skip to Main Content

#Tokyo2020 | Όλες οι μουσικές στιγμές της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Tokyo

Η μουσική βρίσκεται στο επίκεντρο των τελετών έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων από τα πρώτα σύγχρονα παιχνίδια το 1896. Και ενώ το Tokyo 2020 είναι βουτηγμένο σε διαμάχες, στην τελετή έναρξης υπήρξε κάποια θεαματική μουσική που σίγουρα κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού.

Αφού αναβλήθηκε για ένα χρόνο, η τελετή έναρξης του Tokyo 2020 έλαβε χώρα την Παρασκευή 23 Ιουλίου, ζωντανά από το Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης.

Η πορεία προς την τελετή ήταν τυλιγμένη σε αντιπαραθέσεις. Λίγες μέρες πριν από την τελετή έναρξης, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αναλάβουν την πλήρη επανεγγραφή της μουσικής της. Ο συνθέτης Keigo Oyamada, ο οποίος είχε γράψει ένα κομμάτι τεσσάρων λεπτών για να κερδίσει την πομπή και την περίσταση της τελετής, παραιτήθηκε κατόπιν σχολίων του που προηγήθηκαν σχετικά με το bullying που είχε ασκήσει σε συμμαθητές του με αναπηρίες, όταν πήγαινε ακόμα σχολείο… oops!

Μια μέρα πριν από την τελετή, μια δεύτερη αναποδιά έκανε τον σκηνοθέτη της τελετής να απολύεται εξαιτίας σχολίων σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούμε την τελετή συζητείται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Seiko Hashimoto στους δημοσιογράφους μια εβδομάδα πριν από την έναρξη, ακολουθώντας τα νέα για την απόλυση του σκηνοθέτη Kentaro Kobayashi. 

Παρακάτω θα βρείτε όλες τις υπέροχες μουσικές στιγμές που απολαύσαμε στην τελετή έναρξης του Τόκιο 2020.

OLYMPIC GAMES THEME SONGS

Η Γιαπωνέζα τραγουδίστρια MISIA ερμήνευσε τον εθνικό ύμνο της Ιαπωνίας, τον σύντομο ύμνο «Kimigayo».

Ένα κομμάτι φωνητικής μουσικής που ενορχηστρώθηκε και επενδύθηκε από τον Ιάπωνα συνθέτη Shirō Sagisu συνόδευσε την επίσημη έπαρση της ιαπωνικής σημαίας. Το «The Anthem», με πρωταγωνίστρια την τραγουδίστρια MISIA, είχε την φωνητική υποστήριξη από μια SATB χορωδία που αποτελούσαν η παρουσιάστρια του Classic FM, Catherine Bott, η Deborah Miles-Johnson, ο Andrew Busher και ο Michael George.

Η ζωντανή μουσική και ο χορός έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελετή έναρξης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια υπέροχη χορογραφία από μια ομάδα χορευτών, που συνόδευε ένας σόλο πιανίστας στο γήπεδο.

Μετά από ένα υπέροχο αφιέρωμα στους γιατρούς παγκοσμίως για την προσφορά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ερμηνευτές του Τόκιο 2020 τραγούδησαν ένα “Work Song” («Τραγούδι Εργασίας») όπως κάποτε θα έκαναν οι παραδοσιακοί ξυλουργοί τους, καθώς εργάζονταν.

Γιγαντιαία ξύλινα δαχτυλίδια μεταφέρθηκαν πάνω σε μια πλατφόρμα, και με ένα εντυπωσιακό οπτικό κόλπο σχημάτισαν τους Ολυμπιακούς κύκλους για να τιμήσουν την αρχαία παράδοση της ξυλουργικής και ξυλοκατασκευές της χώρας.

Καθώς οι εκπρόσωποι κάθε χώρας ετοιμάζονταν να μπουν στο γήπεδο, οι αθλητές και μια μεγάλη συμφωνική ορχήστρα έκαναν μαζί… “ζέσταμα”.

Και καθώς ο μαέστρος έδινε το σήμα σε μουσικούς και αθλητές, οι σημαιοφόροι ξεκίνησαν να μπαίνουν στο γήπεδο συνοδευόμενοι από ορχηστρικές ερμηνείες δημοφιλών μελωδιών από θρυλικά ιαπωνικά βιντεοπαιχνίδια, μια εξαιρετικά σημαντική μουσική εξαγωγή της Γιαπωνέζικης βιομηχανίας. Συνθέσεις από τα “Final Fantasy”, “Dragon Quest” και “Kingdom Hearts”, που συνέθεσε ο Yoko Shimomura, ακούστηκαν μέσα από αυτό το μεγάλο συμφωνικό medley.

Δείτε πιο κάτω τη λίστα των scores που συνόδευσαν την παρέλαση των αθλητών

Προς το τέλος της τελετής, ακούσαμε την διασκευή στο κλασσικό τραγούδι των John Lennon και Yoko Ono, “Imagine”, ερμηνευμένη από την παιδική χορωδία Suginami Junior Chorus (ως εκπροσώπους της Ασιατικής ηπείρου στο τραγούδι) και καλλιτέχνες από την Αφρική, την Ευρώπη, Ωκεανία και την Αμερική, που εκπροσώπησαν αντιστοίχως οι: Angelique Kidjo, Alejandro Sanz, Keith Urban και John Legend.

Διαβάστε περισσότερα για αυτή την εμφάνιση εδώ

Μια ξεχωριστή στιγμή σε κάθε τελετή Ολυμπιακών Αγώνων είναι σαφώς, ο Ολυμπιακός Ύμνος, μια χορωδιακή καντάτα του συνθέτη της όπερας Σπυρίδων Σαμαρά, ο οποίος ακούστηκε στους πρώτους σύγχρονους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα, το 1896, και σηματοδότησε τους Αγώνες καθώς επέστρεψαν το 2021.

Μετά τον Ολυμπιακό ύμνο ακούστηκε το «Wings to Fly», ερμηνευμένο από την Σκωτσέζα, Susan Boyle, που συνοδευόταν από ένα animated πέταγμα περιστεριών σε όλο το στάδιο.

Στη συνέχεια, η jazz και το θέατρο φώτισαν το γήπεδο, καθώς η πιανίστρια και συνθέτης, Hiromi ερμήνευσε το δικό της score για μια παραδοσιακή θεατρική παράσταση Kabuki ερμηνευμένη από ένα από τα κορυφαία ταλέντα της χώρας, τον Ichikawa Ebizo.

Καθώς η Ολυμπιακή Φλόγα περνούσε από δάδα σε δάδα, ακούσαμε το “Boléro” του Ravel, σε μια μουσική στιγμή που θύμισε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Σεράγεβο, όταν το εικονικό ζευγάρι του πατινάζ, Jayne Torvill και Christopher Dean, απέσπασαν το χρυσό μετάλλιο με το αγαπημένο αυτό κλασικό έργο.

Back To Top