skip to Main Content

Flashback | Björk – Oceania

To επίσημο τραγούδι των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004! 

Song ID

Τίτλος τραγουδιού: “Oceania

Πρώτη Εκτέλεση: Björk

Μουσική/Στίχοι: Björk, Sjón

Από το LP: “Medúlla”

B-side: “”Oceania” (Remix featuring Kelis) 2:55

Ημ/νία κυκλοφορίας single: 13 Αυγούστου 2004

Εταιρεία: One Little Indian

Συντελεστές: Björk (ερμηνεία, συγγραφή, programmer), Sjón (στίχοι), Mark Bell (παραγωγή, programmer), The London Choir (ερμηνεία), Nico Muhly (πιάνο), Shlomo (beats), Robert Wyatt (vocal samples), Valgeir Sigurðsson (programmer), Mark “Spike” Stent (mixing)

Χορωδία: Yona Dunsford, Melanie Marshall, Sarah Simmondi, Niki Kennedy, Samantha Shaw, Rachel Chapman, Kim Chandler, Emma Brain Gabbott, Judith Sim, Tarsha Colt, Sarah Eyden, Helen Pakker, Karen Woodhowe, Janet Mooney, Micaela Haslam, Jacqueline Barron, Helen Hampton, Ann de Renais, Heather Chirncross, Jenny O’Grady & The London Choir

Στίχοι

[Verse 1: Björk as “The Ocean”]
One breath away from mother Oceania
Your nimble feet make prints in my sands
You have done good for yourselves
Since you left my wet embrace
And crawled ashore
Every boy is a snake, is a lily
Every pearl is a lynx, is a girl
Sweet like harmony made into flesh
You dance by my side
Children sublime

[Verse 2]
You show me continents
I see islands
You count the centuries
I blink my eyes
Hawks and sparrows race in my waters
Stingrays are floating
Across the sky
Little ones, my sons and my daughters
Your sweat is salty
I am why, I am why
I am why
Your sweat is salty
I am why, I am why
I am why, I am why

Το “Oceania” είναι τραγούδι της Ισλανδής μουσικού Björk για το έκτο studio album της “Medúlla”. Το τραγούδι γράφτηκε και παράχθηκε από τη Björk, με επιπλέον συγγραφή από τον ποιητή Sjón και παραγωγή από τον Mark Bell. Το “Oceania” γράφτηκε για την τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα, έπειτα από συμφωνία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Κυκλοφόρησε στις 13 Αυγούστου 2004 ως προωθητικό single από την One Little Indian.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε ένα τραγούδι στη Björk ειδικά για την τελετή έναρξης των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η τραγουδίστρια αποκάλυψε ότι η επιτροπή της ζήτησε να κάνει ένα τραγούδι σε στυλ “Ebony and Ivory” ή “We Are the World”, που σύμφωνα με αυτή είναι πιασάρικοι ήχοι, αλλά σκέφτηκε: «Ίσως υπάρχει άλλη οπτική γωνία για αυτό. Όταν προσπαθούσα να γράψω έναν Ολυμπιακό στίχο, όμως, ήταν γεμάτο αθλητικές κάλτσες και κορδέλες. Κατέληξα να γονατίζω στο γέλιο». Στη συνέχεια, κάλεσε τον Sjón, Ισλανδό ποιητή που είχε προηγουμένως συνεργαστεί μαζί της σε τραγούδια όπως το “Bachelorette” από το τρίτο της album “Homogenic” (1997). Όταν του είπε ότι θα χρειαστούν κάτι “κατάλληλα επικό” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο ποιητής παρακολούθησε ακόμη και ένα σύντομο σεμινάριο για την ελληνική μυθολογία στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ. Το “Oceania” ήταν το τελευταίο τραγούδι που γράφτηκε για το “Medúlla”. Η Björk είπε για το τραγούδι: «Νιώθω μεγάλη τιμή που μου ζητήθηκε να γράψω ένα τραγούδι και να το τραγουδήσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το τραγούδι γράφτηκε από την οπτική γωνία του ωκεανού που περιβάλλει όλη τη γη και παρακολουθεί τους ανθρώπους για να δει πως τα πηγαίνουν μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Δε κάνει διακρίσεις σε σύνορα, διαφορετικές φυλές ή θρησκείες, κάτι που ήταν πάντα ο πυρήνας αυτών [των παιχνιδιών]».

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό XFM, η Björk εξήγησε τη διαδικασία συγγραφής του, λέγοντας ότι η ηχογράφηση του “Oceania” καθυστέρησε επειδή ήθελε να το κάνει ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας μίξης του, σκέφτηκε ότι χρειάζεται “σειρήνες”, όπως στην ελληνική μυθολογία. Κάλεσε μια αγγλική χορωδία να ηχογραφήσει αυτούς τους ήχους. Επίσης είχε κάνει μια σύνθεση για πιάνο στον υπολογιστή της, που ήταν όμως αδύνατο για ένα πιάνο να την παίξει και έτσι το πήρε ώστε να το τραγουδήσει. Έπειτα, κάλεσε τον beatboxer Shlomo, ώστε να της ηχογραφήσει ένα πιο τέκνο beat.

Μια remix εκδοχή του τραγουδιού, με επιπλέον στίχους από την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Kelis ηχογραφήθηκε, αφού συναντήθηκαν σε ένα show μόδας στο Λονδίνο και αποφάσισαν αργότερα να συνεργαστούν. Αρχικά, δεν είχαν ως στόχο να το κυκλοφορήσουν εμπορικά, αλλά διέρρευσε μετά την αναπαραγωγή του στην εκπομπή The Breezeblock του BBC Radio 1 και αργότερα συμπεριλήφθηκε ως B-side στο πρώτο single του album, “Who Is It”.

Μια πιάνο εκδοχή του “Oceania” εμφανίστηκε στο DVD single του “Who Is It”, για την οποία υποβοηθήθηκε στη δημιουργία του από τον Nico Muhly. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, εκείνος δήλωσε: «Όταν μου ζήτησε να παίξω πιάνο στο “Oceania”, μου έστειλε τη μουσική και ήταν τόσο περίπλοκη και με πολλά στρώματα όσο κάθε κλασική μουσική που έπαιζα». Η Björk αποφάσισε να ακολουθήσει σε αυτό την ιδέα των φωνητικών της εκδοχής του album και να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τροποποιημένες χορωδιακές φωνές.

πηγή: el.wikipedia.org

Original Version: Björk - Oceania (2004)

Art Cover:

More:

Διασκευές & Remixes

Καλλιτέχνες που έχουν διασκευάσει το τραγούδι είναι: Blastula feat. Gianluca Petrella, Laura Perrudin, Srbuhi Hovhannisyan, SPIRITWO, Miss Morgue, Joe D’Esposito, ofityana

πηγές: secondhandsongs.com, en.wikipedia.org, genius.com

Back To Top