήρε «μαθήματα διαύγειας» από τους συνεργάτες του στην κλινική και ότι «έμαθα να συνθέτω πράγματα με λιγότερες λέξεις, καθαρότερες λέξεις».
 • Το τραγούδι του “La Vida Tombola” συμπεριλήφθηκε στο ντοκιμαντέρ “Maradona” του Σέρβου σκηνοθέτη Emir Kusturica.
 • Το τραγούδι “La Trampa”, το ηχογράφησε μαζί με τον Tonino Carotone για τις ανάγκες της συλλογής “Fuerza!” και χρησιμοποιήθηκε ως μουσικό θέμα για το κωμικό show του Drew Carey με τίτλο, “Green Screen Show” .
 • Πολλοί από τους στίχους του Manu Chao, μιλούν για την αγάπη, για την ζωή στα ghettos, τα ναρκωτικά, τη μετανάστευση, και φέρνουν συχνά ένα αριστερό μήνυμα. Αυτό απεικονίζει τις πολιτικές του θέσεις (η υποστήριξη του για το κίνημα των Zapatistas είναι φανερή στο “Radio Bemba Sound System”). Ο Chao έχει πολλούς οπαδούς μεταξύ της ευρωπαϊκής αριστεράς και του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης.
 • Είναι φιλέλληνας και έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Το 2014 σε συναυλία του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν μάλιστα σοβαρά επεισόδια. Άγνωστοι που μπήκαν με επιθετικές διαθέσεις στον χώρο, πέταξαν πέτρες σε παρευρισκόμενους κι άναψαν πυρσούς, με αποτέλεσμα αρκετός από τον κόσμο που πήγε για να απολαύσει τον καλλιτέχνη, να αποχωρήσει.
 • Το 2016 ο Manu Chao βρέθηκε στην Αθήνα, κάθισε χαλαρά σε ένα πεζούλι, πήρε το γιουκαλίλι του και άρχισε να παίζει και να τραγουδά στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι προς μεγάλη έκπληξη των παρευρισκόμενων που έσπευσαν να δημιουργήσουν video με τα οποία κατέκλυσαν το youtube.
 • Την ίδια χρονιά ο Κωστής Μαραβέγιας συνεργάστηκε με τον Manu Chao στο τραγούδι “Parapatam” το οποίο γράφτηκε για τους πρόσφυγες. Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν να ενισχυθεί το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των ΜΚΟ “Άρσις” και “Αίτημα” για την προστασία των προσφύγων. Ο Κωστής Μαραβέγιας τραγουδά και έγραψε τους στίχους και τη μουσική στο τραγούδι, ενώ ο Manu Chao τον συνοδεύει στην κιθάρα.
Back To Top