skip to Main Content

Start Here

  • Οι πωλήσεις των δίσκων της ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ενώ έχει σημειώσει και πωλήσεις άνω των 20 εκατομμυρίων singles στην ίδια κλίμακα.
  • Έχει δύο αδέρφια και η Cyndi είναι η 2η κατά σειρά. Τον Fred (ή “Butch“) και την Ellen. Ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα της τραγούδια όταν ήταν ακόμα 12 ετών με μια ακουστική κιθάρα που της είχε χαρίσει η μεγαλύτερη αδερφή της.
  • Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 5 χρονών και η μητέρα της παντρεύτηκε και χώρισε ξανά. Έφυγε από το σπίτι της στα 17 της για να ξεφύγει από τον καταπιεστικό πατριό της με σκοπό να σπουδάσει τέχνες. Το ταξίδι της την οδήγησε στον Καναδά, όπου πέρασε δύο εβδομάδες στο δάσος μαζί με τον Sparkle το σκύλο της, προσπαθώντας να βρει τον εαυτό της. Τελικά ταξίδεψε στο Βερμόντ, όπου πήρε μαθήματα τέχνης στο Johnson State College και για να συντηρήσει τον εαυτό της αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού.
  • Στις αρχές των 70’s η Lauper τραγουδούσε με διάφορα άσημα συγκροτήματα, κυρίως διασκευές πράγμα που δεν την “γέμιζε”. Ένα από αυτά τα συγκροτήματα είχε το όνομα Flyer και εμφανίζονταν στην πόλη της Νέας Υόρκης. Το 1977, η Lauper έπαθε μια σοβαρή ζημιά στις φωνητικές της χορδές και έτσι βρέθηκε για ένα χρόνο μακριά από το τραγούδι. Οι γιατροί της είπαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ πια να ξανατραγουδήσει, αλλά ανέκτησε τη φωνή της με τη βοήθεια της προπονήτριας φωνητικών, Katie Agresta. 
  • Το 1978, η Lauper συνάντησε τον σαξοφωνίστα John Turi μέσω του manager της Ted Rosenblatt. Μαζί με τον Turi, η Lauper δημιούργησε το συγκρότημα Blue Angel και ηχογράφησαν μια demo κασέτα με πρωτότυπα τραγούδια. Ο Steve Massarsky, manager των The Allman Brothers Band, άκουσε την κασέτα και του άρεσε η φωνή της Lauper. Αγόρασε το πρώτο συμβόλαιο με τους Blue Angel για $ 5.000 και έγινε σαφώς ο manager τους. H Lauper λάμβανε τακτικά προσφορές για να ηχογραφήσει ως σόλο όνομα, αλλά στα συμβόλαια της παρέμενε πιστή στην μπάντα της θέτοντας ως όρο  να περιλαμβάνονται όλα της τα μέλη σε κάθε συμφωνία που έκανε. Οι Blue Angel υπέγραψαν τελικά με την Polydor Records και κυκλοφόρησαν ένα δίσκο το 1980. Το album όμως δεν σημείωσε καλές πωλήσεις και έτσι η μπάντα διαλύθηκε μετά από αυτό. Τα μέλη των Blue Angel είχαν μια διένεξη με τον Massarsky και τον απέλυσαν από manager τους. Αργότερα ο Massarsky, κατέθεσε μήνυση $ 80.000 εναντίον τους, η οποία ανάγκασε την Lauper να δηλώσει πτώχευση. Μετά από αυτό η Lauper έχασε προσωρινά τη φωνή της εξαιτίας μιας ανεστραμμένης κύστης στις φωνητικές της χορδές.
  • Εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της, η Lauper πέρασε αρκετό χρόνο δουλεύοντας σε καταστήματα λιανικής πώλησης, ως σερβιτόρα και τραγουδώντας σε τοπικά clubs. Οι πιο συχνές συναυλίες της ήταν στο El Sombrero. Μουσική κριτικοί που είχαν δει όμως την Lauper να τραγουδάει με τους Blue Angel πίστευαν ότι είχε αστέρι μιας και η φωνή της εκτείνεται σε φάσμα τεσσάρων-οκτάβων. Το 1981, τραγουδώντας σε ένα τοπικό μπαρ της Νέας Υόρκης, η Lauper συνάντησε τον David Wolff, ο οποίος ανέλαβε να γίνει manager της και να της εξασφαλίσει το πρώτο της συμβόλαιο ως solo όνομα με την Portrait Records, μια θυγατρική της Epic Records.
  • Στις 14 Οκτωβρίου 1983, η Lauper κυκλοφόρησε το πρώτο της album με τίτλο “She’s So Unusual”. Το album έφτασε στο Νο 4 των ΗΠΑ, και παράλληλα σημείωσε παγκόσμια επιτυχία. Κέρδισε 6 υποψηφιότητες για βραβεία Grammy (κέρδισε σε 2 από αυτές), και κατάφερε να παράγει 5 singles που ανεβοκατέβαιναν για πολύ καιρό στα παγκόσμια charts. Πολύ γρήγορα η Lauper έγινε το “next-big-thing” της αμερικάνικης μουσικής σκηνής, κάνοντας το πρόσωπο της εξώφυλλο σε πάρα πολλά περιοδικά και εφημερίδες.
  • Η επιτυχία “Time after time” έχει διασκευαστεί περισσότερο από 100 φορές από διαφορετικούς καλλιτέχνες.
  • Έχει ενταχθεί στα Songwriters Hall of Fame και Hollywood Walk of Fame, ενώ είναι από τις ελάχιστες καλλιτέχνιδες που έχουν κερδίσει 3 από τις 4 ύψιστες διακρίσεις E.G.O.T. (Academy, Emmy, Grammy και Tony Awards) στην Αμερική.
  • Στις 21 Ιουλίου 1990, συμμετείχε στην συναυλία “The Wall in Berlin”  ερμηνεύοντας τα τραγούδια “Another Brick in the Wall, Part ΙΙ”  και “The Tide Is Turning” μαζί με τον Roger Waters και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες όπως: Joni Mitchell, Bryan Adams, Paul Carrack και Van Morrison. 300 χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τη συναυλία και πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο την παρακολούθησαν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Έχει συμμετάσχει επίσης σε αρκετές all-star συναυλίες όπως στο “Women in Rock, Girls with Guitars”  (2000) και “Divas Live 2004”.
  • Το 2013, η Lauper κέρδισε το βραβείο Tony στην κατηγορία “Καλύτερο Πρωτότυπο Score” για τη σύνθεση του Broadway-musical “Kinky Boots”, κάνοντάς την την πρώτη γυναίκα που κέρδισε στην κατηγορία αυτή. Το musical κέρδισε επίσης ένα ακόμα Tonny Award αλλά και δύο ακόμη βραβεία, ένα Grammy και ένα Olivier Award.
  • Έχει σημειώσει αξιοσημείωτη καριέρα και σαν ηθοποιός στην μικρή και στην μεγάλη οθόνη. Για τον ρόλο της Marianne Lugasso στην τηλεοπτική σειρά “Mad about you” απέσπασε και ένα βραβείο Emmy.
  • O γιος της, γνωστός και ως Dex Lauper, ακολουθεί επίσης τα βήματα της μητέρας του στο τραγούδι ως ανερχόμενος hip-hop καλλιτέχνης.
Back To Top